Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Dossier Turudić

Milanović: Plenković obmanuo hrvatsku javnost i svoje suradnike da je Turudić prošao „najrigoroznije sigurnosne provjere“

  up/vn           10.02.2024.         1883 pogleda
Milanović: Plenković obmanuo hrvatsku javnost i svoje suradnike da je Turudić prošao „najrigoroznije sigurnosne provjere“

Iz ureda predsjednika Zorana Milanovića stiglo je novo oštro priopćenje o novom glavnom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću i premijeru Andreju Plenkoviću, koji ga je postavio na tu funkciju. Prenosimo ga u cjelosti.

"Ured Predsjednika Republike u petak je raskrinkao još jednu sramotu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića vezanu uz imenovanje Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika – činjenicu da nije tražio sigurnosnu provjeru tog sumnjivog i mutnog (nazovi)suca, iako je taj godinama sinonim za dušebrižnika kriminalnog miljea. Andrej Plenković mislio je da će svima u Hrvatskoj zatvoriti usta i oči čim preko reda, brže-bolje ugura Turudića u DORH. No, zatvorio je usta i oči samo nekolicini klimavaca u Hrvatskom saboru koje ionako redovito kupuje proračunskim novcem kao robu kojoj je istekao rok trajanja.

Suprotno tvrdnjama lažljivog Plenkovića, Predsjednik Republike ima ustavnu dužnost brinuti za redovno i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, a ima i građansku dužnost govoriti i ukazivati na politički prljave i ljudski podmukle nasrtaje Andreja Plenkovića na preostale slobodne i neovisne državne institucije. Pogotovo kada je riječ o instituciji koja ima neograničenu moć progona, a koja se sada prepušta samovolji jednog osvjedočenog ljubitelja kriminalaca.

Iako je predsjednik Vlade dobrano ovladao Kardeljevom tehnologijom komuniciranja, ovoga puta sam je sebe prokazao kao muljatora. Govorimo o procesu izbora Glavnog državnog odvjetnika i (ne)provođenju sigurnosne provjere za tog i takvog Ivana Turudića. Više puta javno, pa i u utorak nakon sastanka s onim svojim koalicijskim partnerima s donje police za pokvarenu robu, Andrej Plenković rekao je da je „zatražena i sigurnosna provjera za Turudića s obzirom na važnost i značaj dužnosti Glavnog državnog odvjetnika“.

Na taj način Plenković je hrvatskoj javnosti „prodavao“ tog sumnjivog tipa i na svako propitivanje njegovih suspektnih aktivnosti Plenković i njegovi papagaji braneći ga ponavljali su – ali, Turudić je prošao „najrigoroznije sigurnosne provjere“. Očito je obmanuo i svoje suradnike kad su pristali ponavljati te neistine. 

Nakon što je Turudić potvrđen u Hrvatskom saboru - i to zahvaljujući spomenutoj laži o sigurnosnoj provjeri - iz Vlade nagli zaokret. Pa sinoć tvrde kako „u procesu izbora Glavnog državnog odvjetnika nije propisana zakonska obveza sigurnosne provjere kandidata te ju predsjednik Vlade nije ni mogao zatražiti“.

Naravno, ponovo lažljivi Plenković kaže da Vlada nije mogla zatražiti sigurnosnu provjeru, a mogla je itekako sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama, kao i zbog činjenice da su svi kandidati za Glavnog državnog odvjetnika – pa i Turudić - morali dati pisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere.

U Javnom pozivu za podnošenje prijava za imenovanje na dužnost Glavnog državnog odvjetnika RH, što ga je 21. studenoga 2023. objavilo Državnoodvjetničko vijeće, piše: „Kandidat za Glavnog državnog odvjetnika RH koji u trenutku prijave na poziv ne obnaša državnoodvjetničku dužnost prijavi treba priložiti vlastoručno potpisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere!“

Zašto je onda Plenković uoči glasanja u Hrvatskom saboru lagao da je zatražio sigurnosnu provjeru Turudića? Jednostavno, i njemu je bilo jasno: da je sada, naglašavamo sada, tražena i provedena sigurnosna provjera otkrile bi se sve činjenice o njegovim vezama s kriminalnim miljeom i posebice s HDZ-om. Zato je Plenković koristio, a zapravo zlorabio institut sigurnosne provjere tako što je javnost uvjeravao da je Turudić sigurnosno provjeren kao kandidat za Glavnog državnog odvjetnika.

Kako bi prikrili svoje muljanje i skrenuli pažnju sa svojih laži, iz Vlade jučer opet insinuiraju o „druženju predsjednika Republike s Draganom Kovačevićem koji je 2020. bio pod mjerama nadzora“. Nikakve sličnosti tu nema i ne može biti s onim što je radio Turudić kao sudac kada se noću vozao sa Zdravkom Mamićem i razgovarao o njegovom sudskom predmetu (što je sam Turudić sada i priznao) ili s opskurnim dopisivanjem suca Turudića i osumnjičene Josipe Rimac. 

Predsjednik Republike je prije dva dana pozvao javno i Plenkovića i njegove trbuhozborce da objasne svoje insinuacije, a sada ih ponovo na to poziva. Iako je jasno da su te insinuacije obične laži, ustrajavanje na njima dokazuje da je lažov Plenković zlokobna prijetnja hrvatskoj državi i demokraciji, dokazana sada i instaliranjem ljubitelja kriminalaca Turudića u DORH".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Turudić