Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Šumarstvo

Osuđen je jer je vozio svoja drva bez “papira”, sud ih nije oduzeo

  S.Lacić/Glas Slavonije           19.06.2024.         1354 pogleda
Osuđen je jer je vozio svoja drva bez “papira”, sud ih nije oduzeo

Šezdesettrogodišnji muškarac osuđen je na 150 eura kazne jer je prevozio svoja drva bez "papira". Općinski sud u Virovitici, Prekršajni odjel proglasio ga je krivim jer su ga policajci iz Pitomače 19. siječnja ove godine u Bušetini zatekli kako traktorom i prikolicom prevozi neobilježenu drvnu masu bez otiska žiga režijskog čekića i bez propisanog teretnog lista (popratnice), i to ogrjevnog drva, bagrema i johe, u količini od 1,50 kubika - dozanje Glas Slavonije. Drva su mu privremeno oduzeta do okončanja postupka. Zbog prekršaja iz Zakona o šumama nepravomoćno je osuđen na 150 eura kazne, koju mora platiti u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga. Ako u navedenom roku uplati dvije trećine izrečene novčane kazne, smatrat će se da je u cijelosti plaćena. U istom roku mora platiti i 15 eura troškova prekršajnog postupka.

Sud nije prihvatio prijedlog Državnog inspektorata da se 63-godišnjaku drva oduzmu, nego je odredio da mu se drva izrezana u cjepanice - vrate. U obrazloženju presude sud navodi da u ovom slučaju članak iz Zakon o šumama određuje oduzimanje predmeta i sredstava koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje prekršaja. Međutim, poštujući recentnu sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava, i to prema članku 34. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koji se odnosi na povredu prava vlasništva građana, sud je ispitao postoji li razmjeran odnos prekršajne sankcije i posebne mjere oduzimanja predmeta, koje su propisane domaćim zakonodavstvom u slučaju počinjenja djela prekršaja i zaštite prava okrivljenika na mirno uživanje vlasništva.

"U konkretnom slučaju sud smatra da mjera oduzimanja predmeta o kojoj se ovdje radi nije namijenjena kao naknada materijalne štete jer država nije pretrpjela nikakav gubitak zbog toga što okrivljenik nije obilježio drva i ishodio popratnicu. Budući da je u ovom predmetu okrivljeniku već izrečena novčana kazna za terećeni prekršaj, a cijeneći okolnosti vezane uz počinjenje djela prekršaja, kao i osobna svojstva okrivljenika, sud smatra da je navedena sankcija dovoljna za postizanje odvraćajućeg učinka i budućih sprječavanja takvih prekršaja, pa je oduzimanje 1,50 m³ njegovih drva kao dodatna mjera uz novčanu kaznu nerazmjerna i prekomjeran teret za okrivljenika, koju u ovom slučaju nije trebalo odrediti",  navodi se, između ostalog, u obrazloženju nepravomoćne presude.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Šumarstvo