Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Politika

Mlinarić: Bavim se politikom jer se politika bavi sa mnom

  Goran Gazdek           03.05.2019.         4909 pogleda
Mlinarić: Bavim se politikom jer se politika bavi sa mnom

Uoči EU parlamentarnih izbora na listi Zelene liste se našao i Mato Mlinarić, poznati seljački vođa i predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske koji je u Virovitici poznat i po svojoj radnji Pikito i prodaji kebaba. Po svemu sudeći, gospodine Mlinariću ne odustajete od politike, reci nam, koji je Vaš motiv kandidatura za EU parlement kad nemate ni znanje jezika ni obrazovanje za takvu funkciju?
- Istina je, obrazovanja nemam. Kao srednjoškolcu mi je na traktoru poginu otac i ja sam morao napustiti školovanje da bi prehranjivao obitelj i sestru koja je studirala. Nakon toga se dogodio Domovinski rat i bio sam osnivač Zbora narodne Garde u Garešnici. Nakon rata, kao invalid Domovinskog rata, nisam tražio mirovinu već se vratio na svoj OPG. Zvali su me u politiku, ali kad sam tamo vidio one koji nisu 91. primili pušku već pobjegli u Njemačku, nisam se želio učlaniti. Politikom sam se počeo baviti tek kad je ta i takva politika odlučila državnu zemlju dodjeliti jednom pojedincu na području Garešnica, a ne nama braniteljima s pedesetak OPG-a. Bili smo prisiljeni blokirati ceste i izboriti se za ono za što smo se u ratu već borili. Od tada ne napuštam politiku jer politika ne pušta na miru mene. Za EU izbore sam se i kandidirao upravo zbog toga jer smatram da se od postojećih stranaka i kandidata nitko ne bavi temom poljoprivrede i da će ova kampanja proteći u raspravi oko Nutele i tome zove li se Rasler ili Resler.

Nedavno ste imali aferu oko uvoza mesa i prodaje kebaba, pisali smo o tome, ne smatrate li da ste neuvjerljiv zastupnik seljaka?
- O tome koliko sam uvjerljiv zastupnik seljaka govori činjenica da kad nastupe problemi, seljaci zovu mene. I ovdje u Virovitici, kao i mnogim djelovima Hrvatske sam seljačke prosvjedeo organizirao ja s kolegama iz Nezavisnih seljaka, a ne HSS niti Seljački savez. Istina je, moja kebabdžinica je bila više u nacionalnim medijima nego svi trgovački lanci i uvoznici zajedno. Bez obzira što sam imao nekoliko kontrola i urednu analizu i sljedivost s nacionalnog medija je plasirana laž od novinara koji je nikoga ne smije napasti osim seljačkoga vođe. I ne samo to, već od novinara koji već godinama prati stanje u poljoprivredi i hvali sve dosadašnje ministre i njihovu politiku. Taj isti je hvalio i Petra Čobankovića za čije vladavine sam ja progonjen od strane poljoprivrednih inspekcija, tužen, kao što znate i lažno osuđen, ali na kraju je krumpire gulio on, a ne ja.

Hoćete reći da mediji to orkestrirano rade protiv Vas?
- Nedavno sam pravomoćno pobijedio na sudu u Bjelovaru na kojem me državno odvjetništvo teretilo za krađu nekakvih ovaca, što se dokazalo kao notorna laž. Međutim, u lokalnim novinama koje financira županija, grad i politika sam u više navrata bio prozivan kao lopov u tijeku samog sudskog procesa. Ono što je najgore, Kao i u slučaju Hrvatskog radija, nitko pita i mene da i ja kažem svoju stranu priče, što je osnov novinarskog posla, već prejudiciraju i stvaraju ružnu sliku o meni. Dok se kradu tvornice, milijuni kuna poticaja, lokalni političari enormno bogati, oni pišu članke u nizu o Mati Mlinarići u ovcama. Već sam ih tužio i dobio spor za klevetu. Međutim, to sve ne da će me zaustaviti, to mi upravo i daje snagu da se i dalje borim u ono u šta vjerujem i šta je ispravno.

Po Vama je ispravno da se legalizira marihuna u Hrvatskoj?
- Apsolutno. Oni koji me poznaju znaju da ne pijem, ne pušim i ne uzimam nikakve droge. Međutim, ono što može spasiti hrvatsku poljoprivredu je iskorak. U ovom slučaju bi to bila legalizacija kanabisa s čim bi bili prvi u EU i s čime bi se obogatili i naši poljoprivrednici i država i procvao bi turizam. Da nabrojim:

Konzumacija kanabisa ne stvara ovisnost, ali prekomjerna upotreba (ili zloupotreba) može realno stvoriti štetnu naviku (kao i kod nekih drugih, legalnih proizvoda kao što su alkohol i duhan)

  • Zloupotreba alkohola i pušenje su opasniji i štetniji od konzumacije kanabisa, odnose više kvalitetnih godina života pojedincu koji ih konzumira
  • Kanabis ima i određena ljekovita svojstva pa medicinski proizvodi temeljeni na kanabisu mogu biti učinkoviti nadomjestak za lijekove protiv bolova, posebno kod pacijenata koji boluju od multiple skleroze i koji primaju kemoterapiju
  • Zakonska zabrana kanabisa ne smanjuje broj konzumenata (samo ih smješta u kriminalnu sferu), pa čak ni među maloljetnicima, što pokazuju usporedni rezultati istraživanja u zemljama koje su legalizirale kanabis i u zemljama koje i dalje zabranjuju uporabu kanabisa
  • Legalizacija kanabisa značajno rasterećuje pravosudne i policijske kapacitete i omogućava im uspješniju bitku s težim i nasilnim oblicima kriminala
  • Legalizacija kanabisa smanjuje financijsku moć kriminalnih organizacija, a samim time i njihov utjecaj na društvo
  • Legalizacija kanabisa ima naglašeno pozitivan učinak na gospodarstvo i rast BDP-a, prvenstveno kroz porezne prihode, ali i veću zaposlenost

Ne vidim razloga da Hrvatska ne bude prva među EU članicama koja će legalizirati ovu biljku čija legalizacija je upravo prijetnja farmaciji i podzemlju, a ne ljudima.

Zašto na Zelenoj listi, a ne Amsterdamskoj koaliciji?
-
Nezavisni seljaci Hrvatske u svojem programu imaju dvije temeljne politike. To je poljoprivreda i ekologija. Prema zadnjoj relevantnoj anketi Zelena lista dobiva 1,1 posto glasova. To je prvi puta da su se Zeleni u Hrvatskoj pojavili u anketama. Vjerujem da će sve više biti onih koji će prepoznati važnost očuvanja okoliša i proizvodnje hrane. Mislim da je HSS zanemario poljoprivredu, uostalom i da je sukrivac za ovakvo stanje na hrvatskom selu. Više vjerujem Podravcu Nenadu Matiću nego Samoborcu Kreši Beljaku. Odluka je bila laka.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
9.10.2019. 15:22
Niszam ovo vidio prije,,JBG..
Mato nije prosao jer nije domoljuban dovoljno..Nikad nista od njega dok ne pocne mlatit zenu,,pljuvat Pupovca i biti vjerni clan hadezsejeta :)


Još iz kategorije Politika