Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Prosvjeta

Opremanjem Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica omogućene jednake obrazovne mogućnosti djece s teškoćama u razvoju

  vd           07.12.2023.         1942 pogleda
Opremanjem Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica omogućene jednake obrazovne mogućnosti djece s teškoćama u razvoju

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica (COOR) predstavili su danas asistivnu tehnologiju kojom se COOR oprema u sklopu CARNET-ovog projekta „Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju“ – ATTEND.

„Opremanjem asistivnom tehnologijomCentra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica djeci s teškoćama u razvoju osiguravamo mogućnost korištenja tehnologija u obrazovnim aktivnostima te uspostavljamo okvir za njihovo uključivo sudjelovanje u zajednici, što je i opći cilj projekta. Ujedno sudionici projekata, djelatnici centara za odgoj i obrazovanje, uz našu podršku te podršku projektnih partnera jačaju svoje edukativne i rehabilitacijske kapacitete“,  izjavila je Renata Šimunko, voditeljica projekta ATTEND.

COOR je jedan od centara u Republici Hrvatskoj koji će biti opremljen asistivnom tehnologijom u sklopu projekta ATTEND. S ciljem boljeg obrazovanja i rehabilitacije, projektna oprema te programska rješenja namijenjena su za pomoć u komunikaciji, kontroli okoline i upravljanju računalom, artikulacijskim vježbama, učenju pisanja, tipkanja i čitanja. Osim opremanja asistivnom tehnologijom djelatnici centra prolaze i niz edukacija te je danas u COOR-u s ciljem edukacije djelatnika o što učinkovitijem korištenju asistivne tehnologije održana i edukacija od strane projektnih partnera: Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (ERF) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER).

„Iznimno smo zadovoljni što smo se prijavili na projekt ATTEND. Od početka projekta naši djelatnici su prošli niz modela obuke, radionica/predavanja na kojima smo usvajali suvremena znanja o načinima korištenja asistivne tehnologije. I današnja radionica svakako doprinosi osnaživanju kompetencija koje u konačnici našoj djeci osiguravaju samostalniji život i bolju inkluziju u socijalnu zajednicu. Opremanjem ustanove asistivnom tehnologijom ispunjavamo našu misiju da svojim djelovanjem podržimo i osnažimo osobe s teškoćama u njihovom razvoju te njihove obitelji, kako bi naša sredina postala mjesto uspješnog života za svakog pojedinca s teškoćama“ istaknula je ravnateljica COOR-a,Stanislava Đurčević.

Opremanjem 34 odgojno-obrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj asistivnom tehnologijom, kroz projekt ATTEND, stvaraju se preduvjeti za jednake obrazovne mogućnosti te uspješniju uključenost u društvo djece s teškoćama u razvoju. CARNET projekt provodi u partnerstvu ERF-om i FER-om, uz sudjelovanje islandskih partnera - Odjela za obrazovanje i mlade Grada Reykjavika.

Projekt ATTEND realizira se na temelju programskog ugovora za Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, a sufinanciran je iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora koji pridonosi smanjenju društvenih i gospodarskih nejednakosti u Europi te istovremeno jača bilateralnu suradnju između država darovateljica (Norveška, Island i Lihtenštajn) te država korisnica. Ukupna vrijednost projekta je 4,2 milijuna eura, od čega se veći dio (85 %) financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a manji dio (15 %) iz državnog proračuna.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta