Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Domovinski rat & branitelji

Komemoracija u spomen na 30 godina od pokolja 47 civila i trojice branitelja u Voćinu

  Goran Gazdek           15.12.2021.         1614 pogleda
Komemoracija u spomen na 30 godina od pokolja 47 civila i trojice branitelja u Voćinu

U Voćinu je obilježena 30. godišnjica ubojstva 47 mještana i tri zarobljena hrvatska branitelja koje su 13. prosinca 1991. godine počinili pripadnici paravojne postrojene pobunjenih Srba povlačeći se pred hrvatskim snagama.Na komemoraciji u središtu sela o tim je danima govorio ratni zapovjednik 136. brigade Hrvatske vojske iz Slatine, stožerni brigadir u miru Josip Černi, koji je prvi ušao na poprište tragedije. „Hrabro srce slatinskih branitelja uz pomoć postrojbi iz Požege, Orahovice, Virovitice, Grubišnog Polja, Daruvara, Lipika i Pakraca sjedinjeni u oslobađanju papučkog gorja i psunjskog prostora poklonili su ovom kraju mir. Bili smo ponosni ali i tužni zbog stravičnog prizora masakrirani ljudi. Teško je bilo vidjeti zapovjednike i vojnike koju su ovdje izgubili svoje najmilije“, rekao je Černi.

Izaslanik premijera Andreja Plenković, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić istakao je kako je stratište u Voćinu jedno od najvećih u Hrvatskoj. „Uglavnom se radi o civilima, starijim ljudima i ženama koji nisu htjeli napustiti rodnu grudu, a ubijani su na svojim kućnim pragovima i dvorištima na monstruozan način. Ti će ljudi biti upisani u tisućljetnu povijest stradanja hrvatskog naroda od Zrinskih i Frankopana, preko Eugena Kvaternika do senjskih i sibinskih žrtva i ne smijemo zaboraviti unatoč proteku vremena“, kazao je Nekić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić podsjetio je kako je riječ o jednom od najokrutnijih zločina u Domovinskom ratu jer je neprijatelj nakon mučenja, klao, ubijao i žive palio civile među kojima je najmlađem bilo 19, a najstarijem 84 godine.

Kazao je kako počinitelji ovog zlodjela nikada nisu odgovarali unatoč tome što je kaznena prijava protiv počinitelja podnesena još 15. listopad 1992. i što je podignuta optužnica protiv 29 okrivljenika. „Mi se svake godine pitamo zašto procesi nisu završeni, zašto nema međudržavne suradnje sa Srbijom koja je po ovom pitanju potpisana i zašto nema njihovih predstavnika da se ovdje poklone žrtvama“, upitao je Đakić.

Dodao je kako se nada da će buduća suradnja s Republikom Srbijom biti uvjetovana izručenjem počinitelja ovog zločina.

Izaslanik predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i njegov savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković istakao je da je ovaj zločin jedan od dokaza kako velikosrpska agresija nije imala za cilj samo stvaranje Velike Srbije već da se svo hrvatsko stanovništvo otjera sa svojih ognjišta i da bude zločinački likvidirani.  

„Hrvatski narod i branitelji su se oduprijeli agresiji i oslobodili domovinu, ali branitelji boli kada danas čuju optužbe da je Hrvatska vojska u vremenu od 1991. do 1995. izvršila etničko čišćenje, a još je gora činjenica da nema dovoljno jake osude takvih izjava. Danas nam je potrebno zajedništvo kakvo smo imali tijekom Domovinskog rata u izgradnji bolje budućnosti za sve građane Hrvatske, a posebno za mlade naraštaje koji će baštiniti hrvatsku tradiciju i povijest

U počast ubijenima održano je i 13. hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije u marijanskom svetištu Gospi Voćinskoj, na kojem su sudjelovali branitelji iz gotovo svih krajeva Hrvatske.

Neke su žrtve zaklane i nakon toga zapaljene, crkva srušena do temelja

Prema optužnici koja je 2016. podignuta protiv 29 pripadnika paravojnih formacija pobunjenoga srpskog stanovništva, žrtve su bile surovo i bestijalno zlostavljane te ubijene hitcima iz vatrenog oružja, a neke su ubijene udaranjem čeličnim lancima, zabadanjem čavala u prsni koš, udarcima sjekirom u glavu. Neke su žrtve zaklane i nakon toga zapaljene.

U noći s 13. na 14. prosinca 1991. iz tenkova su ispalili više topovskih granata u toranj župne crkve Svete Marije u Voćinu i djelomično ga srušili, nakon čega su aktivirali eksploziv i minirali crkvu u kojoj je bila uskladištena velika količina streljiva i eksploziva. Tako je do temelja uništena ta jednobrodna crkva iz 15. stoljeća koja je 1962. upisana u registar kao spomenik kulture.

Nakon miniranja voćinske župne i proštenišne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije u krugu od 300 metara uništeni su svi stambeni, javni i gospodarski objekti. Prema objavljenim svjedočenjima, centar Voćina podsjećao je na japanski grad Hirošimu nakon eksplozije atomske bombe

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Domovinski rat & branitelji