Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier: Čađavica

Ministrica Vučković: Natječaj za dodjelu poljoprivrednog državnog zemljišta u Čađavici proveden je sukladno zakonu i pravilima

  vpž/Kristijan Toplak           16.01.2023.         2541 pogleda
Ministrica Vučković: Natječaj za dodjelu poljoprivrednog državnog zemljišta u Čađavici proveden je sukladno zakonu i pravilima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju Antuna Vujića i ravnateljicu Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandru Zokić u ponedjeljak, 16. siječnja 2023. godine, u radnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji u nazočnosti zastupnika u Hrvatskom saboru Josipa Đakića, župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića i načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića sa suradnicima održala sastanak na temu aktualnosti i prilika za lokalnu poljoprivredu, s naglaskom na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja te stanje u duhanskom sektoru.

U Općini Čađavica u Natječaju za zakup bilo je gotovo 2.500 hektara, uz velik interes poljoprivrednika. Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju 2022. dalo suglasnost na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području ove općine.

Ministrica Vučković je tijekom sastanka istaknula kako će se nastaviti poduzimati sve potrebne aktivnosti kako bi se na cijelom području Republike Hrvatske, pa tako i na području Općine Čađavica, zaštitio kontinuitet proizvodnje i osigurali dugoročni uvjeti stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta, a u okviru svojih nadležnosti i zakona ovo će Ministarstvo nastaviti voditi računa o strateškim proizvodnjama poput stočarske, te o potrebi doprinosa vitalnosti ruralnog prostora kojeg nema bez stočara i malih poljoprivrednika. Na sastanku je najavljen i novi Natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta.

„Općina Čađavice je prošle godine, u svibnju dobila konačnu suglasnost za Natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta. Osim toga, provedena je i revizija, a i na pojedinačne ugovore suglasnost daje državno odvjetništvo. Stoga, mi nemamo pravo sumnjati u ispravnost tih odluka. Drago mi jer i načelnik Rončević i župan Andrović, naglašavaju važnost stočarstva na ovom području. Stoga se očekuje novo raspisivanje natječaja za državno poljoprivredno zemljište, na koje će se moći javiti i stočari s ovog područja. Istodobno, poljoprivrednici Virovitičko-podravske županije obrađuju ukupno 83,7 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a udio mladih poljoprivrednika u 2022. u ovoj županiji čini više od 21 posto. Do sada je na području županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno više od milijarde kuna, od čega je u Općini Čađavica ugovoreno 88,6 milijuna kuna i isplaćeno više od 75 milijuna kuna. Kroz Mjeru 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela, u Virovitičko-podravskoj županiji ugovoreno je 130 milijuna kuna potpore i isplaćeno 100 milijuna kuna, što uključuje i 13 dječjih vrtića, 8 ulaganja u nerazvrstane ceste te 5 ulaganja u kulturne centre i vatrogasne domove“, kazala je ministrica Vučković.

Imao je i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević nešto za kazati:

„U završnoj smo fazi provedbe Natječaja za državno poljoprivredno zemljište. Pokazalo se još jednom da smo mi taj natječaj dobro odradili. Iako je taj proces trajao dvije godine, sve smo odradili sukladno zakonu i pravilima. Nastavljamo s drugim krugom natječaja, a oni koji nisu prošli u prvom, imat će prigodu dobiti zemlju u drugom natječaju. Zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede, jer nam uvijek daje punu potporu, a kao jedan od najboljih primjera, je vidljiv ovdje u Čađavici, gdje je sredstvima tog ministarstva izgrađen dječji vrtić kapaciteta 54-ero djece. Vrtić je popunjen, za njega nema lista čekanja, a ovo je odlična demografska mjera za ovo područje“.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Čađavica