Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Kazalište Virovitica

Ogla Vujović o "Alabami" Kazališta Virovitica: Od sna do pepela

  Olga Vujović           01.03.2021.         2326 pogleda
Ogla Vujović o "Alabami" Kazališta Virovitica: Od sna do pepela

Kazalište Virovitica već godinama početkom veljače obilježava svoj Dan (kao sjećanje na izvedbu kazališne šale „Sluge muzikanti“ u gostionici Grčić 3. 2. 1900.) novom premijerom i predstavama u sklopu Virovitičkih kazališnih susreta, ali je ove godine virus zamijenio VIRKAS! Odgodivši kazališne susrete za neka toplija (zdravija) vremena, Dan kazališta se obilježio krajem veljače (26.2.2021.) zamjenskim premijernim naslovom (s manjim brojem glumaca), a glumačkim su se veteranima čestitale obljetnice: Snježani Lančić i Miji Pavelku 40, a Blanki Bart i Drašku Zidaru 35 godina umjetničkog rada. Sve gore nabrojeno ujedinila je drama „Alabama“ autora Davora Špišića (1961.) u režiji Darija Harjačeka (1979.).

Nakon što je 2008. godine „Alabama“ nagrađena Prvom nagradom za dramsko djelo „Marin Držić“ na natječaju za poticanje dramskog i kazališnog stvaralaštva , Harjaček ju je 2010. uprizorio u zagrebačkom GDK „Gavella“. Poznavatelji opusa dramatičara Brechta i skladatelja Weila vrlo dobro znaju pjesmu „Alabama“(za predstavu „Mali Mahagonij“ odnosno operu „Uspon i pad grada Mahagonija“), ali ju također poznaju ljubitelji grupe The Doors (češće pod imenom „Whisky Bar“) što je, prema tekstu dramaturginje Dore Golub u programskoj knjižici, poveznica s ovom predstavom, jer u kutiji za „Jack Daniels“ majka čuva pepeo mrtvog sina (u zagrebačkoj predstavi kutija je bila ambalaža domaćeg prehrambenog proizvoda).

No, prisjetimo se sudbine četveročlane obitelji Burić (otisnuto u zborniku „Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2008.“, izdavač Disput) koja zbog rata seli u Ameriku. Oni tamo žive prilično sirotinjski (daleko od „američkog sna“), što posebno pogađa 17-godišnjeg sina Gorana. Nesposoban se oduprijeti pritiscima (u školi i na poslu), on odlazi u trgovački centar gdje ubija petero i ranjava četvero ljudi, nakon čega i sam biva ubijen. Roditelji i sestra vraćaju se u domovinu s kutijom u kojoj je njegov pepeo, jer nemaju novaca za sprovod u Americi, a majka kutiju lako drži u krilu…

Pitam se zašto nam redatelj, umjesto snimki sirotinje (neke, negdje) projiciranih uoči predstave na plahtama izvješenim u prednjem planu pozornice, nije ovu obiteljsku situaciju vizualno dočarao, nego gledamo Gorana (Goran Vučko) kako vježba i tek kroz razgovor s majkom saznajemo da je mrtav i da majka Ruža (Blanka Bart) čuva njegov pepeo (on vapi: „Mama, pusti me“). Ona neprestance razgovara s njegovim duhom, ali svi oko nje smatraju da ona razgovara s njima, pa ti unakrsni dijalozi poprimaju grotesknu notu.

Vesna Režić je vrlo učinkovito uobličila scenu, tako da se uz sirotinjsku kuću nalazi vrt, a jedna ulična svjetiljka vrlo prepoznatljivo dočarava vanjski prostor. Ta „natrpanost “ izvrsno dočarava klaustrofobiju, odnosno novčanu i duhovnu skučenost. Ruža i suprug Vinko (Mijo Pavelko) pokušavaju u vrtu pokopati kutiju sa sinovljevim pepelom, ali ih ometa komunalac (Draško Zidar) i ponavljanje te scene podcrtava obiteljsko beznađe. Kći Marina (Monika Lanšćak) nada se udajom za bogatog Slavena (Goran Koši) riješiti svoju egzistenciju, pa kada on na večeru k njezinim roditeljima dolazi bez svojih roditelja, prilično je jasno da su to njezine „puste sanje“. Špišić duhovito (mada malo pretjerano) prikazuje sraz između pripadnika različitih platežnih mogućnosti (Koši sjajno dočarava bahatog bogatuna).

Međutim, kada u kuću dolazi Amanda (Snježana Lančić), majka djevojke koju je Goran ubio i o čemu Slaven saznaje iz donesenih članka, on napušta Marinu. Njegovo kasnije kajanje nema dramskog uporišta , ali to Koši odlično rješava prikazujući ga pijanim. Monika Lanšćak je lik Marine prikazala jednostavno i bez velikih gesti, pa bi na tom tragu trebala osmisliti govor, odnosno umjesto miješanja lokalnog i standardnog izraza, zadržati se na lokalnom (ipak je Marina prostodušna osoba).

Lik mrtvog Gorana stalno obitava u obiteljskom životu, ali njegovo uporno ponavljanje samoubojstva(iako je ubijen) nije baš razumljivo (navodno time muči majku) i usporava tijek zbivanja. Jasno mi je da se radnja ne može brzo odvijati i da šutnje kazuju o bespomoćnosti i tuzi, ali ipak su te tišine preduge i pred kraj predstava postaje zbilja prespora. Ruža prolazi kalvariju i svoje pročišćenje napokon nalazi u oprostu druge, jednako nesretne majke, što Blanka Bart uvjerljivo postiže balansiranjem između napetosti i posvemašnje odsutnosti.

Skladatelj Damir Šimunović vrlo sugestivno naglašava traumatičnost situacija, odabirom jednostavne i funkcionalne odjeće Larisa Vukić je istaknula odlike likova, dok je Domagoj Garaj nenametljivim oblikovanjem svjetla dopunio odličnu scenografiju.

Da zaključim na Brechtov način „Show me the way to the next whisky bar“ da su u presporoj predstavi dobri gluma, glazba i scena „Oh, do not ask why, oh do not ask why“.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište Virovitica