Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Petar Preradović - 200. godišnjica rođenja

Obilježena ja 200. obljetnica rođenja pjesnika Petra Preradovića

  Vladimir Grgurić/glasslavonije.hr           19.06.2018.         2992 pogleda
Obilježena ja 200. obljetnica rođenja pjesnika Petra Preradovića
U Sportskoj dvorani OŠ Petra Preradovića, uz večer nezaboravnih pjesama Podravine i Podravlja sa zavičajnom tematikom, a posvećeno 200. obljetnici rođenja velikog hrvatskog pjesnika Petra Preradovića rođenog u Grabrovnici u općini Pitomača te u povodu Dana općine Pitomača, Vidova, održano je 26. izdanje megapopularnog glazbenog festivala ''Pjesme Podravine i Podravlja''.

Prve večeri, u večeri pjesama zavičajne tematike, bilo je izvedeno 20 skladbi s proteklih festivala u izvođenju raznih izvođača, a sve je nazočne uz dobrodošlicu pozdravio načelnik općine Pitomača Željko Grgačić. Među brojnim su uzvanicima festivalu nazočili saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, zamjenik župana VPŽ-a Darko Žužak i mnogi drugi.

Prve večeri nastupili su Udruga cimbalista Hrvatske, Klapa Bjelovar, Franjo Barić i Konačari VS Gorbonuk, TS Ravnica, Željko Witovski, Tena Grlica i Trio 3M, Barbara Suhodolčan, Mjesečina, Etno duo Goga i Željko, Dražen Žanko, The Fusion, Svirci moji, Mladen Medak Gaga, Podravski Mužikaši, Dragan Vlajnić i Ana Fortuna, a na kraju su svi izvođači zajedno izveli skladbu Podravska krv.

Druge večeri izvedene su 22 sjajne skladbe, uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a uz ravnanje maestra Siniše Leopolda. Sportska dvorana OŠ Petra Preradovića ponovno je bila prepuna, uživalo se u svakoj izvedenoj noti koje su nazočnima pružili Kajda, Pero Rogan, Franjo Barić i Konačari, Stjepan Fortuna, Lucija Jakelić & Jendrin Škrilak, Rajko Suhodolčan, Dragan Vlajnić i TS Šokci, Mladen medak Gaga i Blanka Došen, Hrvoje Hegedušić, Kristijan Domović i Barrique, Gordana Ivanjek, Svirci moji, Stjepan Lach, Viktorija Kulišić Đenka, Mirko Švenda Žiga, Ivana Marić i Trio Mišo Longin, Podravski mužikaši, Đuka Čaić, Tomislav Tišljari, Stjepan Jeršek Štef, Nina Kraljić i Vid Balog.

S ciljem promicanja kvalitetnih tekstova koji su se uglazbljeni izvodili na pitomačkom festivalu, Udruga Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača ustanovila je nagradu „Drago Britvić“ za najbolji tekst. Nagrada je dodijeljena u dvije kategorije, i to za tekst na kajkavskom narječju i tekst na standardnom ili književnom hrvatskom jeziku. Nagradu za pjesmu na kajkavskom narječju 26. izdanja Glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja osvojila je Nina Kraljić sa skladbom „Oj meglica“ (Toni Eterović-Leonardo Baksa - Toni Eterović), a nagradu za najbolji tekst na standardnom ili književnom hrvatskom jeziku osvojila je skladba „Jaglaci“ u izvedbi Viktorije Kulišić Đenke i Ravnice(Aleksandar Homoky - Nedo Zuban - Aleksandar Homoky i Stjepan Rudinski). Festival je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, uz pokroviteljstvo Općine Pitomača i Virovitičko-podravske županije, dok je suorganizator bio HDS ZAMP, a produkciju su potpisali HRT i Croatia Records

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Petar Preradović - 200. godišnjica rođenja