Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Znanost

Nacionalni dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacije, 10. srpnja

  dziv           10.07.2024.         588 pogleda
Nacionalni dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacije, 10. srpnja

Nikola Tesla, jedan od najvećih svjetskih znanstvenika i izumitelja 19. i 20. stoljeća, rođen je 10. srpnja 1856. u ličkom selu Smiljan. Odlukom Hrvatskog sabora, 10. srpnja proglašen je Nacionalnim danom Nikole Tesle - danom znanosti, tehnologije i inovacija. Državni zavod za intelektualno vlasništvo obilježava ovaj dan objavom zbirke izuma Nikole Tesle te objavom teksta o njegovom životu i izumima koje je stvarao kroz svoju osebujnu karijeru.

Baveći se bilo kojom temom vezanom uz Nikolu Teslu, teško je odvojiti njegov život od izumiteljskog rada. Njegov život je u potpunosti bio posvećen stalnim zanimanjem prvenstveno za područje elektriciteta, a zatim i za druga srodna područja. Discipliniranom, kakav je u potpunosti bio, genijalnom, predanom i iznimno educiranom, Tesli su rad i izumi predstavljali samu bit života, i njegova misija bila je «otrgnuti» što više prirodnih zakonitosti iz naručja prirode i predati ih na korištenje čovječanstvu.

Veza između Teslinog izumiteljskog rada i patentiranja izuma bila je neraskidiva u najvećem dijelu njega života. Izuzmemo li izumiteljski doprinos prije dolaska u SAD, te periode u kojim zbog različitih okolnosti nije imao svoj laboratorij u kojem bi tehnički realizirao svoje izume, veliki dio njegovih izuma su zaštićeni patentima.

<<< Članovi Prosvjete obišli rodnu kuću Nikole Tesle

<<< Obilježavanje Nacionalnog dana Nikole Tesle 2023.: Državni Zavod za intelektualno vlasništvo objavio zbirku patentnih dokumenata

<<< Predstavljanje knjige "Nikola Tesla ispod paučine"

Preostali Teslini izumi sačuvani su tek djelomično, u zapisima s predavanja, člancima u različitim znanstvenim i popularnim časopisima i glasovitim «rođendanskim obraćanjima» javnosti u kojima je predstavljao svoje planove za buduća istraživanja i svoje vizije razvitka pojedinih tehnoloških područja.

Pretpostavlja se, na osnovi prilično čvrstih iako nikada u potpunosti dokazanih pokazatelja, da je dio izuma Nikole Tesla pohranjen na način da nisu dostupni javnosti. Međutim, iz njegove osobne prepiske može se zaključiti da je taj neiscrpni genij sve do kraja života radio na novim izumima iz različitih područja.

Može se stoga reći da su informacije sadržane u Teslinim patentima jedine informacije koje su u potpunosti dostupne široj javnosti,osobito u današnje doba široke dostupnosti pretraživanja elektroničkih baza podataka patentnih dokumenata.

Nikoli Tesli odobreno je ukupno 112 američkih patenata za izume iz različitih područja tehnike. Prvi američki patent odobren mu je 1886. a posljednji 1928. godine. Prema za sada raspoloživim podacima, ukupan broj dostupnih Teslinih patenata odobrenih u 26 različitih zemalja/država, uključivo i SAD, je 271.

 Gotovo u isto vrijeme kada i njemački fizičar Wilhelm Conrad Rontgen Tesla je izvodio pokuse s X-zrakama. Izradio je i upute za rad s X-zrakama. Godine 1898. Tesla je prijavio patent uređaja za daljinsko upravljanje brodovima i vozilima, a sam uređaj prikazao je u Madison Square Gardenu. Na poticaj Nikole Tesle izgrađen je visokonaponski laboratorij u Colorado Springsu u kojem je planirao vršiti pokuse bežičnih veza i proučavati munje. Prvi je ukazao na mogućnost elektroterapije, te na mogućnost bežičnog prijenosa informacija i energije.

Genijalnost njegova uma i njegovih tehničkih rješenja potvrđuju i činjenice da neka od njih, ni do danas, nisu u potpunosti znanstveno (teorijski i/ili eksperimentalno) verificirana.

Kao znak zahvalnosti za izuzetno značajan doprinos razvoju tehnike, a posebno elektrotehnike, mjerna jedinica za magnetsku indukciju nosi naziv prema njegovom prezimenu.

Sveukupni Teslin izumiteljski doprinos možda je najbolje opisao sam Tesla u svojoj autobiografiji: Ne samo neki tehničari, usko specijalizirani, nego i veći broj cjepidlaka i kratkovidnih osoba reklo je, ako se izuzme indukcijski motor, da sam dao svijetu malo toga za praktičnu upotrebu. Ovo je teška greška. Nova ideja se ne može suditi po trenutnim rezultatima. Moj izmjenični sustav prijenosa energije došao je u psihološkom momentu kao dalekovidan odgovor mnogim ključnim industrijskim pitanjima, pa ipak je postojao određeni otpor i nesuglasice. ...

Ovi, pa i mnogi drugi moji izumi, nisu bili ništa više negoli koraci naprijed u izvjesnim smjerovima. U razvijanju svojih izuma jednostavno sam slijedio urođeni instinkt za usavršavanjem postojećih sprava ne razmišljajući naročito o mnogo neophodnijim potrebama.

 Više o izumima i patentima Nikole Tesle

 Nikola Tesla – Zbirka patenata

 Memorijalni centar Nikola Tesla

Tehnički muzej Nikola Tesla

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Znanost