Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Gospodarstvo

Moćna igra toplog drva i hladnog stakla

  D&D - Dom i dizajn           18.03.2014.         1696 pogleda
Moćna igra toplog drva i hladnog stakla

Arshany je zaintrigirao posjetitelje lanjskog milanskog sajma namještaja, Danielle je izazvala pozornost kod austrijskih kupaca, a WG je već treću godinu zaredom zaštitni znak domaćeg sajma Ambienta. No, možda najpoznatiji komadi namještaja u cijeloj Europi s njegovim potpisom dio su kolekcije Goodwood, koja se tri godine prodavala u britanskom lancu John Lewis. Višestruko nagrađivani arhitekt, koji se jednakim intenzitetom bavi arhitektonskim projektima te dizajniranjem namještaja i interijera, napokon je pronašao put i do našeg studija.

Riječ je 63-godišnjem Krunoslavu Kovaču, a ovaj vam mjesec predstavljamo dio njegovih najnovijih kolekcija Arshany i WG010, koje se baziraju na autohtonom materijalu oblikovanom u modernu formu jednostavnih linija. No, prije svega nešto više o autoru...

 - Živim i radim u Virovitici, na granici između Slavonije i Podravine, podno Bilogore, a u blizini Papuka i čuvenih Repaških šuma uz Dravu. To je podneblje zdravog i nezagađenog okoliša, bogatih šuma hrasta, bukve, jasena... Blizina tih prirodnih dragocjenosti inspiracija su za moje radove - kaže arhitekt Krunoslav Kovač, čiji je posao dizajnera namještaja i interijera započeo prelaskom u TVIN, dok danas djeluje u vlastitom uredu.

Kovač potpisuje mnogobrojne interijere HT-a, veliki broj državnih tvrtki i veleposlanstava, a u tom se periodu bavio dizajnom uredskog namještaja. Kolekcije MOBIL, SPEKTAR i TREND izlagao je na domaćim i stranim sajmovima te za iste dobio nekoliko nagrada. No, prekretnica u njegovom radu dogodila se pobjedom na međunarodnom natječaju J.E. Austin Associates kolekcijom od masivnog drveta Goodwood, koju potpisuje s dizajnericom Rominom Radović. Također, više je puta izlagao na poznatom Kölnskom sajmu IMM, sajmovima u Stockholmu, Milanu, izložbama Centra za dizajn HGK... Kolekcija WG010 (Wood, Glass,  2010. godina) privukla nas je neobičnim spojem stakla i orahova drva. Naime, dosadašnji pristup kombiniranja drva i stakla Kovač je doslovno preokrenuo naopako: prirodni, topli materijal drvo, u svojem izvornom obliku u direktnom je kontaktu s čovjekom, dok je hladno staklo nosiva transparentna konstrukcija. Promatrajući tako prostor opremljen programom WG, može se uočiti da dominira drvo koje lebdi na transparentnom staklu.

- Drvo mi je primarno, a staklo sekundarno. Oblikovanje prati snažnu strukturu - god orahovine, što naglašava autohtonost prirode. Kolekcija se sastoji od stolca, stola, komode i klupe - kaže Kovač i dodaje kako se kod programa Arshany više orijentirao na svoj zavičaj i dobro očuvani hrast te brijest, koji su nekada bili sastavni dijelovi građe tradicijskih seoskih kuća i štala.

- Aršanj je geografski pojam, vinorodni kraj pored Pitomače gdje se je i nalazio stari štagalj čije sam dijelove koristio. Oblikovanjem je naglašeno svojstvo oporabljenog drveta i ljepota nedostatka u strukturi drveta  nastalim kroz desetljeća. U proizvodnji je korišten jednostavan tehnološki proces s velikim udjelom ručne izrade, te prirodni uljni premazi. Želja mi je bila starim često napuštenim kućama dati novi život, potaknuti potencijalne investitore da se i na taj način može sačuvati baština. Kolekcija Arshany sastoji se od stolca, klupe, komode i stola - pojašnjava.

Za kraj, morali smo ga upitati o vječnom problemu suradnje dizajnera i proizvođača namještaja u Hrvatskoj, čega je itekako svjestan. Prvo, ističe, od vodećih hrvatskih proizvođača gotovo niti jedan nema dugoročnu suradnju s dizajnerima jer njihovi menadžeri  doživljavaju razvoj kao suvišan trošak. Drugo, resorna ministarstva još uvijek nemaju ozbiljnu strategiju za drvoprerađivače i potpuno su nezainteresirana za hrvatski izvorni dizajn - brend.

Te izjave potkrjepljuje podatkom da u Hrvatskoj ima oko 400 pilana koje režu trupce i stranom tržištu isporučuju dasku, što je najbrže i najlakše zarađen novac. S druge strane, cjenovni odnos izvezene daske i gotovog proizvoda je 1:10. Treće, nekontrolirano se uvozi namještaj sumnjive kvalitete, a natječaji se pripremaju na način kako bi se pogodovalo uvoznom lobiju što je, ocjenjuje Kovač, alarmantno. I četvrto, ali ne najmanje važno, dio krivnje leži i u dizajnerima, koji danas moraju biti kreativci i menadžeri, agresivnije nuditi projekte, prototipove, uzorke, educirati poduzetnike... A za takav kompleksan nastup, nažalost, nemaju sredstva. Tvrtke s kojima on ima odličnu višegodišnju suradnju su Hrastico iz Pitomače i Ciprijanović iz Orahovice, s kojima je realizirao nekoliko kolekcija, ali nastavlja i sa izradom idejnih konceptualnih arhitektonskih projekata. Neke od njih sigurno ćemo i mi u skoroj budućnosti pratiti...

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo