Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Prosvjeta

O domaćinstvu u Područnoj osnovnoj školi u Bušetini na RTL-u

  Marko Šiklić/RTL           15.01.2022.         2301 pogleda
O domaćinstvu u Područnoj osnovnoj školi u Bušetini na RTL-u

Peglanje, šivanje, kuhanje, vrtlarenje – samo su neke od vještina koje osnovnoškolci u maloj područnoj školi Bušetina pokraj Špišić Bukovice svakoga tjedna uče. Drugima možda neobično, ali njima sasvim normalno! Jedini predmet iz kojega nema ocjena i za koji ne trebaju knjige. Rezultati se vide odmah, a ponekad su i ukusni.   Učiteljica Martina umjesto samo slova i brojeva, svoje učenike uči mnogo važnijoj lekciji, onoj životnoj. „Kod postavljanja stola – tu ide nož, tu žlica, tu vilica a ovdje čaša“, RTL-ovoj ekipi pokazuje učenica Martina Ribić.

„Za stolom se ne smije čačkat nos, mljackat i igrati se hranom", objašnjava Karlo Valentić. učenik prvog razreda OŠ August Cesarec u Špišić Bukovici, iz Područne škole Bušetina.

Umjesto od influencera, savjete o praktičnim životnim vještinama upijaju od svoje učiteljice. „Meni je super čistiti cipele. Zato što mi dobro ide,“ govori učenik prvog razreda, Marko Matuzalem.

Jednako dobro idu im i druge stvari. 

„Dječaci su najviše zainteresirani za šivanje i za metenje, čišćenje, pranje, stereotipno više za ženske poslove, jer oni smatraju da je to nešto što doma rade mame, i onda u školi jedva čekaju to naučiti i doma se pohvaliti. – A djevojčice? Djevojčice vole sve", ponosno govori Martina Medveck, njihova učiteljica.

Za mališane problemi ne postoje. Prepreke su, kaže učiteljica, ionako samo u glavama.

Šimun Odorlić, učenik prvog razreda kaže: „Mama mi ne da da u kući peglam, samo u školi smijem peglati. – Zašto ne možeš kući? Zato da se ne ispečem.“

Ima onih koji su naučili i druge stvari: „U školi sam naučila prati prozore, i sada mogu pomoći mami", govori učenica Vana Bušetinčan, a njen kolega Ivano Lovrenović na to se nadovezuje: „Mislim da dječaci trebaju isto prati prozore, kad to treba svima.“

Učiteljica Martina uvela je Domaćinstvo prije 9 godina. Zajedno s kolegicom objavila je i priručnik s 50 kreativnih ideja kao pomoći učiteljima koji ga žele uvesti.

„Učiteljice koje su počele uvoditi tu aktivnost vide kolike dobivaju povratne informacije od učenika i zapravo su oduševljene.“ objašnjava učiteljica OŠ August Cesarec Špišić Bukovica, PŠ Bušetina, Marina Predragović.

Ruke ovih mališana mnogo su već naučile, ipak, s nestrpljenjem čekaju šivanje:„Zato da mogu kad bude zima si šivati rukavice, kapu i šal," kaže Ivan Tambolaš.

Ravnateljica OŠ August Cesarec, Ivana Simonović kaže: „Svi se mi bojimo da se oni ne porežu, ne ozlijede ili nešto, a zapravo su oni jako željni svega toga. Svi jedva čekaju da uhvate nešto, nešto naprave pa da se mogu pohvaliti – gle to sam ja napravio, ja to znam, ja to mogu.“

A da se može dokazala je i njihova učiteljica, koja je od ovih malih već napravila, velike ljude!

Pogledajte prilog

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta