Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Prosvjeta

Oživljena povijest tehnologije: Otvorena izložba retro računala

  Dinko Borozan/ePodravina           23.09.2023.         2488 pogleda
Oživljena povijest tehnologije: Otvorena izložba retro računala

Branko Novosel iz Pitomače priredio je u Strukovnoj školi Đurđevac izložbu i predavanje o povijesti računala. Kroz četiri školska sata, učenici su krenuli na uzbudljivo putovanje kroz povijest računala. Prošli su kroz razvoj računalne tehnologije, počevši od prvih mehaničkih uređaja i prvih memorija (Core memory), sve do prvih kućnih računala kao što su Sinclair ZX80, ZX Spectrum, Commodore 64, te ikonskih računala poput Apple II, Macintosha, Atarija ST i Amige. Istraživali smo impresivan napredak, od malih par kilobajta računala do prvih superračunala poput CDC 7600 i Cray-1.

Branko se prisjetio i pionira u programiranju igrica u Hrvatskoj. Damir Muraja, zajedno s kolegama, stvorio je prvu borilačku igru za kućna računala - Kung Fu, koju su 1984. godine prodali poznatoj britanskoj tvrtki Bug-Byte. Nije zaboravljen Angelo Zgorelec, rođen je u Koprivnici, svjetski poznat „vizionar“ zbog svog pionirskog doprinosa u pokretanju prvog računalnog časopisa u Velikoj Britaniji. Časopis "Personal Computer World" osnovao je još 1978. godine. Još jedan poznati programer iz kraja 80ih godina je Janko Mršić-Flogel. Pisao je igre za QL računalo. Postao jedan od najbogatijih naših ljudi.

Učenici su mogli vidjeti originalnu prvu tekstualno grafičku avanturističku igru sa brzim prikazom grafike - Hulk koju je napisao Mak Jukić 1984 godine za ZX Spectrum naravno sve u mašinskom kodu. „Sve su imali priliku vidjeti i dotaknuti, a kroz mikroskop smo čak zavirili u unutrašnjost čipova! Učenici su također imali priliku vidjeti prva prijenosna računala kao što su Canon Pocketronic i Texas Instruments Datamath. Ravnopravno uz mogao se vidjeti i jedan prvi europski kalkulator iz Hrvatske, Digitron Buje DB 802“, komentira autor izložbe Branko Novosel.

Na izložbi je bilo izloženo dvadeset računala uz informativne kartice i zanimljive dodatke, proširenja kao što su floppy diskovi, Lightpen i memorije. Među računalima izložena su računala iz Kine i Egipta. Kako bismo dodatno zainteresirali učenike, uključili smo scenske nastupe tijekom predavanja. Na početku predavanja čuvali smo tajnu - jedno računalo bilo je skriveno i prekriveno! Kako smo napredovali kroz povijest razvoja računala, došli smo do 16-bitnih računala. Tada sam otkrio to skriveno računalo u trenutku kada je Steve Jobs na našem video zidu predstavio Macintosh 1984. godine!

Učenici su imali priliku vlastitim rukama istražiti i isprobati računala iz 80-ih godina, računala svojih roditelja i djedova. Također, uz informativne kartice, bilo je otisnutih reklamnih stranica iz doba izloženih računala na kojima su se mogle vidjeti i cijene. Mikroskop je poslužio i za proučavanje kako izgleda Silicon Wafer, fotolitografski integrirani krug silicijske ploče na kojoj su otisnuti neizrezani čipovi. Inicijativu za izložbu dao je profesor Željko Brček, nekada profesor autora izložbe.
 
UNESCO prepoznaje vrijednost retro računala pod poglavljem Digital Heritage. Promiče i potiče očuvanje ovih računala jer ih smatra važnim kulturnim i tehničkim artefaktima koji obogaćuju naše razumijevanje povijesti informacijske tehnologije i računalne znanosti. Očuvanje starih računala, njihovih komponenata, softverskih sustava i pripadajuće dokumentacije pomaže u proučavanju kako se tehnologija razvijala tijekom vremena i kako je oblikovala našu suvremenu digitalnu kulturu.
 
Sljedeća izložba i predavanje održat će se 19.10. (četvrtak) u 18:30 u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta