Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Malo soli

Lažljivci

  Željko Bošnjak/Malo soli           19.01.2011.         5220 pogleda
Lažljivci

Zatvori su puni loših lažljivaca. Vješti lažljivci i dalje uživaju slobodu, napreduju, vode poslove, imaju obitelj i uzimaju naš novac. Nepoštenje je danas već urođena vještina ljudske naravi. I s dobrim razlogom - biti sposoban manipulirati očekivanjima osoba koje nas okružuju je ključno svojstvo društvenih bića kao što smo mi. Pokušat ću gotovo nemoguću misiju - iznijeti kratku analizu učinkovitog laganja, a da ne spomenem najuspješnije lažljivce koji upravljaju svim političkim, gospodarskim i religijskim institucijama. Sve što pročitate odnosi se na njih, na vaše bližnje i na vas osobno. Nakon ovoga teksta bolje ćete poznavati sebe i ljude koji vas okružuju. Izvolite stati pred zrcalo - vi ste biće zvano čovjek. Nema čovjeka koji u odnosima nije manipulirao drugim čovjekom. Točka.

Mužjak čimpanze pronalazi truplo antilope. Meso je, inače, jedina hrana koju obični čimpanza dijeli s drugima, jer zajedno idu u lov. Plodove ne dijeli, svatko bere svoje plodove. Ovoga puta, čimpanza odvlači strvinu u obližnje grmlje. Proba malo mesa, a onda čuje dolazak ostalih mužjaka koji su krenuli u lov. Izlazi iz grmlja, uspravlja se i gleda u daljinu. Njegov stav ostalima poručuje da se na vidiku nalazi leopard. Leoparda nema, ali svi su se nakostrušili i krenuli u obrambeni položaj. Nitko ne osjeti miris strvine, nitko ni ne pomišlja da prvi čimpanza laže o leopardu kako bi sakrio truplo antilope. Ovo je znanstveno dokumentiran događaj. Sve ostalo što slijedi samo je verzija manipuliranja bližnjima.

1 Imati razlog - lagati što je manje moguće, samo ako imaš razlog. Patološki lažljivci seru svašta, pravi borci štede streljivo.

2 Dobar temelj - istraživanja kažu da su najuspješniji lažljivci oni koji su unaprijed pripremili priču.

3 Istinita priča - najteže je prepoznati laž koja je u temelju istinita priča, ali s ciljem da manipulira.

4 Upoznavanje - dobri lažljivci dobro poznaju onoga tko sluša. Osobito suosjećanje s tom osobom daje informaciju što ona želi čuti, ali i kako izbjeći sumnju.

5 Dosljednost - manipuliranje drugima podrazumijeva dosljedno baratanje informacijama pred svakom osobom koja sluša. Stvar je u detaljima koje treba čuvati do kraja.

6 Fokus - najbolji lažljivci uživaju obmanjivati druge. Ne osjećaju sram niti kajanje, jednostavno lažu kao da žive tu priču.

7 Signali - uznemirenost, dodirivanje lica, izbjegavanje kontakta pogledom - sve je to za naivčine. Vješti lažljivac pazi na svoje mikro-postupke, gleda u oči, ne češe se po glavi, nastoji uvjeriti slušatelja u svoju priču.

8 Emocije - kad njihova žrtva postane sumnjičava, lažljivci pribjegavaju podizanjem emotivnih tenzija. U filmu "Sirove strasti" Sharon Stone na ispitivanju lagano podiže suknju i pokazuje genitalije. Jednostavan primjer kako to funkcionira.

9 Protunapad - Napad je najbolja obrana. Skretanje teme na problem kod sugovornika je odlična taktika.

10 Nagodba - Umanjivanje odgovornosti ili čak eliminacija osjećaja krivnje za laž, na bilo koji način, je dobar ishod za lažljivca.

Sad ne možete reći da niste znali kad ste bili prevareni. Bilo da ste politički sljedbenik, glasač, ili vjernik, osoba koja plaća svoje članstvo u državi ili crkvi, podložni ste manipulaciji. Kada ste spustili glasački listić u kutiju, kupili najnoviji iPhone bez ikakve sumnje ili rekli "Amen" na propovjed, vi ste "popušili" paradigmu koju vam je govornik servirao. Zatvori su puni loših lažljivaca, stoga smo sigurni da nismo baš toliko glupi. Bravo! Ali budući da vješti lažljivci i dalje uživaju slobodu, napreduju, vode poslove, imaju obitelj i uzimaju naš novac, dovoljno smo glupi. Nije li vrijeme da otkrijemo svoje urođene vještine i uzvratimo?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
20.1.2011. 16:55
HOČE LI SE I HDZ VPŽ ODREĆI THOMPSONA, TJ DA MU PLATE A DA NE NASTUPA?

NOVE OPTUŽBE BARIŠIĆA PROTIV SANADERA
`U svom uredu u Carini podmitio sam Thompsona sa 516.000 eura`

Marko Perković dobio je novac da ne pjeva, javio je HTV
ZAGREB - Neposredno uoči početka predizborne kampanje 2007. Mladen Barišić pozvao je u svoj kabinet, u Središnji ured carinske uprave RH, u Humboldtovoj 4, pjevača Marka Perkovića Thompsona . Blagajnik HDZ-a Barišić dočekao je najveću pjevačku zvijezdu u elegantnom Bossovom odijelu, ali i sa zaista neočekivano lijepim poklonom. Razgovor između šefa Carine i desničarske pjevačke ikone nije dugo trajao: Mladen Barišić ubrzo je iz torbe izvadio 516.000 eura i stavio ih pred Thompsona: “Ne tražimo mnogo od tebe, samo da u predizbornoj kampanji ne pjevaš niti za jednu stranku. Ovo je nagrada za tu uslugu”.
ČVARAK
20.1.2011. 12:25
Svih deset zapovjedi :-)) može se reći jednom riječju HDZ!!!!!


Još iz kategorije Malo soli