Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Obrtništvo

Obilježena 20. godina Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije

  Goran Gazdek           29.10.2014.         2278 pogleda
Obilježena 20. godina Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije

Svečanom sjednicom Skupštine jučer je u Virovitici obilježena 20.godina osnutka Područne obrtniče komore Virovitičko-podravske županije. Osnovale su je udruženja obrtnika iz Virovitice, Orahovice, Slatine i Pitomače nakon što je 1994. godine stupio na snagu Zakon o obrtu.

Na te dana podsjetio je Vladimir Ivoš, predsjednik Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije naglasivši kako je komora u 20 godina rada kontinuirano zastupala interese članstva, organizirala i sufinancirala predstavljanja obrtnika na sajmovima, uspostavila suradnju s drugim komorama i sličnim organizacijama u zemlji i inozemstvu i organizirala seminare, radionice i predavanja. "Posebno smo ponosni na obrazovne aktivnosti - u 20 godina rada u našoj komori majstorski ispit položilo je 1350 kandidata, a u 10 godina stipendirali smo 160 učenika deficitarnih zanimanja sa 960 tisuća kuna", rekao je Ivoš.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec istakao je zadaću komora u stvaranju pogodnog okružja za razvoj gospodarstva. "Naučili smo na težak rad i žuljevite ruke pa ne tražimo ništa od Vlade i Ministarstva osim prava na rad i poštivanje zakona. Naša dva uvjeta su reguliranje naplate potraživanja i sprječavanje rada na crno jer samo tako gospodarstvo se može pokrenuti", rekao je Ranogajec.

Zamjenik ministra obrtništva Dražen Pros podsjetio je kako je Virovitičko-podravska županija u tri godine kroz program razvoja malog gospodarstva Poduzetnički impuls ostvarila 14 milijuna kuna. "Ako tome dodamo subvencije kamata na poduzetničke kredite od 15 milijuna kuna i još 160 milijuna kuna plasiranih kroz HBOR onda možemo kazati da su stvoreni temelji za kvalitetno poticanje malog gospodarstva", rekao je Pros.

O povijesti obrtništva govorila je viša kustosica kulturno-povijesne zbirke Gradskog muzeja u Virovitici Dubravka Sabolić.

U povodu 20 godina rada Obrtničke komore zahvalnice su dodijeljene Krešimiru Kovačeviću (vd tajniku Osnivačke skupštine 28.listopada 1994. godine), Božidaru Jeremiću (tajnik Obrtničke komore u mandatima od 1995. do 2015. godine, Davorunu Pajskeru (dugogodišnji član tijela u komorskom sustavu i predsjednik ispitne komisije za zvanje "majstor klesar"), Slavku Moslavcu dugogodišnji član tijela u komorskom sustavu i predsjednik ispitne komisije za zvanje "majsot automehaničar), Predragu Šuvaku (dugogodišnji član tijela u komorskom sustavu i predsjednik ispitne komisije za zvanje "majstor mesar"). Priznanja su dobili članovi osnivačke skupštine Franc Fišer, Josip Šulentić, Željko Palković, Stanislav Puhanić i Ivan Majstor, a povelje dosadašnji predsjednici Zvonko Lukša (1994.-1998.), Zvonimr Bertić (1998.-2002.) i Josip Novogradec (2002.-2012.).

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ObrtništvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.