Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier: Đakić

Mali Đakić pod zalog kredita dao "pravo gradnje"

  Lokalna TV/Foto Index.hr           09.06.2020.         8222 pogleda
Mali Đakić pod zalog kredita dao "pravo gradnje"

O Josipu Đakiću se već godinama priča i piše i to uglavnom u negativnom kontekstu. Njegov sin Ivan je vrlo uspješno nastavio njegovim stopama, a čini se da će i nadmašiti oca. Najnovija informacija do koje je portal http://www.lokalnatv.com ekskluzivno došao je da je mali Đakić preko svoje tvrtke Đakić thim d.o.o. od Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, u javnosti bolje poznate kao Hamag-Bicro, dobio zajam u iznosu 374.000,00 kn, gdje je pod zalog dao “pravo građenja”! Dobro ste pričitali, pod zalog je dao pravo građenja na tuđoj parceli.

Radi se o spornoj parceli hotela u Pitomači, o kojem su mediji već pisali, a ona nije u vlasništvu niti Đakića niti njegove tvrtke, već je parcelu od 15.825 m2 na kojoj se nalazi hotel i ostali objekti, kupila tvrtka Hudek-trgotrans d.o.o. iz okolice Varaždina, u vlasništvu Stjepana Hudeka-Tomeka, prema izvoru iz Pitomače, odličnog prijatelja starog Đakića. Dakle tvrtka koja se bavi cestovnim prijevozom je kupila hotel i 15.000 m2 zemljišta, a mali Đakić je na tu parcelu pod nejasnim okolnostima upisao PRAVO GRAĐENJA na rok od 25 godina. To isto pravo građenja je upisano u poseban zemljišno knjižni uložak koji http://www.lokalnatv.com ekskluzivno donosi javnosti.

Do njega nije bilo lako doći jer se ne odnosi na konkretnu parcelu na klasičan način pa se niti nemože na taj način tražiti u zemljišnim knjigama, već nam ga je dostavio jedan od naših brojnih suradnika na lokalnoj razini, koji je također vrlo razočaran u dosadašnje lokalne i nacionalne formalne i neformalne vladare.

Nadalje to pravo građenja na Hudekovoj parceli je samo godinu dana od osnivanja, vjerojatno u sklopu genijalnog, jedinstvenog te nadasve inovativnog projekta, tvrtka Đakić thim dala Hamag-Bicrou pod zalog za zajam od 374.000 kn, uz kamatu od 0,5% godišnje. Pravo građenja je upisano 12.03.2018., dok je kredit odobren samo 14 dana kasnije, i to Đakić thimu koji je 2017 poslovnu godinu završio s gubitkom! od 89.000 kn.

Naš pravni savjetnički tim se složio u jednom, ovakav način zaloga je teoretski moguć ali iznimno rijedak, pogotovo kod ovakvih ipak većih iznosa zajma. Pravo građenja se relativno rijetko upisuje u zemljišne knjige. Ono nastaje na primjer kada su npr, dva brata nalijedila zemljište od oca, ali je jedan brat već sagradio prizemnicu na toj parceli svojim novcem, i dogovori se s drugim bratom da ovaj digne kat na toj kući. Dok ne digne kat on ima pravo građenja, a kada digne taj kat onda se upisuje kao suvlasnik kuće, ili vlasnik etažiranog kata. Jedan ugledni zagrebački odvjetnik koji se bavi uglavnom sporovima oko nekretnina, složio se s našim pravnim timom, te rekao da je pravo građenja stvarno pravo i da ono ima svoju vrijednost, ali da je ta vrijednost toliko mala, prije svega jer to nitko nebi nikada otkupio, već se ono pod zalog daje formalno uz cijeli projekt, te da jedino gotova nekretnina ima jasno iskazivu vrijednost koja može biti ispravan zalog za kredit. Sve što je nejasno i dvosmisleno, a pravo građenja na to neodoljivo miriši, obično se smatra zlouporabom položaja i ovlasti, o čemu Kazneni zakon govori u članku 291., te je u slučaju znatne materijalne štete predviđa kaznu zatvora do 12 godina.

U Đakićevom slučaju to znači slijedeće. Država mu je dala zajam od 374.000 kn uz simboličnu kamatu od 0,5%, da otvori hotel, dakle ne za proizvodnju nego za ugostiteljstvo, on je pod zalog dao pravo građenja koje ako ne vrati zajam, preuzima država. Tada država ima pravo to preprodati, ima pravo graditi na toj parceli, ali to sve u roku 25 godina, jer nakon 25 godina to pravo obično prestaje ako nije iskorišteno, a ako jest tada sagrađene nekretnine prelaze u vlasništvo vlasnika parcele. U puno djelova se pravo građenja poklapa s koncesijom koja nam je dosta poznatija.

Poduzetnici s kojima smo razgovarali redom se nisu mogli načuditi činjenici da tvrtka gubitaš, stara svega 1 godinu, dobiva tako povoljan kredit a u zalog daje PRAVO GRAĐENJA. Nakon što smo rekli o kome se radi odgovor je bio: «Aha, jasno mi je sad…»

Josip Đakić je vlasnik stana u centru Virovitice od 82 m2, dok je poduzetni sin Ivan zajedno s bratom i sestrom suvlasnik stana od 87 m2 u istoj zgradi. Ćaća Josip također posjeduje u dva apartmana na Šolti o čemu su mediji već pisali, ali i oko 30.000 m2 poljoprivrednog zemljišta oko Pitomače o čemo ćemo pisati u posebnom članku. Naravno ništa od toga nije stavljeno pod zalog za kredit tvrtki Đakić th

Izvatke iz zemljišnih knjiga pogledajte ovdje 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Đakić