Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Crna kronika

Manje oružja, manje tragedija

  mup/vn           30.10.2023.         3554 pogleda
Manje oružja, manje tragedija

U subotu 28. listopada, u Policijsku postaju Virovitica dragovoljno je predano nedozvoljeno držano streljivo. I zvršenim detaljnim pregledom vraćenog oružja i streljiva utvrđena je marka i kalibar: 10 kom naboja za signalni pištolj call 26 mm, 15 kom puščanog streljiva call 7,9 mm, 15 kom pancirno obilježavajućeg streljiva call 7,9 mm, 91 kom streljiva za automatsku pušku call 7,62x39 mm, 3 spremnika za naboje za automatsku pušku.

„Oružje ima važnu ulogu u očuvanju sigurnosti pod uvjetom da se koristi u skladu sa zakonom te ljudskim pravima i međunarodnim zakonima. Niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice, kako za pojedinca, tako i za društvo“, poručuje Policijska uprava Virovitičko-podravska.
 
Manje oružja, manje tragedija, preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija. Provodi se od 2007. godine, a modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizmakroz niz multimodularnih preventivnih alata, kako bi se potaknula svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja.

Policija podsjeća građane da je ovom akcijom bez ikakvih sankcija, omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava. Protiv građana koji takvo oružje, streljivo i druga ubojita sredstva prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.

Građani su upozoreni da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti oružje, a oni koji ga predaju ostat će anonimni. „Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće  ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi“, naglašava policija.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a građani se o svemu dodatno mogu informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92. Informacije se mogu naći i na web stranica kampanje manje-oruzja-manje-tragedija.hr  te na Facebooku https://www.facebook.com/Manje-oru%C5%BEja-manje-tragedija-101855678364946/

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Crna kronika