Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Zdravstvo

Optičari upozoravaju: jeftine naočale su opasne na duge staze

  Marija Lovrenc/VLM           13.01.2011.         3533 pogleda
Optičari upozoravaju: jeftine naočale su opasne na duge staze

- Pri kupnji naočala sve više Virovitičana odabire jeftiniju i za zdravlje rizičniju varijantu - naočale koje se naveliko nude u trgovačkim centrima, ljekarnama, drogerijama, na benzinskim stanicama. Njihova se cijena, ovisno o proizvođaču i materijalu, kreće između 10 i 100 kuna, često s nepotpunim podacima o dioptriji, vrstama leća i mjestu proizvodnje.

Čak + 350

U trgovinama se često vode i "pod igračkama", a većina njih ne prolazi testove i provjere koji bi kupcu jamčili kvalitetu proizvoda koji uvelike utječe na zdravlje.

Kupili smo takve naočale, na njima je naznačena dioptrija od čak + 350 (!), platili smo ih svega 15 kuna u trgovini, materijal su staklo i plastika, a izrađene su u Kini. Na molbu zaposlenica jedne optike da nam napravi analizu kvalitete, pokazalo se da je sredina leće dioptrije 3.5, a ne 3.50, no samo dva milimetra dalje, povećava se na 3.75.

- Okvir je univerzalan, no ljudske glave nisu, oči su različito razmaknute i često neujednačenih dioptrija. Vjerojatno je da će osoba na jedno oko u ovom slučaju dobro vidjeti, no na drugom će već koristiti veću dioptriju, jače naprezati oko i vidjeti lošije - ocjenjuju optičarke. Okvir je pretanak, nema zaštitu protiv ogrebotina, a kamoli antirefleksnu zaštitu pri neonskom ili kompjutorskom osvjetljenju i zračenju na lećama - upozoravaju te kažu da se najjeftinije naočale rađene po mjeri i s točnim dioptrijama za svako oko u optikama mogu naći za 160 kuna.

Tegobe

- Jeftine naočale iz trgovina mogu se koristiti isključivo za jednokratnu upotrebu i tada neće biti posljedica - objašnjava oftalmologinja, dr. Nataša Brijačak koja kaže da se kao prvi simptomi loše odabranih naočala javljaju glavobolja, mučnina, vrtoglavica. - Korištenjem tih naočala mozak dobiva krive informacije, što na duge staze može uzrokovati stalno povećanje dioptrije i zdravstvene tegobe - kaže.

Kupujem jeftine naočale jer nemam novaca za prave

Umirovljenik Antun F. (62) kaže da je dosad tri puta kupio naočale u trgovini i da su trajale po dva mjeseca. Pukli bi okviri ili stakla. Koristi ih za gledanje televizijskog programa i čitanje. - Ne mogu si priuštiti nove naočale u optici jer bi me stajale oko 400 kuna, a ove jeftine koristim tek ponekad. Znam da nisu zdrave, ali meni su dobre - rekao je Antun F.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo