Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  O dizajnu

Kružni dizajn

  Krunoslav Kovač           19.04.2021.         504 pogleda
Kružni dizajn

Sprječavanjem stvaranja otpada njegovom ponovnom uporabom i ekološkim dizajnom potiče se kružno gospodarstvo. Kružno gospodarstvo i dizajn podrazumijeva proizvodnju predmeta za višekratno korištenje.

Recikliranje donosi dobrobit prirodi i očuvanju resursa našeg planeta. Veliku dobit od recikliranja imaju razne industrijske proizvodnje. Shvatili su to i dizajneri koji sve više propagiraju i koriste reciklirane materijale za kreativne proizvode. Recikliranje postaje bitnije nego ikad u želji da se smanji utjecaj na okoliš. U bliskoj budućnosti sve će manje proizvoda moći biti izrađeno od „djevičanskih materijala“, čiste i dosad neobrađivane sirovine, već će se morati pronaći pametniji načini proizvodnje. Recikliranje je moralno, etično i poslovno isplativo, a trend „ekonomija 2.0“ postaje novi poslovni model svijeta. Covid nas je naučio da kolektivne izazove čovječanstva doživljavamo ozbiljnije. Uvođenjem kružnog gospodarstva u EU povećala bi se sigurnost nabavke sirovina, konkurentnost i kružni dizajn. Otvorilo bi se oko 580 tisuća novih radnih mjesta, a potrošači bi imali dugotrajnije, otpornije i vrijednije proizvode.

Na primjer, recikliranjem jedne limenke od pića uštedi se energije za dva sata rada računala, a recikliranje 500 limenki dovoljno je za izradu jednog bicikla.

U novom nastavku serijala obraditi ćemo tri uporabna proizvoda od najčešćih materijala: papir, plastika i staro drvo.

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

 

Papir

Dizajneri ambalaže u Samsungu došli su na genijalnu ideju Eco-Package. Što napraviti s kartonskom kutijom od televizora koje su najčešće pozamašnih gabarita? Baciti ju?

Ne, odlučili su ju pretvoriti u koristan kućanski predmet. Samsung je u suradnji s britanskim dizajnerskim magazinom Dezzen raspisao svjetski natječaj za dizajniranje kreativnih predmeta od kartonskih kutija. Nove kutije od Samsung TV-a opremljene su prigodnim priručnicima te QR kodovima, naglašenim rezovima vlasnik kutije može samostalno izraditi – sklopiti uporabni predmet. Ove godine prvu nagradu od 20 tisuća dolara dobio je španjolski dizajner André Cardoso za igračku konj za ljuljanje.

Samsung je za ovaj inovativni koncept ekološkog pakiranja, za korištenje prirodnih resursa i zaštitu okoliša osvojio Nagradu za inovacije na međunarodnom tehnološkom sajmu CES 2020.

 

 

Plastika

Spoj japanskog dizajna i skandinavske proizvodnje iznjedrio je inovativan industrijski proizvod, stolicu No2 Recycle. Japanska dizajnerska tvrtka Nendo dizajnirala je za poznatu dansku tvornicu dizajnerskog namještaja Fritz Hansen stolicu izrađenu od propilena dobivenog od 100% reciklirane kućanske plastike. Propilen je vrsta kućnog plastičnog otpada koju nalazimo u pakiranjima hrane, bocama, slamkama… Reciklirani materijal se melje u pelete i topi u kalupima novog proizvoda. Postupak recikliranja može se ponavljati beskonačno. Inspiracija dizajnera bila je u papiru presavijenom po sredini i zakrivljenim laticama cvijeta. Stvorena je zanimljiva dizajnerska forma koja se ističe odličnom ergonomijom radne stolice.

 

Drvo

Kolekcija namještaja od uporabljenog drva ARSHANY koncept je koji se zasniva na autentičnom materijalu – dobro očuvanom hrastu i brijestu, nekad sastavnom dijelu tradicionalnih seoskih kuća i štala. Oblikovanjem je naglašeno svojstvo uporabljenog drveta i ljepota nedostataka u strukturi drveta nastalih kroz desetljeća. U proizvodnji se koristi jednostavan tehnološki proces s velikim udjelom ručne izrade te prirodni uljni premazi. Komoda iz kolekcije bila je izložena na prestižnom sajmu namještaja u Milanu. Program je dobio Srebrnu plaketu Mobil optimum na sajmu Ambienta. Koncept i dizajn kolekcije od uporabljenog drva Arshany izradio je Krunoslav Kovač, a proizvodi se u tvrtki Hrastico u Pitomači.

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu