Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Znanost

Obilježavanje Nacionalnog dana Nikole Tesle: Državni Zavod za intelektualno vlasništvo objavio zbirku patentnih dokumenata

  dziv           10.07.2023.         5601 pogleda
Obilježavanje Nacionalnog dana Nikole Tesle: Državni Zavod za intelektualno vlasništvo objavio zbirku patentnih dokumenata

Odlukom Hrvatskog sabora od 2014. godine, deseti srpnja proglašen je Nacionalnim danom Nikole Tesle - danom znanosti, tehnologije i inovacija. Državni Zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske povodom obilježavanja Nacionalnog dana Nikole Tesle, objavljuje zbirku patentnih dokumenata koju čini odabir iz ukupnog skupa Teslinih patenata s obzirom na cjelovitost zbirki nacionalnih patenata i izvorni jezik dokumenata.

Nikola Tesla, jedan je od neospornih i bezvremenih genija tehnologije i znanosti, rođen je 10. srpnja 1856. u ličkom selu Smiljan.  Izumiteljstvom se bavio još od najranijeg djetinjstva, imajući u tome veliki uzor i podršku u sredini u kojoj je živio. U vremenu nakon završetka školovanja u Karlovcu, Grazu i Pragu, te rada u Telegrafskom uredu u Budimpešti, Tesla je ostvario izume u području turbina i telegrafije. U tom periodu svoje izume nije štitio patentom.

Došavši u SAD, 1884. godine, Tesla je ubrzo shvatio prednosti zaštite izuma patentom, mehanizmom koji će mu omogućiti predstavljanje svog ogromnog znanstveno-tehnološkog potencijala i prenošenje tog znanja na sve zainteresirane, a i oživotvorenje njegovih, za čovječanstvo, kapitalnih izuma. To je i sama bit patentne zaštite.

Tijek Teslina života pokazuje da mu je prvenstvena namjera bila raditi za dobrobit čovječanstva i dopustiti korištenje informacija sadržanih u njegovim patentima u cilju daljnjeg razvoja tehnologije. Znao je da se njegova dostignuća koriste za daljnji razvoj pojedinih tehnoloških područja i pri tome nije pokazivao želju da to zabrani.

Teslin bogati tehnološki i znanstveni doprinos rezultirao je s 112 patenata u Sjedinjenim Američkim Državama (US patenata) te mnogobrojnim tzv. reprijavama u različitim zemljama, npr. Velikoj Britaniji i Kanadi. Bezvremenost njegovih izuma pokazao je tijek vremena, a mnoga nova područja ljudske tehnologije razvijena su zahvaljujući Teslinim idejama. Vidljiv je tijek razvoja pojedinih grana tehnologije baziran na informacijama sadržanim u Teslinim patentima, te ekonomska i socijalna iskoristivost istih.

Teslini život i dostignuća najbolji su pokazatelji tijeka od ideje i vizije preko izuma do patenta, a također pokazuju i sve prednosti patentne zaštite, te mogućnosti povrede patentom stečenih prava izumitelja.

Zbirka patenata Nikole Tesle dostupna je putem sljedeće poveznice https://www.dziv.hr/hr/tesla-patenti/ Biografija Nikole Tesle dostupna je na poveznici

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Znanost