Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  In memoriam

Komemoracija za Đuru Dečaka: Generacije će ga pamtiti kao jednog od simbola Domovinskog rata

  Goran Gazdek           04.04.2022.         3339 pogleda
Komemoracija za Đuru Dečaka: Generacije će ga pamtiti kao jednog od simbola Domovinskog rata

U dvorani Centra kulture u Virovitici održana je komemoracija za preminulog umirovljenog general-pukovnika Hrvatske vojske Đuru Dečaka, bivšeg saborskog zastupnika i bivšeg župana virovitičko-podravske županije, predsjednika Lovačkog saveza Hrvatske i predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

U nazočnosti obitelji, prijatelja, suboraca i građana o Dečaku su govorili izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice,  Ivica Kirin, predsjednik nekadašnjeg Kriznog štaba za bivšu općinu Virovitica Ante Krišto, načelnik stožera, ujedno zamjenik zapovjednika 127. brigade HV Marko Krstanović, potpredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Siniša Pavlović i tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor. Komemoraciju je vodio Trpimir Markotić.

Ministar Medved istakao je kako je ime generala Dečaka u hrvatskoj nacionalnoj povijesti osigurao na samom početku stvaranja države. „Virovitica je izgubila svog velikana, a Hrvatska velikog domoljuba. Djelima nas je trajno zadužio ne samo kao dragovoljac Domovinskog rata, nego i kao general-pukovnik pobjedničke vojske i istaknuti političar. Generacije će ga pamtiti kao jednog od simbola Domovinskog rata. U svemu što je radio bio je ustrajan i dosljedan, ali i uspješan, zbog čega je bio i ostao uzor mnogima“, rekao je Medved.

Saborski zastupnik Josip Đakić, istako je kako ratni i politički put Đure Dečaka svim saborskim zastupnicima, ministrima i dužnosnicima bilo kojeg ranga mora biti primjer cjeloživotne borbe za interese hrvatskog naroda. „Njegova hrabrost i odvažnost bile su glavne vodilje u odluci da bude među prvima u pokretu koji je imao viziju slobode, suverenosti i europskog puta hrvatske države“, rekao je Đakić.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin podsjetio je na Dečakove aktivnosti oko osnivanja ogranaka Hrvatske demokratske zajednice i kasnije dragovoljačkih jedinica u vremenu kada je Virovitica bila meta stremljenja velikosrpske agresije u cilju ostvarivanja granice Virovitica-Karlovac-Karlobag. „Mi u Virovitici smo ponosni smo što smo imali priliku poznavati i raditi s jednim od najvećih sinova hrvatske države koji je tu ponikao. Među prvima se u opasnim vremenima stavio na raspolaganje u pripremi i obrani našeg grada i domovine zbog čega je bio uhićen i osuđen na Vojnom sudu u Zagrebu zbog organiziranja oružane pobune. Bio je istinski vođa koji je dao svoje znanje, odlučnost, mudrost i hrabrost što je danas dovelo do činjenice da je rat za Hrvatsku počeo u Virovitici“, rekao je Kirin

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović naglasio je kako je Đuro Dečak početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su počeli demokratski procesi, prepoznao povijesnu šansu hrvatskog naroda „Naš Đuka je potekao iz naroda, a odlikovala ga je i briga za malog čovjeka i njegovih problema. Svi koji su mu se obraćali mogli su očekivati njegovu nesebičnu pomoć i potporu“, rekao je Andrović.

Predsjednik nekadašnjeg Kriznog štaba za bivšu općinu Virovitica Ante Krišto, naglasio je kako je Dečak dao nemjerljiv doprinos u osnivanje Hrvatske demokratske zajednice i ustroju civilne vlasti u tadašnjoj Općini Virovitica. „Neumorno je s nas nekoliko istomišljenika obišao svih 55 mjesnih zajednica i vodio evidenciju u svakom mjestu u kojem smo osnivali ogranke HDZ-a. Kad je došlo do podjele oružja to nam je dobro poslužilo jer smo već imali spremne ljude na terenu koji su bili spremni dati svoj život za obranu demokracije“, rekao je Krišto.

Potpredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog Siniša Pavlović posebno zahvalio se generalu Dečaku za sve što je učinio za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. „Ti si uvijek bio pun ljubavi, razumijevanja i poštovanja. Strpljiv i snažan, širokog spektra interesa, no opet si bio tako jednostavan i uvijek dostupan. Tvoje će ime biti zapisano zlatnim slovima u povijesti naše domovine kao i u našim srcima, a sjećanje na tebe živjet će vječno“, rekao je Pavlović.

Komemoraciji je nazočio i ministar obrane Mario Banožić koji se od generala Dečaka oprostio upisom u Knjigu žalosti. „U kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda zauvijek žive veliki ljudi, jedan od njih je i general Đuro Dečak. Pamtit ćemo ga kao jednog od simbola i borbe i pobjede“, napisao je među ostalim Banožić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije In memoriam