Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Poljoprivreda

Nastavak stipendiranja studenata biotehničkih znanosti u Slavoniji

  mps           26.11.2020.         677 pogleda
Nastavak stipendiranja studenata biotehničkih znanosti u Slavoniji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u četvrtak, 26. studenoga 2020. godine u Ministarstvu poljoprivrede potpisala Anekse Sporazuma o suradnji s dekanima Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku te Veleučilišta u Požegi te privremenim rektorom Sveučilišta u Slavonskom Brodu temeljem kojih će se nastaviti stipendirati studenti biotehničkih znanosti na području pet slavonskih županija.

Istog dana objavljen je i javni poziv kojim su pozvana visoka učilišta biotehničkih znanosti s područja Slavonije, Baranje i Srijema da dostave podatke o iskazanom interesu studenata za korištenje sredstava stipendija za akademsku godinu 2020./2021.

Ministarstvo poljoprivrede drugu godinu zaredom dodjeljuje bespovratna sredstva studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija u poljima agronomije, biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma u iznosu od 10.000,00 kuna po studentu za akademsku godinu. Pravo na dodjelu stipendija imaju redoviti i izvanredni studenti 2. i 3. godine preddiplomskih sveučilišnih i stručnih studija te studenti 1. i 2. godine diplomskih sveučilišnih ili specijalističkih diplomskih stručnih studija upisani u studijske programe koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija prvi puta upisali godinu studija za studijski program iz biotehničkih znanosti.

„Cilj naših politika je, između ostalog, zadržati mlade na selu i njihov interes u sektoru poljoprivrede te na taj način promijeniti strukturu poljoprivrednih gospodarstava i modernizirati poljoprivrednu proizvodnju. Da bi to bilo moguće, moramo stimulirati mlade da se obrazuju te ulažu svoje vrijeme, znanje i entuzijazam u zemlju te time u rast i razvoj hrvatske poljoprivrede. Ovo je jedan od načina na koji direktno osiguravamo mladima sredstva za nesmetano studiranje i stjecanje znanja za rad u poljoprivredi“, ističe ministrica Vučković.

Potpora u trajanju od četiri akademske godine, koja je započela 2019./2020., dodijelila se za 843 studenta u ukupnom iznosu od 8,4 milijuna kuna. Stipendiranje studenata visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema dio je Razvojnog sporazuma „Slavonija, Baranja i Srijem“ koji objedinjava aktivnosti na području pet slavonskih županija. Iz Programa ruralnog razvoja je na području slavonskih županiju u razdoblju od listopada 2016. do studenoga 2020. ugovoreno 6,1 milijardi kuna, pri čemu je isplaćena potpora u vrijednosti 3,5 milijardi kuna. U tom razdoblju putem Programa ruralnog razvoja uloženo je 1,6 milijardi kuna u 754 projekata ulaganja u fizičku imovinu, mladi poljoprivrednici podržani su ulaganjem u vrijednosti 190 milijuna kuna kroz 548 projekata, mala poljoprivredna gospodarstva ulaganjem od 174 milijuna kuna kroz 1.567 ugovora. Samo kroz Mjeru 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ uloženo je 755 milijuna kuna putem 223 projekata, između kojih se nalaze i 53 vrtića.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.