Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Virovitica

Nakon 17 godina priprema konačno kreće obnova Franjevačkog parka! Kako je potrošeno 70 tisuća kuna Ministarstva turizma pristiglih za taj projekt još 2010.?

  Goran Gazdek           11.08.2021.         2555 pogleda
Nakon 17 godina priprema konačno kreće obnova Franjevačkog parka! Kako je potrošeno 70 tisuća kuna Ministarstva turizma pristiglih za taj projekt još 2010.?

Dugo najavljivana obnova povijesno parka ispred Crkve sv. Roka u Virovitici počet će, objavljeno je na službenoj gradskoj web stranici, u drugoj polovici kolovoza. Park će biti uređen po uzoru na povijesni izgled, sa svim elementima koje propisuje konzervatorska struka, a radove će obavljati zajednica ponuditelja Flora VTC d.o.o. i Atika d.o.o. Vrijednost ovog EU projekta prekogranične suradnje Interreg sa susjednom Mađarskom kojeg je izradila Razvojna agencija VTA je 913.897,05 kuna. Grad Virovitica će dodatno uložiti oko 500 tisuća kuna za navodnjavanje i dekorativnu rasvjetu pa je ukupna vrijednost obnove 1,5 milijuna kuna.

 

Dobra je to vijest, ali valja se prisjetiti da je obnova tog parka, zapravo, već počela i to prije gotovo 11 godina. Pisali smo o tome, a može se proćitati na ovom linku: Stigla prva sredstva za uređenje Franjevačkog vrta ispred crkve sv. Roka u Virovitici

Tada smo, pročitali ste, od Ministarstva turizma dobiili 70.000 kuna za, kako je navedeno izgradnju baroknog vrta koji je nekad krasio prostor ispred jedne od najvrednijih baroknih građevina u Hrvatskoj. "Ovaj ugovor predstavlja prvi korak u nizu potrebnih radnji kako bi i na ovaj način svom gradu podarili onaj položaj koji je imao nekada kada je predstavljao jedno od glavnih središta kontinentalne Hrvatske", rekao je nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Ivica Kirin.

Kako se ta faza obnove ne spominje u novom projektu zanimalo nas što je bilo s obnovom sve ove godine i kako je potrošen dobiveni novac. Evo što nam je odgovorio gradonačenik. "Gradu Virovitici je na javnom pozivu Programa poticanja, zaštite, obnove i uključivanja u turizam baštine u turistički nerazvijenim područjima ''Baština u turizmu'' odobren projekt pod nazivom ''Obnova franjevačkog parka ispred crkve sv. Roka''. Ugovor je potpisan u listopadu 2010. godine, a Ministarstvo turizma osiguralo je Gradu 70.000 kuna. Navedena sredstva utrošena su na opločenje dijela Franjevačkog parka u Virovitici, a opločenje se izvelo od ulaza Crkve prema zapadu. Ukupna ugovorena vrijednost radova na opločenju dijela parka iznosila je 151.107,96 kuna, a ugovor o izvođenju radova sklopljen je s tvrtkom Građevinarstvo".

Koliko je novaca ukupno došlo za projekt i zašto se do sada ništa nije radilo?
Kirin:
Ukupno je za taj projekt došlo samo spomenutih 70.000,00 kuna od strane Ministarstva turizma. Naime, projekt je planiran u nekoliko faza, no konzervatori su predlagali cjelovit pristup, odnosno kompletno uređenje, a ne u fazama. Iz tog razloga projekt tada nije „zaživio“ u potpunosti pošto nisu osigurana financijska sredstva. Projekt je i dalje prijavljivan na natječaje Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, ali nije prošao na natječajima. Tadašnji projekt odnosio se samo na prostor ispred nekadašnje franjevačke ljekarne i obuhvaćao je sadnju ukrasnog bilja, postavljanje opločnika i navodnjavanja.

Zagreb poklanja Virovitici uređenje Zvonimirovog trga?!
Naslov je to i link na članak objavljen još 4. veljače 2004. godine. Sa tadašnjom gradonačelnicom Zagreba Vlastom Pavić i njenim zamjenikom Milanom Bandićem o tome je razgovarao tadašnji dogradočelnik Zvonimir Šimić. Projekt je, prema ovoj vijesti, tada koštao 300.000 kuna.

Jesmo li dobili pomoć Zagreba za obnovu parka? Ako ne, zašto je Zagreb odustao?
Kirin:
Grad je razgovarao i s Gradom Zagrebom o doniranju dijela sadnica i postavi replike Zlatne bule kao simbola povezanosti dvaju gradova. Zbog već spomenutih razloga, odnosno nedostatka financijskih sredstava od strane Grada Virovitice za cjelokupno uređenje, suradnja nije realizirana.

I na kraju?
Kirin:
U dogovoru s konzervatorskim odjelom u Požegi isprojektirana je dokumentacija za uređenje cjelokupnog prostora platoa oko cijele crkve, gdje je osim hortikulture, navodnjavanja i staza dodana i komunalna oprema, rasvjeta, videonadzor, kao i pripreme za postavu kipa sv. Antuna i sv. Roka. Dakle, za EU fondove je pripremljen kompletan projekt koji je odobren u okviru prekogranične suradnje Interreg sa susjednom Mađarskom. U odnosu na prijašnji projekt koji je obuhvaćao samo jedan dio Franjevačkog vrta, novim projektom je obuhvaćen cjelokupan prostor oko crkve.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica