Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  O dizajnu

Organska arhitektura i dizajn

  Krunoslav Kovač           17.01.2022.         2006 pogleda
Organska arhitektura i dizajn

Začetnik organske arhitekture i dizajna američki  je arhitekt Frank Lloyd Wright s projektom kuće na slapovima Fallinger House u Pensilvaniji 1939. godine. Wright tumači kako je u modernom svijetu moguće i poželjno živjeti u skladu s prirodom te da arhitektura i dizajn u novom dobu modernih tehnoloških inovacija i dalje mogu i moraju crpiti inspiraciju iz prirode. Organska arhitektura promovira sklad i harmoniju između čovjeka i prirode. U nastavku serijala obraditi ćemo tri primjera suvremene organske arhitekture i dizajna realiziranih tijekom 2020. i 2021. godine. Možda navedeni primjeri mogu biti pokazatelj našim investitorima kako graditi u skladu s prirodom, posebno na našoj prekrasnoj obali, koja je nažalost već prilično devastirana betonskim mastodontima.

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

Fallingwater House

 

Kuća s pogledom na more

Odličan je primjer organske moderne arhitekture, suživota ljudi i prirode. Kuća za odmor ugrađena u malu stjenovitu uvalu na otoku Serfiosu u Grčkoj izvana je gotovo nevidljiva, osim s mora. Potpuno je ugrađena u zemlju te ima zeleni krov. Tlocrtno kuća asocira na šahovsku ploču s ortogonalnom mrežom soba, terasom, bazenom i prolazom. Pruža osjećaj kao se nalazite u špilji s velikim ostakljenim stijenama, dok je interijer oblikovan prirodnim autohtonim materijalima s grubom završnom obradom.

Arhitekt: Illiana Kerestetzi

Ncaved
Ncaved
Ncaved
Ncaved

 

 

Kuća u šumi

Kuća za veliku obitelj projektirana je nedaleko od skijaškog centra na japanskom otoku Hokkaido. Zadatak arhitekta bio je dizajnirati dom daleko od gradske vreve koji pruža „bijeg u osamu šume“. Kuća je locirana na brežuljku u gustoj borovoj šumi, izolirana je te joj se može prići samo malom seoskom cestom. Izrazito je nepravilnog tlocrta te je svaka soba drugačije orijentirana. Krećući se kroz kuću hodate kroz šumu vitkih borova koji ju blisko okružuju. Obloga vanjskih zidova od drvenih je vertikalnih elemenata. Interijer je dizajniran minimalistički, kombinirajući bijele površine s autohtonim crnogoričnim drvetom.

Arhitekt: Florian Busch

Hokaido
Hokaido
Hokaido
Hokaido

 

 

Kuća arhitekta kolekcionara

Kuća smještena u predgrađu Melbournea okružena je parkom i vrtom. Tri stara stabla brijesta definiraju cjelokupni oblik građevine. Vlasnik kuće, arhitekt John Wardle, rekonstruirao je kuću i interijer, povezujući vrt i arhitekturu te namještaj i bogatu kolekciju japanske keramike. Interijer i namještaj u cijelosti su od lokalnog drva i japanskih keramičkih pločica.

Arhitekt: John Wardle

Melbourne
Melbourne
Melbourne
Melbourne

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu