Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Nove poštanske marke

Motovun – dragulj unutrašnjosti Istre na novim poštanskim markama

  hp/vn           06.06.2024.         885 pogleda
Motovun – dragulj unutrašnjosti Istre na novim poštanskim markama

Hrvatska pošta pustila je u opticaj nove prigodne poštanske marke iz serije Hrvatski turizam. Ovogodišnji motiv na markama je čarobni Motovun (Montona), dragulj unutrašnjosti Istre. Marke prikazuju Motovun fotografiran iz zraka te njegov glavni trg. Autor izdanja je zagrebački dizajner Dean Roksandić. Nominalna vrijednost maraka je 1,70 eura za marku koja prikazuje Motovun iz zraka te 0,58 eura za marku s motovunskim glavnim trgom. Marke su otisnute u 25.000 primjeraka po motivu u arčićima od 10 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Nove prigodne marke mogu se kupiti u poštanskim uredima ili online na internetskoj stranici https://www.epostshop.hr/.

Tekst pratećeg letka uz prigodne marke napisala je Turistička zajednica Općine Motovun.

Motovun (Montona) – dragulj unutrašnjosti Istre
Iznad doline najduže istarske rijeke, rijeke Mirne (tal. Quieto), na 277 metara nadmorske visine smješten je najpoznatiji i najatraktivniji istarski srednjovjekovni gradić Motovun čija je prekrasna veduta okružena zelenilom i vinogradima jedan od najpoznatijih simbola istarske unutrašnjosti. Vizurom Motovuna, koji se prvi put u pisanim izvorima spominje 804., dominiraju moćne gradske zidine i 27 metara visok romaničko-gotički zvonik nazubljenoga kruništa iz 13. stoljeća. Šetnja po šarmantnim motovunskim kamenim ulicama i trgovima je kao šetnja kroz vrijeme. Naime, Motovun je grad prepun kulturnih obilježja iz raznih vladavina u kojima se našao tijekom povijesti, a osobito ga je obilježilo razdoblje vladavine Mletačke Republike o čemu najbolje svjedoči čak 13 kamenih mletačkih lavova koje možete naći diljem starogradske jezgre. Sveukupno se u starogradskoj jezgri Motovuna nalazi 26 zaštićenih spomenika kulture zbog čega kulturno-povijesna cjelina Motovuna ima status zaštićenoga kulturnog dobra i nalazi se na UNESCO-ovoj pristupnoj listi World Heritage.

Motovun je gradić nevjerojatno raznolike i slikovite povijesti. Ondje se rodio i stasao pionir glazbenog tiskarstva Andrea Antico, živio i radio izumitelj brodskog vijka Josef Ressel i djetinjstvo proveo Mario Andretti, jedan od najvećih svjetskih automobilističkih asova u povijesti. Motovun se iznimno ponosi lokalnom enogastronomijom – vrhunskim vinima sljubljenima s tradicionalnim istarskim jelima i specijalitetima sa svježim tartufima iz Motovunske šume, najvećega jedinstvenog nalazišta bijelog tartufa na svijetu. U Motovunskoj šumi je 1999. otkriven i najveći primjerak bijelog tartufa (lat. Tuber Magnatum Pico), najcjenjenijeg tartufa na svijetu, mase 1,31 kg, koji je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda.

 

Na samom vrhu Motovuna nalazi se glavni motovunski trg koji ponosno nosi ime Trg Andrea Antico nazvan prema pioniru glazbenog tiskarstva rođenom u Motovunu krajem 15. stoljeća. Andrea Antico da Montona (Andrija Motovunjanin) bio je glazbeni nakladnik, tiskar, sastavljač antologija, intabulator i skladatelj koji je svoj veliki ugled izgradio u Rimu i Veneciji. U čast njegovim zaslugama, Motovun je ime svojega glavnog trga nadjenuo po njemu. Ime glasovitoga građanina Motovuna nosi i srednjovjekovna gradska tiskara “Antico”, smještena na istoimenom trgu, koja nudi unikatnu izradu autohtonog suvenira u tradicionalnoj tehnici ručnog tiskarstva na replici srednjovjekovnoga Gutenbergova stroja – preše – uz mogućnost vlastitog izbora motiva i popratnih osobnih poruka kako bi posjetitelji zauvijek ovjekovječili svoju uspomenu na dan proveden u Motovunu.

 

Glavni motovunski trg nalazi se u samom srcu starogradske jezgre Motovuna i obiluje draguljima graditeljske baštine. Posebno je impresivan zvonik iz 13. stoljeća smješten do župne crkve Svetog Stjepana Prvomučenika iz 17. stoljeća sagrađene prema nacrtima proslavljenoga venecijanskoga graditelja Andree Palladija. Na središnjem se gradskom trgu nalazi i romanička komunalna palača iz 13. stoljeća, najveća profana zgrada u Istri iz tog razdoblja, kao i nekadašnja palača obitelji Polesini iz 16. stoljeća, današnji boutique-hotel Kaštel. Ispod glavnog trga nalazi se velika cisterna, a sa svake strane trga su bunarska okna – jedno iz 15. stoljeća i jedno iz 14. stoljeća – na kojem se nalazi najstariji mletački lav u Motovunu iz 1332. godine. Glavni je trg i najljepša pozornica za većinu javnih događaja u Motovunu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Nove poštanske marke