Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Zdravstvo

Liječnici koncesionari traže od mandatara da podrži sustav koncesija u primarnoj zaštiti

        19.01.2016.         1133 pogleda
Liječnici koncesionari traže od mandatara da podrži sustav koncesija u primarnoj zaštiti

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite zatražila je od mandatara Tihomira Oreškovića da podupre sustav koncesija i povećanje broja liječnika koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer te ordinacije ostvaruju bolje pokazatelje kvalitete rada od onih pri domovima zdravlja. Zatražili su i da im pomogne kako bi se uklonio njihov "diskriminirajući položaj" u odnosu na liječnike obiteljske i dentalne medicine, ginekologe i pedijatre koji djeluju u sklopu domova zdravlja.

Udruga ističe kako je analiza HZZO tijekom 2015. godine pokazala da su koncesionari imali 30 posto veći prosjek broja osiguranika po timu, nekoliko desetaka puta veći broj provedenih preventivnih pregleda te broja panela kroničnih bolesti, da je puno bolja opremljenost tih ordinacija jer se više ulaže u opremu.

Smatraju da liječnici koncesionari predstavljaju najučinkovitiji i najjeftiniji dio zdravstvenog sustava, te da mogućnost takvog načina rada treba pružiti i ostalim kolegama, za što su preduvjet izmjene zakona i ukidanje odredba važećeg zakona po kojoj do 30 posto ordinacija primarne zaštite mora ostati djelovati u sklopu domova zdravlja.

Liječnici koncesionari navode kako su političari i "zdravstveni uhljebi" glavni krivac stanja u kojem nitko nije zadovoljan s postojećim zdravstvenim sustavom, ni pacijenti ni zdravstveni djelatnici. "Najteže  je u primarnoj zaštiti gdje se od liječnika traži europska kvaliteta rada, a s 'balkanskim vremenskim i kadrovskim standardima i normativima'. Tako liječnici koncesionari imaju gotovo dvostruko veći broj pacijenata od liječnika u EU, a naša cijena sada rada je 3-8 puta manja od npr. automehaničara", navode u pismu.

Ističu kako primanja ovise o broju osiguranika i pruženih usluga te priznaju da plaće koncesionara mogu biti i za 30-100 posto veće od liječnika zaposlenih u domu zdravlja, koji prima oko 7000 kuna. No, koncesionari zato moraju sami iz tih sredstava pokrivati doprinose i poreze, iznos koncesije, režijske troškove, svoju plaću i plaću medicinske sestre kao i nabavljati potrebnu opremu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo