Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Pet slavonskih županija iz geotermalnih izvora i biomase mogu grijati pola Hrvatske

  Dario Kuštro/Glas Slavonije           31.10.2012.         2552 pogleda
Pet slavonskih županija iz geotermalnih izvora i biomase mogu grijati pola Hrvatske

Dva su se događaja u proteklih dva tjedna, a vezani uz ovu priču, posve zgodno poklopila. Prvo je u Osijeku održano predstavljanje potencijala obnovljivih izvora energije u svih pet slavonskih županija, a koji dan poslije novinari Glasa Slavonije svjedočili su neobičnoj pojavi kada je stanovnike Baranjskog Petrovog Sela zateklo senzacionalno otkriće. U jednoj od kuća priključenih na bunar iz slavina je potekla - vruća voda! A upravo je studija o potencijalima obnovljivih izvora svih hrvatskih županija, a čiji je nositelj Energentski institut Hrvoje Požar iz Zagreba, pokazala kako se u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Brodsko-posavskoj ističu energetski potencijali biomase te geotermalne energije. Kako neki neslužbeno navode iz geotermalnih izvora i biomase s tog područja moglo bi se zagrijati pola Hrvatske. Jasno je kako zastupljenost poljoprivrednih gospodarstava s ratarskom i stočarskom proizvodnjom na ovom području predstavlja značajan potencijal za izgradnju bioplinskih postrojenja, koja bi ujedno osigurala i adekvatno zbrinjavanje biorazgradivog otpada iz poljoprivrede.

Geotermalni potencijal posljedica je pak položaja ovih županija u panonskom području koje karakteriziraju visoke vrijednosti gustoće toplinskog toka, te visoki geotermalni gradijent, objašanjava Dražen Jakšić s Instituta. Nastavano navodi kako ostali oblici obnovljivih izvora imaju skromnije potencijale, iako je potencijal korištenja sunčeve energije za grijanje prostora, sanitarne vode, proizvodnje električne energije ili pak sušenje poljoprivrednih proizvoda značajno veći nego u zemljama srednje i sjeverne Europe. Rječnikom struke - srednja godišnja ozračenost vodoravne plohe sunčevim zračenjem na području županija kontinentalnog istoka Hrvatske kreće se uglavnom između 1,25 i 1,30 MWh/m2, dok je u Njemačkoj primjerice 0,9-1,1 MWh/m2. Prezentaciju publikacija u Osijeku je organiziralo pet nevladinih organizacija - osječki Press centar za okoliš, Društvo za oblikovanje održivog razvoja (Zagreb), Astronomsko društvo Višnjan, Eko-Zadar i Zvono uz Kupu (Karlovac). Što se tiče održive energetske politike na lokalnoj razini u samo pet gradova - Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Osijek i Vinkovci, potpisali su europski Sporazum gradonačelnika čime su preuzeli obvezu izrade Akcijskog plana za održivu energetiku.

Ali ni jedan od tih gradova još nije izradio plan, pa se tako još nisu počele provoditi sustavne mjere poticanja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti među građanima, upozoravaju aktivisti ovih Udruga. U postupku pridruživanja EU, Hrvatska se kroz Strategiju energetskog razvoja iz 2009. godine obvezala na povećanje udjela obnovljivih izvora energije. No, valja znati da su na području ovih pet županija u registar obnovljivih izvora energije upisana 132 projekta, a od toga su do sada realizirana 22 projekta, najviše je sunčanih elektrana (14), te elektrana na bioplin (šest). Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija pokazuju znatne potencijale proizvodnje bioplina iz stajskog gnoja, što ne čudi, jer ovo su dvije vodeće agrarne županije. Osječka županija pokazuje i znatnije potencijale proizvodnje bioplina iz biorazgradive komponente komunalnog otpada, dok Vukovarska prednjači u potencijalima iskorištenja otpada iz drvne industrije u energetske svrhe. Energija iz šumske biomase, vezano uz gospodarenje šumama izraženi je potencijal u Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Nužna detaljna analiza
Dakle, u skladu s postojećim prirodnim potencijalom na području svih slavonskih županija moguće je ostvariti određeni energetski potencijal biomase. U cilju ostvarenja projekata bioenergana, preporuka je provesti detaljnu analizu tržišta raspoložive biomase iz šumarstva, poljoprivrede i industrije i razmotriti postojeće planove sudionika na tržištu, kako bi se utvrdio ostvarivi energetski potencijal i identificirali potencijalni projekti. Pri tome bi posebnu pozornost trebalo posvetiti vlasnicima privatnih šuma kako bi se provele mjere kojima bi se potaknulo i njihovo uključivanje u lanac proizvodnje energije iz biomase, rekao je Jakšić. Potencijali geotermalnih voda zabilježeni u slavonskim županijama ukazuju na mogućnost njihova korištenja u proizvodnji toplinske energije za različite primjene, kao što su grijanje i hlađenje prostora, proizvodnja u plastenicima, ali i u industrijskim procesima za sušare voća, povrća, ribe, drveta, papira, vune, destilacija vode, ili pak pasterizacije mlijeka.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

neutralan
1.11.2012. 8:26
Prilika koju treba iskoristiti , a ne kukati kako je energija skupa, potrebno se je pokrenuti , a to je u nas vrlo teško...............
siniša prpić
31.10.2012. 22:16
Izvrstan tekst. Sve nam je pod nosom, no nekima takvi oblici energije nisu interesantni. Razlog leži u činjenici da se kod takve vrste projekata ne može tako lako "mrsiti brk". Sanaderovim "dečkima" je puno lakše bilo lapati na cestama, tunelima, palačama..... Da apsurd bude veći, aktualna vlast i dalje "debeloj guski vrat maže. Bez ikakvih valjanih nadzora potrošnje novca građana R.H..
O tome da još uvijek nismo saznali ni jedno ime poznatijih Virovitičana, koji nemaju dokaz o porijeklu svoje imovine, mislim da je već pomalo degutantno. Istovremeno se na radnička prava udara....
nole
31.10.2012. 21:55
biomasa ima smisla ukoliko se za te potrebe ne ruši furnirski hrast, a činjenica da cijeli kraj leži na geotermalnom izvoru je svježa otprilike 30 godina, no nema izvora financiranja koji bi obradili istu, niti ljudi koji bi plasirali ideju........


Još iz kategorije Gospodarstvo