Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Poljoprivreda

Pčelari pohvalili izradu nacionalne staklenke za med koja se puni isključivo medom hrvatskog podrijetla

  hgk           31.01.2019.         2102 pogleda
Pčelari pohvalili izradu nacionalne staklenke za med koja se puni isključivo medom hrvatskog podrijetla

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, 28. siječnja, pod predsjedanjem najvećeg pčelara u Republici Hrvatskoj Slavka Švrake, održana je 29. sjednica Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u pčelarstvu na području Virovitičko-podravske županije.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos, dosadašnji voditelj Grupacije pčelarstva, HGK – Županijske komore Virovitica, koji je govorio o nizu već poduzetih, ali i budućim aktivnostima Hrvatskog pčelarskog saveza, u cilju prosperiteta pčelarstva i zaštite domaćeg kvalitetnog meda.

Istakao da je 2019. godina, godina hrvatskog meda, a na pčelarima je da poduzmu sve, da što više domaćeg meda bude na policama trgovačkih lanaca.

Na području Virovitičko-podravske županije ima 29.147 pčelinjih zajednica, a proizvodi se 568 tona meda.

Prema podacima DZS, u 2016. godini uvezene su 1.582 tone meda, u 2017. godini 1.589 tona, a u razdoblju I – X mj. 2018., uvezeno je 1.709 tona meda, a izvezene su 363 tone meda, što ukazuje na činjenicu da uvoz meda i dalje raste.

Zemlje iz kojih se med uvozi su: Austrija, Kina, Njemačka, Španjolska, Indija, Italija, Poljska, Slovenija...

Članovi Grupacije pohvalili su ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i resorno ministarstvo, te predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Željka Vrbosa na nizu vrlo značajnih aktivnosti koje su poduzeli u sektoru pčelarstva, s obzirom na direktne i indirektne efekte od pčelarstva.

Osobito su iskazali pohvale za izradu nacionalne staklenke za med, koja se puni, isključivo medom hrvatskog podrijetla.
Svaka nacionalna staklenka mora biti označena i znakom „Med hrvatskih pčelinjaka“ u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg će potrošači moći provjeriti podrijetlo meda. 

U cilju većeg plasmana meda i ostalih pčelinjih proizvoda, te brendiranja meda iz Virovitičko-podravske županije, članovi Grupacije donijeli su i odluku o, već tradicionalnom, zajedničkom sudjelovanju na 24. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, u Virovitici, 15. – 17. ožujka, 9. Agroexpu 2019., sajmu agro proizvoda i opreme u Virovitici, u rujnu u sklopu kojega će se održati 14. županijsko i 11. međunarodno ocjenjivanje meda, te na ostalim promotivnim manifestacijama, u zemlji i inozemstvu, posredstvom i u organizaciji HGK – Županijske komore Virovitica,

Donijeta je i odluka o organiziranju stručnog predavanja, na 24. Viroexpu, o potrebi pravilne upotrebe pesticida u poljoprivredi te utjecaju na pčelarstvo.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.