Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Književnost

Murakami nije zabrinut za književnost zbog pojave umjetne inteligencije

  Hina           26.10.2023.         1400 pogleda
Murakami nije zabrinut za književnost zbog pojave umjetne inteligencije

Japanski pisac Haruki Murakami (74) nije zabrinut zbog ulaska umjetne inteligencije (IA) u književnost jer vjeruje da je ljudsko tradicionalno i sporo pisanje romana nadmoćno kompjuteru. "Moja glava je puna grešaka, a ja pišem s tom glavom. Kada bi kompjuter imao toliko grešaka raspao bi se", rekao je Murakami u intervjuu za španjolsku novinsku agenciju EFE.

Murakami, globalno najčitaniji japanski autor, svjestan je da se u današnjem digitalnom svijetu sve više tekstova piše pomoću kompjuterske umjetne inteligencije, ali on i dalje vjeruje u manjinu dosljednu "sporom načinu" prenošenja informacija. "Ja vjerujem u moć priča i romana. Danas je vjerojatno jako sužena svjetska populacija koja prihvaća tako sporo slanje informacija. Možda ih je pet posto ili deset, ali ja vjerujem u snagu tih ljudi", izjavio je.

Nove generacije mladih, naviknute na kratke poruke putem mobitela, nemaju koncentracije i strpljenja čitati duge tekstove, što je prijetnja književnim djelima. Murakami kaže da je i on sam pokušao koristiti društvene mreže, ali je odustao. "Pokušao sam ih malo koristiti, no zaključio sam da mi ne služe, pa ih sada više ne koristim", rekao je. "U početku one mogu pomoći u stvaranju demokracije, na jedan novi način, no na kraju sam se toliko razočarao u njih da sam potpuno odustao", dodao je.

Murakami, autor romana "Norveška šuma", "Pleši, pleši, pleši" i "Južno od granice, zapadno od sunca", u gradu Oviedu je ovaj vikend treći put primio neku španjolsku nagradu. Godine 2009. uručena mu je "Nagrada San Clemente" u Santiago de Composteli, a 2011. je osvojio "Međunarodnu nagradu Katalonije".

Žiri nagrade "Princeze od Asturije" odao mu je priznanje zbog sposobnosti izražavanja važnih suvremenih tema poput samoće, egzistencijalne neizvjesnosti, dehumanizacije velikih gradova, terorizma i posvećenosti tijelu, te što njegovi romani služe "poput mosta" između istočne i zapadne kulture. "Ja samo pišem što želim te uopće ne razmišljam o ulozi nekakvog mosta između Istoka i Zapada", odgovorio je. Dodao je da mu se ne sviđa što je poznat jer više voli živjeti mirno i povučeno. "Sretan sam s knjigama, glazbom i mačkama. Premda se također veselim što moja djela čita puno ljudi", poručio je.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Književnost