Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Gospodarstvo

Novi Opći uvjeti za obavljanje univerzalnih poštanskih usluga. Koje su obveze korisnika?

  hp           30.01.2020.         1028 pogleda
Novi Opći uvjeti za obavljanje univerzalnih poštanskih usluga. Koje su obveze korisnika?

Novi Opći uvjeti za obavljanje univerzalne usluge stupili su na snagu 29. siječnja 2020. godine. Hrvatska pošta, kao davatelj univerzalne usluge u Hrvatskoj, redovito unaprjeđuje Opće uvjete kako bi unaprijedila kvalitetu poštanskih usluga, poduprla razvoj e-trgovine te povećala zadovoljstvo svih korisnika poštanskih usluga.

Pošiljke se dostavljaju, odnosno uručuju, na jedan od tri propisana načina:

  • uručenjem pošiljke primatelju ili drugoj ovlaštenoj osobi na adresi primatelja,
  • ubacivanjem u kućni kovčežić ili
  • uručenjem pošiljke primatelju u poštanskom uredu.

Kako bi dostava pošiljaka mogla biti obavljena uredno i u propisanim rokovima, važno je da i korisnici ispune određene preduvjete. Kao prvo, ispravno napisane adrese na pošiljkama ubrzat će proces razrade i sortiranja, ali i usmjeravanja pošiljke. Kašnjenje zbog nepotpune ili netočne adrese primatelja, sukladno Zakonu o poštanskim uslugama, ne ubraja se u rok uručenja.

Isto tako ispravnim postavljanje kućnih kovčežića osigurava se kvalitetna, brza i pravilna dostava svih vrsta pošiljaka sukladno propisanim rokovima. Poštari koji dulje vrijeme obavljaju dostavu na istom području već su upoznali korisnike i moći će obaviti svoj posao čak i kad adrese nisu ispravne ili su kovčežići postavljeni nepravilno. Međutim, zbog netočnih adresa i/ili neoznačenih kuća i poštanskih kovčežića, poštarima na zamjeni (zbog korištenja godišnjeg odmora ili bolovanja) dostava je znatno otežana i u pojedinim slučajevima praktički potpuno onemogućena.

Što korisnici mogu napraviti?

Korisnici mogu osigurati urednu dostavu pošiljaka pravilnim postavljanjem kućnog kovčežića na ulazu u kuću (odnosno na ulazu u dvorište) ili na pogodnom mjestu u zgradi (ne više od prvog kata) te jasnim i vidljivim isticanje prezimena kako na kućnom kovčežići, tako i na zvonu. Važno je da na kovčežiću i zvonu budu istaknuta prezimena svih primatelja pošiljki (što znači da su i podstanari dužni istaknuti svoje prezime).

Savjetujemo da prilikom nabave novih kućnih kovčežića, odaberete onaj model koji omogućuje ubacivanje pošiljaka većih dimenzija kako bi što veći broj običnih pošiljka mogao biti uručen ubacivanjem u kovčežić. Naime, poštar će vam u kovčežiću ostaviti obavijest o prispijeću pošiljke, za sve obične pošiljke koje zbog svojih dimenzija ili oblika nije moguće ubaciti u kućni ili skupni kovčežić. Prilagođeni kovčežić, sa većim otvorom, omogućit će vam primanje običnih pošiljaka većih dimenzija na vlastitoj adresi.

Također, obavijestite sve pošiljatelje od kojih trajno ili periodično primaju pošiljke (npr. banke, javna i komunalna poduzeća, telekomunikacijska poduzeća i sl.) o svakoj promjeni adrese i redovito ažurirajte vaše podatke.

Točnim i pravilno naznačenim adresama na pošiljkama, koje odgovaraju stvarnom stanju na terenu, kao i pravilnim postavljanjem kovčežića, znatno se smanjuje broj mogućih reklamacija te osigurava kvalitetna, brza i pravilna dostava svih vrsta pošiljaka sukladno propisanim rokovima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.