Brojni građani zapjevali Moja domovina i zapljeskali svim hitnim službama
Petrov: Mjera nadzora mobitela zadire u prava i privatnost građana
Zrak u Hrvatskoj i dalje vrlo loše kvalitete, koncentracija čestica u opadanju
Božinović: Nikome ne pada na pamet ograničavati ljudska prava
Stožer: 56 novih slučajeva koronavirusa, šesti bolesnik preminuo
HUP: Vlada hitno mora donijeti nove mjere po principu nula prihoda, nula rashoda
Prijeti globalna nestašica kondoma
  Biljana Kovačević           31.05.2018.         2533 pogleda
Molitva

Slaba točka, novela u nastavcima
Molitva, 12.
dio
Prethodna poglavlja

Taj dan kad su je dovezli, smjestila se na svoj krevet zbunjeno gledajući oko sebe. Suprug se pozdravio s njom, znala je da jedva čeka da ode. Nije volio takva mjesta. Briznula je u plač, spuštajući pogled prema zemlji kao da je željela da ju zemlja sakrije. Podigla je pogled i ugledala staricu koja sjedi u fotelji naslonjenoj na vanjski zid zgrade, gotovo da je cijela upala u nju, koliko je bila sitna i mršava. Imala je maramu na glavi, a u ruci krunicu i molitvenik.

Pogledom i šapatom jedva mičući usnama govorila joj je:“Sve će biti u redu“. Suprug je otišao, kao da je zbacio golem teret s vrata, a ona se prepustila jecajima sve dok je bilo snage u njoj. Svakoga dana točno u 15 sati starica bi ustala iz kreveta, stavila maramu na glavu, uredno podvlačeći pod nju svaki pramen kose, uzela u ruku svoju krunicu i molitvenik. Tiho pogledala po cijeloj sobi i sjela u svoju fotelju.

Za čas je već bila duboko u svojim molitvama. Svi su znali za tu njenu naviku koja je izazivala tiho strahopoštovanje, pa se automatski svaki zvuk u sobi sam od sebe stišavao. Znali su da ona ne moli samo za sebe već i za svakog od njih u sobi. Taj dan se molila za Nju. Vidjela je to po njenom dugom upućenom pogledu Njoj i laganom spuštanju glave prema zemlji.

Ruke su sklopile krunicu i molitva je počela. Prošlo je nekoliko dana i kada su njih dvije nekim čudom ostale same u sobi, starica je došla do njenoga kreveta. Počela je postavljati pitanja na koja je ona samo klimala glavom i tu i tamo nadopunila staricu. Nekom providnošću kao da joj je čitala misli ili znala sve o njoj. Susprežući svoju nelagodu dopustila je taj neočekivani čin opet u sebi dvojeći je li to čin častivog ili nečastivog. Imala je osjećaj da ju nečiste sile prate i žele ju povući u svoju tamu.

Ponekad ima i lažnih duhovnjaka, no ipak je odlučila vjerovati starici i prepustiti joj ono što sama nije znala. Nije da ona nije imala neke svoje molitve, ali zasigurno nije bila toliko vješta u molitvi kao starica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slaba točkaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.