Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zavičajno društvo Virovitičana

Od brda paprike do pivske torte - Fra Ma Fu festival oživio je reportažu i povezao novinare

  vn           22.09.2023.         2585 pogleda
Od brda paprike do pivske torte - Fra Ma Fu festival oživio je reportažu i povezao novinare

U Daruvaru će se od 5. do 7. listopada održati deveti Fra Ma Fu festival, koji je osnovan u Virovitici u spomen na Franju Martina Fuisa, rođenog Virovitičana, svestranog novinara koji je uoči Drugog svjetskog rata postavio visoke kriterije novinarske reportaže i umjetničke fotografije, pisao scenarije za stripove Andrije Maurovića i za film. Na prvom poslijeljetnom sastanku, u rujnu, Fra Ma Fu festival predstavili su u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu Goran Gazdek, direktor festivala koji upravo završava pripreme za deveto izdanje festivala u Daruvaru i Sandra Pocrnić Mlakar, novinarka i urednica koja je sudjelovala u osnivanju festivala.

Kako je rekao Goran Gazdek, Fra Ma Fu festival je lutalica, kao što je lutalica bio Franjo Fuis. Festival je osnovan u Virovitici, a zatim se održavao u Višnjici, u Fažani te u Daruvaru, u prostorima knjižnice, kina, dvorca Janković i na ulicama Daruvara – jer Šime Strikoman na festivalu svake godine snima milenijske fotografije. Na Fra Ma Fu festivalu svake godine okupljaju se novinari iz cijele Hrvatske i regije, predstavljajući najbolje iz svoje produkcije, održavaju se novinarske radionice i okrugli stolovi s temama iz novinarske profesije, a proglašavaju se i pobjednici natječaja za najbolju reportažu u tri kategorije: Lijepom našom - reportaža iz Hrvatske, Širom svijeta - reportaža iz inozemstva i U fokusu - reportaža u povodu izvanrednog događaja, kao što je nedavno bio potres.

Festival je osmišljen kao radno-zabavno događanje za novinare, na kojem se novinari sastaju, degustiraju lokalne specijalitete i obilaze gospodarske i kulturne atrakcije grada u kojem se održava festival, te izvještavaju o svemu viđenom, rekla je Sandra Pocrnić Mlakar i napomenula da je festival pridonio afirmiranju reportaže kao kraljice novinarstva jer su natječaj za najbolju reportažu prihvatili mladi novinari. Na prvom Fra Ma Fu festivalu raspravljalo se ima li reportaža budućnost, da bi danas bilo jasno da je reportaža u medijima ponovno tražena, zaključili su sugovornici.

Predsjednik Zavičajnog društva Neven Petrović primijetio je kako je Fra Ma Fu festival sadržajan i kako je okupio relevantna imena i predstavio značajne kulturne projekte. Potaknuti pitanjima Nevena Petrovića, Goran Gazdek i Sandra Pocrnić Mlakar prisjetili su se kako je u vrijeme osnivanja festivala, 2015. godine, novinarstvo s papirnatih novina prešlo na portale i prevladavale su kratke forme i vijesti, da bi danas opet bile prisutne kolumne i reportaže jer je jasno da je sadržaj ono što privlači i zanima publiku, bez obzira na medij.

Atraktivne, prepoznatljive, minimalističke vizuale festivala od prvog izdanja dizajnira Davor Šunk, virovitički dizajner, stripaš i umjetnik koji je u Viroviticu dovodio najveća imena hrvatskog stripa. Ove godine vizual je plave boje, uz oko objektiva na kapi, zaštitnom znaku Franje Fuisa. Predstavljanju Fra Ma Fu festivala u Zavičajnom društvu Virovitičana prisustvovali su i novinari Hrvatskog novinarskog društva, koji su iskoristili priliku i uzeli izjave o sljedećem izdanju od Gorana Gazdeka i najavili svoj dolazak u Daruvar. Na ovogodišnji festival u Daruvar iz Splita stiže Ante Tomić, koji će u razgovoru s Olgom Vujović predstaviti svoj književni rad. Priprema se i okrugli stol o umjetnoj inteligenciju u novinarstvu, izložba karikatura Nika Titanika i dokumentarna izložba o životu i radu novinarskog doajena Voje Šiljka te predstavljanje zbirke poezije novinara Marijana Grakalića. Tema Milenijske fotografije je daruvarski ginko.

Fra Ma Fu festival inicirao je i da se jednom prolazu u Daruvaru dodijeli ime Tonija Hnojčika, prerano preminulog fotoreportera i ratnog reportera rođenog u Daruvaru, koji je objavljivao u najvećim hrvatskim novinama i revijama i sudjelovao u prvim izdanjima Fra Ma Fu festivala. Fra Ma Fu festival otvara i bolne teme, kao što je izložba propale tvornice Dalit u Daruvaru, koju je za novinare priredio Kruno Lokotar, a festival je ukazao i na skromne turističke kapacitete naših gradova, koji ne mogu ugostiti autobus novinara.

No svaki Fra Ma Fu festival donosi publicitet gradu u kojem se održava jer novinari bilježe doživljaje na svakom koraku, što lokalne zajednice pomalo prepoznaju. Tako su se zahvaljujući Fra Ma Fu festivalu u medijima našli virovitički glumci koji su kuhali novinarima, pivska torta u Daruvarskoj pivovari, pa čak i daruvarski burek, zaprega vranaca u galopu za vrijeme književnog razgovora na otvorenom u Višnjici, brdo crvene paprike koje je dočekalo novinare u Virovitici kod Šaframa ili čajevi u pogonima Jan Spider u Pitomači. Kako su zaključili novinari u Društvu Virovitičana, informatička revolucija promijenila je redakcije i način rada novinara, no susret uživo i prisutnost na mjestu događaja ostaju izvorište sadržaja i ideja, uz zadovoljstvo, jer hedonizam je sastavni dio novinarskog posla.

U dvorani Društva, Virovitičane u Zagrebu dočekala je izložba „Franjo Fuis: Od stripa do kazališta i filma i nazad“ koju je priredio Veljko Krulčić i izložba fotografija Brune Szutsa „Protagonsti zagrebačkih ulica“. Izložbe su otvorene u okviru projekta Q'Art.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana