Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Obiteljsko stablo na novoj prigodnoj marki

  hp           12.05.2023.         2798 pogleda
Obiteljsko stablo na novoj prigodnoj marki

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 15. svibnja 2023. novu prigodnu poštansku marku u povodu Međunarodnog dana obitelji. Motiv na marki prikazuje obitelj koja njeguje svoje „obiteljsko stablo“, a autorica marke je doc. art. Inja Kavurić Kireta, diplomirana dizajnerica vizualnih komunikacija i ilustratorica iz Zagreba. Marka nominalne vrijednosti 0,47 eura izdana je u 30.000 primjeraka u arcima od 20 maraka. Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu prvog dana – FDC.

Tekst pratećeg letka napisao je Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Međunarodni dan obitelji se prema preporuci Glavne skupštine Ujedinjenih naroda obilježava 15. svibnja širom svijeta već dugi niz godina radi poticanja društva na svim razinama na zaštitu i osnaživanje uloge obitelji. Od 1996. generalni tajnik Ujedinjenih naroda odabire temu za proslavu Međunarodnog dana obitelji. Tako je zadnjih pet godina bilo posvećeno temama zdravlja i održivog razvoja, obrazovanja i dobrobiti obitelji, prikazu uloge obitelji i obiteljske politike u unaprjeđenju ciljeva održivog razvoja, obitelji i uloge novih tehnologija, obitelji i urbanizacije, dok se obilježavanje Međunarodnog dana obitelji 2020. održavalo u pozadini jedne od najvećih svjetskih pandemija.

Trideseta obljetnica Međunarodnog dana obitelji tematski će biti usredotočena na svjetske trendove i izazove – tehnološke promjene, migracije, urbanizaciju, demografske i klimatske promjene te njihov utjecaj na obitelji. Jasno je da se brojne društvene promjene na globalnoj razini odražavaju i na položaj obitelji, kao i na kontekst u kojem se zbiva suvremeni obiteljski život u Hrvatskoj. Sveprisutne su promjene u svijetu rada, gospodarstvu, strukturi obitelji te odnosima i ulogama žena i muškaraca unutar obitelji.

Ipak, usprkos svemu navedenom, istinski koncept obitelji zapravo je ostao isti – obitelj je i dalje većini na „prvom“ mjestu, jaka je povezanost među članovima obitelji, izražen je osjećaj pripadnosti te međusobna briga i skrb jednih o drugima, kao i osjećaj sigurnosti unutar obitelji. Stoga je jasno kako obitelj treba stvarnu potporu države i društva.

Osnivanjem Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade Vlada Republike Hrvatske pokazuje spremnost na učinkovito rješavanje današnjih nepovoljnih demografskih trendova. Cilj nam je donositi kvalitetne mjere radi prevencije i zaustavljanja iseljavanja mladih naraštaja iz Republike Hrvatske – obiteljske potpore putem naknada i usluga, zaštita zaposlenih roditelja te održavanje ravnoteže između obiteljskih i radnih odgovornosti. Postojeće rodiljne i roditeljske potpore omogućavaju njegu i brigu o djetetu, zaštitu majčinstva i ravnopravnu podjelu prava i obveza skrbi između obaju roditelja. Roditeljima je važno omogućiti primjereno vrijeme za brigu o djetetu i socijalnu sigurnost obitelji. Doplatak za djecu, kao izravna mjera za poticanje nataliteta, važan je doprinos društva podmirivanju troškova podizanja djece.

Ulaganjem u povećanje dostupnosti usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja podižemo socijalnu sigurnost obitelji s djecom, promičemo društveno odgovorno ponašanje koje kreira pozitivno okruženje za obiteljski život te potiče mlade obitelji za ostanak u svojoj zajednici. Projektom e-Dječja kartica Mudrica, u suradnji s privatnim i javnim sektorom, u kojem kao partner sudjeluje i Hrvatska pošta, roditeljima omogućavamo popuste i pogodnosti na razne proizvode i usluge. Radi potpore i isticanja društveno odgovornog poslovanja kod poslodavaca koji prepoznaju direktnu povezanost usklađenoga obiteljskog života s radnim potencijalom i učinkom svojih zaposlenika, ove smo godine šesti put dodijelili priznanja poduzećima s najkvalitetnijim rješenjima za ravnotežu obiteljskog i poslovnog života koja je važna sastavnica demografske obnove.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo