Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gradski muzej

Nagrada Živa za najbolji slavenski muzej dodijeljena Gradskom muzeju Virovitica

  vn           20.11.2022.         2454 pogleda
Nagrada Živa za najbolji slavenski muzej dodijeljena Gradskom muzeju Virovitica

Gradski muzej Virovitica osvojio je nagradu za najbolji slavenski muzej – ŽIVA 2022., koju dodjeljuje međunardna neprofitna zaklada Forum slavenskih kultura (FSK). Priznaje je dodjeljeno na svečanosti u Brežicama (Slovenija)  u petak 18. studenoga. Zaklada djeluje u javnom interesu, a ideja za njezinim osnivanjem iznikla je iz kulturnog miljea početkom 21. stoljeća. FSK je službeno osnovan 2004. godine, a danas povezuje više od 300 milijuna Slavena u trinaest slavenskih zemalja: Bjelorusiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Poljskoj, Ruskoj Federaciji, Sjevernoj Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Ukrajini.

Misija FSK-a je razbuktavanje kreativnosti slavenskih kultura. Osnovna je svrha zaklade povezivanje slavenskog kulturnog miljea i njegovo predstavljanje u suvremenom globalnom društvenom kontekstu. Forum slavenskih kultura povezuje i predstavlja slavensku kulturu, znanost i umjetnost, njezin kreativni naboj i baštinu te aktivno vodi brigu o prepoznatljivom doprinosu slavenskih kultura globalnom dijalogu.

Nagrada Živa za najbolji slavenski muzej i najbolji slavenski kulturni i prirodni spomenik ima za cilj prepoznati, poticati, nagraditi i promovirati eksperimente, projekte i prakse u muzejskom sektoru u posebnom kulturnom i zemljopisnom okviru europskih zemalja slavenskih naroda te prepoznati posebnosti i posebne vrijednosti slavenskog svijeta s njihovim pričama, tradicijama i baštinom, zajedničkim, a ponekad i vrlo različitim korijenima, kao i problemima.

Postupak odabira započinje u jesen objavom međunarodnog poziva i upoznavanjem šire javnosti s pozivom. Prijave i promocija odvijaju se do kraja godine uz pomoć međunarodnog žirija. Prva polovica godine posvećena je ocjenjivanju prijava i odlučivanju o nagradama. Nakon podnošenja kompletnih prijava, članovi žirija obilaze muzeje koji sudjeluju. Članovi žirija se sastaju u svibnju ili početkom lipnja, pregledavaju izvješća i razmjenjuju stručne ocjene te odlučuju o dobitnicima nagrada i posebnih priznanja. Tijekom ljeta organizira se svečanost dodjele nagrada, manifestacija iz koje je s vremenom nastao stručni sastanak koji nudi priliku za razmjenu iskustava.

Ove godine zabilježen je najveći broj nominiranih u osmogodišnjoj povijesti nagrada Živa, s muzejima i lokacijama iz Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Srbije, Slovačke i Slovenije. O nagradama je odlučivalo 15 članova međunarodnog žirija. Stručnjaci su obišli muzeje u kolovozu i rujnu, a konačne odluke donijeli su početkom studenog.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gradski muzej