Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Kazalište

Nagrade 3. Slavonskog KaFea: Najbolja predstava Krivi Billy iz Inishmaana Kazališta Virovitica i Kazališta Gavella

  kv/vn           08.07.2024.         680 pogleda
Nagrade 3. Slavonskog KaFea: Najbolja predstava Krivi Billy iz Inishmaana Kazališta Virovitica i Kazališta Gavella

Žiri 3. Slavonskog KaFea odžanog  u Virovitici od 3. do 7. srpnja (Tamara Džebić Šaljan, Marina Mađarević, Anđela Vidović, Dubravko Martić i Igor Tretinjak) najboljom predstavom u cjelini proglasio je predstavu Krivi Billy iz Inishmaana Kazališta Virovitica i Kazališta Gavella.  Za uloge Eileen i Kate Osbourne u toj predstavi najboljim glumcima proglašeni su Draško Zidar i Sven Sestak, a za ulogu Mammy O'Dougal Nela Kocsis. Nagrada za najboljeg glumca/glumicu do 30 godina dodjeljena je Gordanu Marijanoviću za ulogu Matije u predstavi Mendolena i Matija Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Posebna nagrada za iznimno glumačko partnerstvo i suigru na sceni pripala je Mateji Marušić i Vedranu Dakiću u predstavi Tražim razlog braka GK Joza Ivakić Vinkovci. Evo i obrazloženja.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini
Krivi Billy iz Inishmaana,  Kazališta Virovitica i GDK Gavella

Predstava Krivi Billy iz Inishmaana topla je, emocijama nabijena, ali ne i prebijena, predstava o ljubavi i usamljenosti te životu u malom mjestu s pogledom prema daljinama. Kao i sva slična mjesta, i Inishmaan čine ljudi, odnosno galerija izuzetno zanimljivih likova – od naslovnog „krivog“ Billyja preko zavodnica i lokalnih galebova, muljatora i malomještanskih moćnika do redikula. Ta širina karaktera omogućila je glumcima da se razigraju, što su oni u velikoj mjeri prihvatili, oblikujući cijelu nisku odličnih i pamtljivih uloga koje je redatelj Dražen Ferenčina fino vodio kroz igru i suigru, pažljivo oblikujući ritam na mikro i makro planu. Autentičnom ambijentu pridonijela je scena Marite Ćopo i Dražena Ferenčine koja je efektno razbila plošnost nekolicinom planova te je minimalizam mizanscenskih pokreta pretvorila u dinamičnu igru. Zaokruženo, predstava Krivi Billy iz Inishmaana izuzetno je kazališno putovanje u naizgled daleke svjetove koji nam putem postaju neopisivo bliski i koji se lakoćom podvlače pod kožu i uranjaju u misli.

<<< Između okrutnosti i sažaljenja
<<< Veličanstveni osjećaj veze sitnoga i nevažnoga čovjeka s beskonačnošću umjetnosti 

Krivi Billy iz Inishmaana/Foto Saša Pjanić

Nagrada za najboljeg glumca
Drašku Zidaru i Svenu Šestaku za uloge Eileen i Kate Osbourne u predstavi Krivi Billy iz Inishmaana

Motor koji nosi predstavu Krivi Billy iz Inishmaana jake su glumačke role, od Gorana Vučka koji dosljedno, čvrsto i jasno oblikuje naslovnog krivog Billyja do Nele Kocsis kao beskrajno duhovite bakice Mammy. Ipak, na pijedestalu te jake glumačke predstave dvije su bakice – Eileen i Kate Osbourne, koje su nevjerojatno uvjerljivo, dramaturški jasno, a scenski i glumački apsolutno neodoljivo oblikovali Draško Zidar i Sven Šestak, savršeno se nadopunjujući i gradeći lik(ove) u izuzetno uigranoj suigri. Zidar i Šestak oblikovali su bakice, odnosno Billyjeve tete, bez ikakvog proklizavanja u karikaturu, tom čvrstoćom i ozbiljnošću stvorivši beskrajno duhovite likove. Na njihovim su se moćnim (a) nejakim plećima lomile sve brige njihovog voljenog Billyja, dok su u isto vrijeme beskrajno duhovito žarile i palile bombonskim biznisom maloga mjesta. Te dvije strane bakica Zidar i Šestak odlično su upisali u lica kamena i stamena, na trenutke ironična i sarkastična, iza čije fasade bukti ultimativna majčinska ljubav dviju teta koje to nisu.


Draško Zidar i Sven Šestak/Foto Saša Pjanić

 

Nagrada za najbolju glumicu
Neli Kocsis za ulogu Mammy O'Dougal u predstavi Krivi Billy iz Inishmaana

Pojavila se na sceni u pola predstave, polako se dovukla do svoje pozicije, zavalila u kolica, sitna, malena, pogrbljena, s čarapama koje vise na tankim nožicama. I u potpunosti nas osvojila nevjerojatnom transformacijom u kojoj se nije prepustila stereotipizaciji ili pretjeranoj karikaturi, niti se zadovoljila prvoloptaškim osmijesima. Umjesto toga, minucioznim je dubinskim uronom u lik Mammy O'Dougal sporednu ulogu pretočila u neodoljivu minijaturu, ponovo potvrdivši da nam svaka uloga daje onoliko koliko (se) mi dajemo njoj. Samim time, sa zadovoljstvom dajemo ovu nagradu neprepoznatljivoj i neodoljivoj bakici Neli Kocsis.

Neli Kocsis/Foto Saša Pjanić

Nagrada za najboljeg glumca/glumicu do 30 godina
Gordanu Marijanoviću za ulogu Matije u predstavi Mendolena i Matija Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku

Nagradu za najboljeg mladog glumca dodjeljujemo mladom, no silno iskusnom glumcu koji na sceni svojom fizičkom pojavom, izuzetnom neverbalnom igrom i vrsnom animacijom magnetski privlači pogled gledatelja. U ovoj predstavi u velikoj je mjeri odbacio spomenute adute, oslonivši se na verbalni sloj, čime je proširio vlastite scenske adute na odličnu suigru i dijalog s partnericom Aretom Ćurković, ali i s mladim publikama. Par dana udaljen od 30-og rođendana, nalazeći se na ivici između glumačke mladosti i zrelosti, Marijanović, tako, zaokružuje svoje mlađahne glumačke dane kao cjelovit glumac koji ne poznaje scenske prepreke i granice.

Areta Ćurković i Gordan Marijanović u predstavi Mendolena i Matija/Foto Kristijan Cimer

Posebna nagrada za iznimno glumačko partnerstvo i suigru na sceni
Mateji Marušić i Vedranu Dakiću u predstavi Tražim razlog braka GK Joza Ivakić Vinkovci

U fokusu festivala u cjelini bili su glumci koji su svojom izuzetnom igrom i suigrom nosili predstave. Zbog toga smo i posebnu nagradu odlučili dati njima, usmjerivši se prema suigri i partnerstvu kao ključu igre. Predstava Tražim razlog braka ogoljena je do same kazališne biti – scenskog odnosa i dijaloga glumaca Mateje Marušić i Vedrana Dakića. Verbalnim, fizičkim i plesnim igrama i suigrama oni lakoćom grade pa ruše odnose supružnika, po potrebi se pretačući u ljubavnike. Time efektno brišu granice između likova koje tumače, no u isto vrijeme ne uspijevajući preći nevidljive, a čvrste granice koje je među supružnicima sazidao potrošeni brak. Marušić i Dakić zaveli su nas stalnim promjenama unutar sebe samih i u odnosu na partnera, fino gradeći dinamiku igre i poigravajući se njome te pruživši gledateljima 70-ak minuta izuzetno zanimljive bračno-scenske igre.

Vedran Dakić i Mateja Marušić

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište