Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku
  Sunčana Janovich           15.05.2021.         728 pogleda
Margareta

Margareta. Kad izgovorim to žensko ime, ne mogu, a da pri tome ne pomislim na neku plahu, tihu, samozatajnu osobu, očiju plavih i kose, koja živi negdje na periferiji, ima kuću, i malu okućnicu, uzgaja cvijeće, ima i muža, i dvoje djece, plavokose, curicu i dečka. Al, Margareta, kojoj je šivala moja mama, bila je sve kontra toga.

Rasna crnka. Poludugu kosu neprestano je uvijala kažiprstom desne ruke i to svaki pramen posebno, potom namještala i popravljala frizuru, pa zadovoljno uživala u odrazu vlastitog lika u gradskim izlozima. Sve drugo, vidljivo, što bi trebalo odrediti neku ženu, kod nje je bilo prenaglašeno. Grudi je uporno gurala u dva broja manji grudnjak, ne bi li ih, u već ionako predubokom dekolteu, još više istaknula.

Sve haljine, što joj je mama šivala, bile su potpuno istog kroja. Duboki V izrez, pa na preklop, dva ili eventualno tri dugmeta sa strane, a već od polovice bedara, počeo je rasporak. Uzalud je mama govorila:
- Pa Margareta, da nije previše? 
Na što je ova samo zapovijedala:
- Neka! Nek' sijevaju noge!

A, te noge, i njezin hod, bio je nalik laganom kasu, tlo jedva da je dodirivala

Tri puta se udavala, i dva puta razvodila. Prvi muž ostavio joj je stan, bez da je tražio išta što se zove bračna stečevina, drugi platio vozački i ostavio auto, a trećeg je sahranila. Bio je plućni bolesnik, pa ako je vjerovati pričama, spavaću sobu nakrcala je nekim cvijećem, koje zdravom ne smeta, al' bolesnom na pluća ubrza odlazak. Već na sahrani, samo što je završio onaj, službeni dio, Margareti je prišao Milan, prijatelj pokojnog, izrazio sućut, a potom joj šapnuo:- Bit ćeš moja ili ničija.. Opa! Nova prilika, vjerojatno je pomislila.

U dubokoj crnini, jer žena je u žalosti, evo je par dana nakon sprovoda. Bio je to neki sitni popravak, žurilo joj se, pa ajde, Margareta sjedni vani, brzo će biti gotovo. Da, al' vani je sjedio tata. Od nekoliko stolica i klupe, smještenih u hladu, Margareta je odabrala baš stolicu tik do tate. On ni da se makne, nit da ju išta pita, al' Margareta će:- Eto, šta mogu, takva mi sudbina. Al , meni treba! Na ovu drugu rečenicu, koju je izgovorila tako da bi svakom muškom bilo jasno što Margareti treba, tata je odgovorio da ne zna što joj treba, jer ima i stan i auto.

Završio i taj dan, uvečer mama objašnjava tati:
- Ma, čitala sam, postoje te neke žene, kojima nikada nije dosta. Znaš već šta mislim, kažu da je to neka bolest...

Kako je govorila, glas joj je bivao sve tiši, da se ne bi čulo, al' tatu nisu previše zanimali razgovori takve vrste. Već je hrkao dok je mama završila izlaganje riječima:
- A i ja sam našla kome ću objašnjavati...

Milan, koji je izgovorio rečenicu da će Margareta biti njegova ili ničija, radio je u Kombinatu. Nije mu vrag dao mira, pa kod koga će drugog provjeriti jel' Margareta stvarno takva kako se priča, ili jednostavno, nema sreće, već kod kompetentne osobe, supruga njezine krojačice.

- Tvoja žena šije Margareti, kakva je to žena, znaš li?
- Znam! - odgovori tata - Voli šarati!

Eh, tata, da bar nisi zahrkao onu večer dok ti je mama pokušala, jednostavnim riječima, objasniti izvjesni poremećaj, možda bi Milanu odgovorio malo prikladnijim riječima. Al', ubrzo je i Milan otišao u povijest. Nakon saznanja da je sve prepisao djeci, Margareta se utješila u naručju brkatog autoprijevoznika iz Niša. On se najdulje zadržao. Prezimio je kod Margarete, a po njegovu odlasku, Margareta je počela iznajmljivati jednu sobu u stanu, i to isključivo muškarcima, sezoncima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priče iz šnajderaja