Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Zdravlje

Novi ciklus radionica "Rastimo zajedno plus" - poziv roditeljima pretškolske djece s poteškoćama

  vn           11.10.2021.         260 pogleda
Novi ciklus radionica "Rastimo zajedno plus" - poziv roditeljima pretškolske djece s poteškoćama

Roditeljstvo može biti najljepša, ali i najzahtjevnija životna uloga. Zato budući roditelji o njoj maštaju, iščekuju je i pripremaju se za nju. Priželjkuju i nadaju se dolasku djeteta dobrog zdravlja i tipičnog razvoja. Život pak uči da gotovo 10 % djece u većoj ili manjoj mjeri, privremeno ili trajno, u ta se očekivanja neće uklopiti. Roditelji će se morati suočiti s neizvjesnošću ishoda, s iznevjerenim očekivanjima, s bolnim pitanjima na koja će tek postupno pronalaziti odgovore. U dugogodišnjem radu s roditeljima naučili smo da je roditeljima lakše ako nisu prepušteni sami sebi, kad otkriju da u svojoj strepnji nisu sami, da su stručnjaci uz njih i da postoje brojni drugi roditelji koji su to već prošli i pronašli brojne izlaze.

Kao dio šireg programa UNICEF-a za podršku roditeljstvu razvijen je program radionica s roditeljima „Rastimo zajedno Plus“. Svrha programa radionica s roditeljima je omogućiti protok informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te promiču rast i razvoj i roditelja i djeteta.

Glavni cilj Programa radionica je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojem roditelji s voditeljicama radionica i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, prepoznaju učinkovite načine kako se nositi s dodatnim opterećenjima pod kojima žive, prepoznaju načine na koje se odnose prema svom djetetu te doznaju i za druge moguće načine odnošenja prema djetetu. Jednako se tako upoznaju sa znanstvenim stajalištima o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta i o roditeljstvu na dobrobit djeteta (i roditelja).

Na jedanaest grupnih susreta roditelji će se baviti traženjem svojih odgovora na pitanja koja ih zanimaju, zajedno s drugim roditeljima, voditeljicama i korištenjem stručnom literaturom. Roditelj najbolje poznaje svoje dijete i sebe, ali iskustva stručnjaka i drugih roditelja često su dobrodošla. Nitko sam ne zna sve odgovore na sva pitanja!

„Rastimo Zajedno Plus“ program provode educirane voditeljice programa, psihologinja Maja Štampar i edukacijska rehabilitatorica Jelena Puzović.

Što su roditelji rekli o dobicima Programa?

  • Dobila sam puno novih i vrlo korisnih informacija kao i odgovore na pitanja koja sam imala. Posebno mi je drago što sam čula iskustva drugih roditelja. Upoznala sam sebe malo bolje, kad je roditeljstvo u pitanju.
  • Otvaranje novih spoznaja o djeci, odgoju, osjećaj da nismo sami i da se sve može riješiti, samo treba tražiti odgovore na pitanja.
  • Naučila sam biti strpljiva s djetetom, poticati ga na samostalnost, tj. da da što više svakodnevnih aktivnosti obavlja sam.
  • Počela sam ići na aerobik – vrijeme za sebe.

 Pozivamo sve zainteresirane roditelje da se pridruže „Rastimo Zajedno Plus“ radionicama u četvrtak 14. 10. 2021. u 17:00 sati u prostorijama Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Prijaviti se možete na psiholog.coor.vt@gmail.com.

Veselimo se susretu!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje