Capak: Zaraženo 17 djece do devet godina, ukupno 41 mlađi od 20
Vrdoljak: Vladin paket gospodarskih mjera u četvrtak
Agencija za elektroničke medije okupila radijske spotove za borbu protiv epidemije
Sindikat i Matica umirovljenika traže dostavu mirovina poštom
Nedostatak osnovne zaštitne opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Zavod Andrija Štampar uveo drive in dijagnostiku koronavirus
SDP predlaže jednogodišnji moratorij na otplatu kredita

  Aktualnosti

Obilježen Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

        18.10.2012.         732 pogleda
Obilježen Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

Povodom obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovine ljudima udruga S.O.S. telefon je podjelom promotivnog materijala informirala građane o problematici jednog od najtežih oblika kršenja ljudskih prava - trgovini ljudima.

Akcija se održala 18.10. na Trgu bana J. Jelačića (ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica) u periodu od 10 - 12 sati.

„Važno je da se cijela zajednica uključi u borbu protiv trgovine ljudima i zato je važno raditi na prevenciji, informiranju, podizanju znanja i svijesti javnosti o ovom fenomenu" - ističu u udruzi S.O.S. telefon.

Trgovanje ljudima jedan je od najvećih međunarodnih problema i rastućih fenomena . ljudima se najčešće trguju radi prisilne prostitucije, pornografije, seksualnog turizma, robovskog rada, prosjačenja, nezakonitog usvajanja djece, sklapanja lažnog i prisilnog braka ili trgovanja ljudskim organima. Muškarci su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, žene zbog prostitucije, a djeca zbog prosjačenja i prodaje obiteljima bez djece.  

Problem trgovine ljudima prisutan je i u Hrvatskoj, koja je do nedavno bila isključivo tranzitna zemlja (preko Hrvatske su se žrtve iz istočne i jugoistočne Europe prevozile u zemlje Zapadne Europe). Međutim, od 2011 godine vidljivo je da Hrvatska postaje i zemlja porijekla žrtava, ali i zemlja odredišta.

Evidencija kaznenih djela trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj vodi se od 2002 godine, a službeni podaci MUP-a o broju žrtava su slijedeći:

  • 2011. godina - 14 žrtava trgovanja ljudima
  • 2010. godina - 7 žrtava trgovanja ljudima
  • 2009. godina - 8 žrtava trgovanja ljudima
  • 2008. godina - 7 (+2)* žrtava trgovanja ljudima
  • 2007. godina - 15 žrtava trgovanja ljudima
  • 2006. godina - 13 žrtava trgovanja ljudima
  • 2005. godina - 6 žrtava trgovanja ljudima
  • 2004. godina - 19 žrtava trgovanja ljudima
  • 2003. godina - 8 žrtava trgovanja ljudima
  • 2002. godine - 8 žrtava trgovanja ljudima

(preuzeto s: www.mup.hr)

Trgovanje ljudima u Republici Hrvatskoj najčešće karakterizira trgovanje mlađim ženama u dobi od 11 do 30 godina u svrhu seksualne eksploatacije, iako je tijekom 2008., 2009. i 2011. zabilježen povećan broj žrtava koje su muškarci, iskorištavani za robovski rad na seoskim imanjima, obrtima i slično.

Kako bi se problem trgovine ljudima u RH prevenirao i suzbio, u suradnji Vladinog Ureda za ljudska prava i nevladinih organizacija uspostavljena je SOS telefonska linija (0800 7799) na kojoj je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacije, odnosno ukazati na slučajeve za koje se sumnja da predstavljaju trgovanje ljudima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.