Banner
Ugostitelji će od 15. veljače moći prodavati sve što imaju u ponudi
Lenart: Novim zakonom o sjemenu čini se šteta najslabijima
Oporba pozdravila popuštanje mjera, ali smatra to nedovoljnim
Za čak 75 posto porastao broj smrtnih ozljeda u građevinarstvu
Večernji list: Tisuće Hrvata žele po cjepivo u Rusiju
B.a.b.e. odgovorile Milanoviću - nećemo trivijalizirati temu seksualnog nasilja
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Poljoprivreda

Nastavak projekta Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška upitan zbog nerazumijevanja Vlade

        23.02.2012.         1924 pogleda
Nastavak projekta Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška upitan zbog nerazumijevanja Vlade

Virovitičko-podravski župan, Tomislav Tolušić, uputio je medijima otvoreno pismo vezano uz probleme oko nastavka radova na Sustavu navodnjavanja Kapinci - Vaška.

Ističući da je kao župan vrlo iznenađen izostankom potpore Vlade RH u prijedlogu Državnog proračuna za 2012. godinu te projekcijama za 2013. i 2014. godinu, ovom projektu od osobitog značaja za razvoj Županije, župan navodi:

„Još 2004. godine, Vlade Republike Hrvatske, analiziravši klimatske promjene na području RH, zaključila je kako nam nužno treba navodnjavanje poljoprivrednih površina s ciljem daljnjeg razvoja poljoprivrede, ali i boljeg života našeg seljaka, na način kako se to radi u poljoprivredno razvijenijim europskim zemljama, uz mogućnost bavljenja visokodohodovnim kulturama naših poljoprivrednika.

Virovitičko-podravska županije je bila među prvima u Republici Hrvatskoj koja je pokrenula takav projekt, te još 2004. godine, krenula u izradu Vodno gospodarskog plana navodnjavanja Virovitičko-podravske županije, kojeg smo kao treća županija u Republici Hrvatskoj prihvatili dvije godine kasnije.

Bili smo ponosni na projekt koji je predstavljao novu nadu i nove mogućnosti našim i slavonskim poljoprivrednicima. Sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška nudio je zamah razvoja prema poljoprivrednom i gospodarsko razvoju Virovitičko-podravske županije, uz promjenu tradicionalnog način proizvodnje prema proizvodnji kultura voća i povrća.

U lipnju prošle godine, započeli su radovi na projektu, čija je vrijednost s pripadajućom trafostanicom iznosi 57.000.000,00 kuna. Radove, prema ugovoru, financira resorno ministarstvo, te sa 20 posto Virovitičko-podravska županija, koja je već do sada izdvojila više od 3.000.000,00 kuna za navedeni projekt. Do sada je za radove utrošeno 13.000.000,00 kuna, a u ovoj godini, prema ugovoru, bilo je planirano 25.000.000,00 kuna. Ostatak je planiran za 2013. godinu, kada prema ugovoru resornog Ministarstva, Virovitičko-podravske županije i izvođača Alpine Bau, radovi moraju biti završeni u roku od 24 mjeseca ili do lipnja 2013. godine. Kako se sada čini, od toga neće biti ništa...

Predviđena četiri milijuna kuna, koliko su u Ministarstvu poljoprivrede namijenili za nastavak radova na Sustavu navodnjavanja Kapinci - Vaška, nedovoljna su sredstva za predviđeni nastavak radova i uslijedit će nam ono što nitko ne želi, prekid radova, raskid ugovora s izvođačem, i sve to nakon osam godina mukotrpnog rada kako bi se pomoglo slavonskom poljoprivredniku i kako bi se u budućnosti pokrenuli potencijalno novi proizvođački pogoni. Šteta se još može ispraviti u jednom od budućih rebalansa Proračuna RH, u suprotnom, isključivi krivac za navedeno, za oduzimanje mogućnosti razvoja poljoprivrede Virovitičko-podravske županije, ali i razvoj te boljeg života vrijednog i marljivog slavonskog seljaka, bit će Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede. Niti Virovitičko-podravska županija, niti Slavonija nisu to zaslužili.

Podsjetit ću, da bi navodnjavanje predviđenih 1.280 hektara plodne zemlje uz rijeku Dravu, na području Virovitičko-podravske županije, značajno bi pridonio regionalnom razvoju ovoga kraja. Ne samo za razvoj Virovitičko-podravske županije, već i ovog dijela Slavonije. Sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška, nudi našem poljoprivredniku, nove mogućnosti, bolji život, kako za njega, tako i za buduće generacije.

Pokušao sam u nekoliko navrata pokušala doći do resornog ministra, ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine kako bi mu nastojao objasniti i upozoriti ga na probleme navedenog projekta, koji, jednom kada stane, bojim se, da će teško više ikada nastaviti. Za probleme poljoprivrednika Virovitičko-podravsku županiju, ali i za budući razvoj ove strateške grane i naše županije i Slavonije, u resornom ministarstvu, nažalost, nije bilo dovoljno razumijevanja.

Inače, punu potporu nastavku projekta daje Županijski savez poljoprivrednih udruga Virovitičko-podravske županije kao i Županijska poljoprivredna komora Virovitičko-podravske županije".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

stukolovac
25.2.2012. 20:23
zastupa on branu ..sve sami hdz-ovci ..puca njemu sa seljaka,,,
crna ruka
24.2.2012. 17:43
Župan (HDZ) sve više "zastupa" seljake kao da će slijedeće godine izbori ali ne znam zašto HSS šuti???


Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.