Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Europska unija

Metin model oglašavanja "plati ili pristani" možda krši EU pravila

  Hina           03.07.2024.         838 pogleda
Metin model oglašavanja "plati ili pristani" možda krši EU pravila

Europska komisija obavijestila je Metu, vlasnika Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, da svojim modelom oglašavanja po kojem se korisnike pita pristaju li na personalizirano oglašavanje ili žele platiti pretplatu bez oglasa možda krši europska pravila koja se odnose na "nadzornike pristupa interetu". Komisija je poslala Meti "preliminarno mišljenje" da ta politika krši Akt o digitalnim tržištima (DMA).

DMA regulira ponašanje digitalnih "nadzornika pristupu internetu", odnosno velikih internetskih platformi koje imaju snažne tržišne pozicije u digitalnoj ekonomiji, posredujući između korisnika i poduzeća. Meta bi mogla biti kažnjena s do 10 posto globalnog prometa ako Komisija u svojoj konačnoj odluci podrži to mišljenje, koje nije konačno i dio je istrage o poslovanju Mete. 

Komisija je u ponedjeljak objavila da bi korisnici koji odbiju dati pristanak "trebali ipak dobiti pristup ekvivalentnoj usluzi koja koristi manje njihovih osobnih podataka". Tako bi Meta bila u skladu s DMA-om. Premda se istraga provodi na osnovi DMA-a, pristanak za obradu osobnih podataka obično regulira Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR).

Ali DMA ima posebna pravila za slučaj kada nadzornik pristupa internetu želi kombinirati osobne podatke iz svojih različitih usluga. Zakon traži od nadzornika pristupa da zatraži pristanak i da pruži ekvivalentnu alternativnu uslugu u slučaju da ga korisnik odbije dati. Komisija je ocijenila da Metin model "ne omogućuje korisnicima da ostvare svoje pravo da slobodno daju pristanak na kombiniranje svojih osobnih podataka." Komisija mora donijeti konačnu odluku do 25. ožujka iduće godine.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija