Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

'Osoba' godine drugi je put zaredom izgubljeno vrijeme

  Miodrag Šajatović/Lider           30.12.2011.         1787 pogleda
'Osoba' godine drugi je put zaredom izgubljeno vrijeme

Od 1995., kad je magazin Time 'osobom' godine proglasio kompjutor, pokušavam potkraj godine u kolumni (u Poslovnom svijetu Večernjeg lista, Poslovnom tjedniku i sada Lideru) proglasiti 'osobu', zapravo pojavu koja je u hrvatskom gospodarstvu obilježila proteklih dvanaest mjeseci.
U drugoj polovini 90-ih za 'osobu' godine birao sam nezaposlenost, vanjski dug, nelikvidnost, PDV i državno jamstvo. U godini pokretanja Lidera (2005.) izbor su bili konkurencija na tržištu i brzina reagiranja. 'Osoba' 2006. bila je korupcija. Pobjednik za 2007., u oštroj konkurenciji s pomahnitalom burzom, bili su parlamentarni izbori na kojima su neočekivano pobijedili HDZ i Ivo Sanader. Za 2009. izbor je pao na ulazak Hrvatske u NATO. 'Osoba' 2010. bilo je - izgubljeno vrijeme.

Dvostruki 'pobjednik' Nakon mnogo analiziranja što bi najbolje moglo odrediti makroekonomsku i poslovnu 2011. prvi put proglašavam dvostrukog pobjednika. Kad se sve zbroji i oduzme, 2011. bila je opet u znaku - izgubljenog vremena.
Izgubljeno je još 12 dragocjenih mjeseci. Kad se zbroje dvije izgubljene godine, u kojima je sada poražena HDZ-ova vlada smiješnim, nazovi ekonomskim, programom oporavka pravila predstavu da se suprotstavlja vanjskim i unutrašnjim potresima, onda će upravo to biti najteža ostavština 2011.
Takvu izboru 'pobjednika' moglo bi se prigovoriti da  se ne uzmu u obzir upravo održani parlamentarni izbori i smjena vlasti. Izbori bi mogli odrediti pobjednika za 2012. Sad je još prerano davati ocjenu. Istina je da se pokazala pojava koja bi se mogla nazvati sviješću o potrebi promjene. Birači jesu tako odlučili, ali svijest o promjeni za sada se odnosi samo na političke garniture. Glasači tek trebaju u 2012. pokazati jesu li spremni na vlastite promjene ili su došli u fazu kad vjeruju da bi samo promjena vlade mogla zaustaviti klizanje zemlje u depresiju.
U najužem izboru za ovogodišnjeg 'pobjednika' bile su i pojave kao što su stagnacija, apatija, otrežnjenje, prilagodba biznisa trajnoj krizi... Netko bi sigurno glasovao za fiksiranje ulaska Hrvatske u EU kao najvažniju ostavštinu 2011. Ali tu je opet u pitanju faktor izgubljenog vremena. Da je Hrvatska ušla u EU 2005., onda bi od toga bilo koristi. Ulazak u uzdrmanu zajednicu europskih država ne donosi nikakve izrazite pluseve.
Ipak, zanimljiva je prilagodba poduzetnika trajnoj krizi. Mnogo tvrtki jednostavno se nije znalo prilagoditi prvom udaru krize 2009. Sad je stanje u realnom sektoru još dramatičnije. Najavu da će u 2012. BDP opet pasti, da neće biti čak ni ovogodišnje stagnacije, međutim, mnogi poduzetnici i menadžeri dočekuju manje dramatično. Ne radi se o tome da nisu zabrinuti i odgovorni. Mnoge tvrtke neće preživjeti 2012. Ali čini se da su mnogi biznismeni otvrdnuli na novu poslovnu klimu. Među članovima poslovne zajednice u 2011. događala se podjela na one koji se znaju prilagoditi i imaju kondicije za to i one koji su godinama prodavali maglu.

Borbeni vs. depresivci Nažalost, u državnom sektoru, uključujući većinu državnih tvrtki, još se živi pod staklenim zvonom. Oni koji su prikopčani na proračun sasvim su nespremni na grubo okružje kojem su pravi poduzetnici, menadžeri i njihovi zaposlenici izvrgnuti već nekoliko godina.
Na neki način Hrvatska se podijelila na one koji su samo depresivni i na one koji su u općenitoj depresiji, ali svakodnevno se inovativnošću i teškim radom bore za opstanak svojih tvrtki.
Vlada koju upravo uključuje mandatar Zoran Milanović ima najvažniji zadatak da 2012. ne bude još jedna godina izgubljenog vremena. Ministarska ekipa i solidna većina u Saboru omogućuju manevarski prostor da se stvori točka preokreta. Očekuje se da će izborni 'revolucionarni entuzijazam' potrajati u prvim tjednima novog mandata, ali isto tako da će se pod naletom recesijskih problema i zakonsko-proceduralnih ograničenja otprilike u proljeće dogoditi kriza identiteta nove vlade. Milanović i ekipa nikako ne smiju imati na pameti da su uskoro lokalni izbori. HDZ je tratio vrijeme i godinama u golemim količinama podilazio glasačima, pa je na kraju poražen. Bit će prekrasno ako na ovome mjestu potkraj 2012. pobjednikom bude proglašena pojava zvana - dobro iskorišteno vrijeme. Čitateljima Lidera, uza sreću i zdravlje, redakcija želi upravo to - da 2012. bude godina dobro iskorištenog vremena.  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.