Banner
Sabor: Oprečni stavovi oko ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika
Banožić: Postoji sprega između Milanovića i Franka Vidovića
SPH: Napad na policajce vozilom treba kvalificirati kao pokušaj ubojstva
Građani će od sutra moći nabaviti početni paket eurokovanica
DP: Školama i vrtićima imena djece žrtava Domovinskog rata
Večernji list: Može li Alketbi glasati na skupštini dioničara Fortenove?
Jutarnji list: FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma

  O dizajnu

Kuće na drvetu

  Krunoslav Kovač           13.06.2022.         2408 pogleda
Kuće na drvetu

Kao djeca sanjali smo o igri u kućici na drvetu, a danas je prestižno boraviti u njima. Turisti žele uživati u odmoru slušajući pjev ptica, šum vjetra, mirise prirode, u odmaku od užurbanosti i vreve svakodnevnog života, ali istodobno se ne žele odreći blagodati luksuznog života. Arhitekti i dizajneri, ljubitelji minimalizma i zelene održive arhitekture ostvarili su izvanredne projekte kućica na drvetu. Susrećemo se s pojmom „glamping“ turizma koji povezuje nekada nespojive pojmove glamuroznog i kampiranja. Pandemija koronavirusa značajno je pospješila interes za taj oblik odmora.

U Skandinaviji je porastao interes za rad od kuće, ali ne kod kuće, nego na drvetu. Kako bi sve bilo u skladu s prirodom, dizajniran je suvremen, funkcionalan i prepoznatljiv namještaj. Kućice su površine 25 m2 – 45 m2 i sadržavaju sve potrebno za višednevni boravak: dnevna sobu, 1-2 spavaonice, kuhinju, kupaonicu i Wi-Fi signal. Primjećujemo da su kućice na drvetu sastavni dio mnogih resorta s ostalim turističkim sadržajima. Prirodni ambijent naših ribnjaka s visokom šumom idealan je za taj oblik boravka u prirodi.

Odabrali smo tri primjera moderno dizajniranih kuća na drvetu, realiziranih u 2021. godini.

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

 

1. Kuća „Bert“, Austrija, projekt arhitektonskog studija Precht

Kućica Bert skrivena je u austrijskoj šumi, neobičnog je dizajna, odiše razigranošću, i inspirirana je dječjim penjanjem po drvetu i gradnjom skloništa na granama. Ova jedinstvena kreacija služi za smještaj gostiju i osoblja restorana Steirereck am Pogusch. Kućice se sastoji od četiri drvene cjevaste nastambe sastavljene od tvornički izrađenih modula montiranih na drvetu u šumi.

Precht
Precht
Precht
Precht

 

 

2. Kuća „Niliaitta“, Finska, projekt Studio Puisto

Ideja autora projekta bila je podići kuću na vitkom stupu u finskoj šumi: „Jednostavnim povlačenjem u zrak odmah osjećamo odvojenost od naših svakodnevnih briga koje se događaju na zemlji.“ Cilj je bio stvoriti prostor koji posjetiteljima nudi osjećaj odvojenosti od vanjskog svijeta. Studio Puisto projektom Niliaitta želio je odati počast autohtonom narodu Sami koji su na sličan način gradili skladišta hrane na otvorenom. Kućica je dio kompleksa od 25 apartmana u šumi za resort Kivijarvi s pratećim sadržajima poput restorana i wellnessa. Površina jedne kućice je cca 25 m2.

Puisto
Puisto
Puisto
Puisto

 

 

3. Kuća „Woodnest“ Norveška, projekt arhitektonskog ureda Helen&Hard

Projektanti su osmislili kućicu na drvetu na padini s prekrasnim pogledom na fjord Hardangerfjord. Do kućice se dolazi nakon 20 minuta hoda po strmoj i vijugavoj stazi. Kućica je površine cca 40 m2, a sastoji se od dnevnog boravka, spavaće sobe, kupaonice i kuhinje. Kućica na drvetu u cijelosti je izrađena od drvenih elemenata. Pročelje je prekriveno šindrom od paljenog ariša.

Woodnest
Woodnest
Woodnest
Woodnest

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije O dizajnu