Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zavičajno društvo Virovitičana

Mladi virovitički gitaristi oduševili zagrebačku publiku

  Sandra Pocrnić Mlakar           13.04.2023.         2956 pogleda
Mladi virovitički gitaristi oduševili zagrebačku publiku

Virovitica kojoj plješće Zagreb i koju respektira Beč predstavila se u ožujku Društvu Virovitičana u Zagrebu - gitaristički koncert održali su učenici Glazbene škole Jan Vlašimsky u klasi profesora Davorina Muheka. Koncert su pratili i njihovi kolege gitaristi iz zagrebačkih muzičkih škola, pa i sam profesor Ante Čagalj iz Glazbene škole Elly Bašić, koji je aranžirao jednu od kompozicija koju su izvodili mladi virovitički gitaristi. Koncert je prenosila Online Live TV Croatia i objavila ga na webu.

Virovitica ima dugu tradiciju glazbenog obrazovanja. Dolazak Jana Vlašimskog 1886. godine bilježi se kao godina osnivanja glazbene škole u Virovitici i od tada škola neprekidno djeluje, i u ratno doba – napomenuo je u Neven Petrović, predsjednik Zavičajnog društva, otvarajući sastanak treće srijede u ožujku i najavljujući mlade glazbenike.

Profesor Davorin Muhek svojim visokim kriterijima odgaja generacije mladih gitarista koji nakon osnovne glazbene edukacije u Virovitici, nastavljaju školovanje u zagrebačkim srednjim glazbenim školama te na studiju gitare u Beču. Od 1985. radi kao nastavnik gitare u Glazbenoj školi Jan Vlašimsky a od 1993. vodi učenike na međužupanijska i državna natjecanja, gdje osvajaju brojne nagrade. Davorin Muhek voditelj je komornih sastava u kojima sudjeluju svi učenici i sviraju popularniji program za gitaru.

Jedna od učenica Davorina Muheka, koja je nakon virovitičke glazbene škole završila studij gitare u Beču je Lucija Rako, koja danas radi kao profesorica gitare u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Nakon osnovne glazbene škole u Virovitici, u klasi profesora Davorina Muheka, Lucija Rako završila je u Zagrebu Glazbeno učilište Elly Bašić u klasi profesora Ante Čaglja, a zatim studij gitare na Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien u Beču, u klasi profesora Jorgosa Panetsosa. Lucija Rako redovno nastupa na festivalu Dani klasične gitare u Zagrebu, a kao studentica sudjelovala je u programima Zimske škole gitare u Zagrebu i Ljetne škole gitare na Hvaru. Virovitičane u Zagrebu ovaj put je upoznala s atraktivnom baroknom gitarom, instrumentom iz 16. stoljeća, iz kojeg se razvila današnja klasična gitara

Mladi gitaristi, polaznici od trećeg do šestog razreda glazbene škole, izveli su svaki po jednu solo točku i po dvije kompozicije u dva komorna sastava koja vodi profesor Davorin Muhek. Samouvjereno i vješto svirali su kompozicije za gitaru s raznih strana svijeta, u aranžmanima prisutnih profesora Davorina Muheka i profesora Ante Čaglja.

Osim Lucije Rako na baroknoj gitari, kompozicije za gitaru svirali su učenici trećeg razreda glazbene škole Marko Strazzabosco i Leon Molnar, učenici četvrtog razreda Šimun Lukša i Lucija Petras, učenici petog razreda Leon Rajak i Lana Radulović te učenici šestog razreda Eva Fujs i Ema Kekez.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana