Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Politika

Po (š)tukinoj zapovijedi

  Stjepan Tot           04.11.2013.         4961 pogleda
Po (š)tukinoj zapovijedi

Švrljajući po internetu našao sam ovu davno ispričanu priču iz mog djetinjstva koja me je nažalost podsjetila na bolnu hrvatsku stvarnost.

 Jednom davno, pročitah divnu rusku bajku, "Po štukinoj zapovijedi", o Ivici budalici, koji je prije svega svojim mudrim i sažaljivim srcem došao do bogatstva, kojeg u biti nije ni želio. Bio je sasvim zadovoljan sa onim što ima. No, to nije tema ove basne, koju sačuvah, negdje u pretincima svoje duše, a sjetih je se uspoređujući življenje, ili bolje rečeno životinarenje većine obespravljenog i opljačkanog stanovništva Hrvatske. Sasvim je drugačija od bajke, jer u biti i nije bajka, nego stvarnost, koju stalno susrećemo u dvorištima, gdje kokoške, pjetlići, i sva druga draga živad, vode idilični život. Bar na prvi pogled.

Dakle, u jednom velikom kokošinjcu, kokice su, kljucajući zrnje, vodile beskrajne razgovore o svom životu. Jedne su stalno kukale, kako im je dosadilo svaki dan sjediti na jajima, pa voditi piliće, pa onda opet na jaja. Druge su, otimajući se za komadić bačenog kruha, žalile, kako se vječito moraju otimati za bolji zalogaj. Stari pijetao ih je mudro ušutkivao, i upućivao na bit njihovog kokošjeg života. To su, što jesu. Tu su, gdje jesu. Od toga svega trebaju za sebe stvoriti oazu mira.

Neke kokice su slušale, neke ostajale nezadovoljne...No,pijetao ih je uvijek na vrijeme upozoravao na opasnost, kad je jastreb bio na vidiku, i kad su shvatile koliko im pijetao čuva glave, prestale bi se buniti.

Jednog sunčanog dana, gazda je u dvorište doveo snažnog i naočitog purana-tuku, kako se negdje naziva. Puran se šepurio, širio svoj veliki rep, i usput pričao kokicama o boljem životu, negdje vani. Kokice su bile opčinjene njegovim slatkorječivim pričama, i mudrošću, koje je negdje pokupio, tek da s njima može komunicirati.

"Ja sam ovdje najljepši, najpametniji, pogledajte me.." - šepurio se.

-"Vi same za sebe možete činiti sve, A ja ću vas štititi svojom pameću."

 Kokice su totalno poludjele. Nastao je, blago rečeno kaos. Na jajima se nije sjedilo, pa se pilići nisu legli, kokice se nisu više otimale za zrnje, jer su čekale purana da im donese. Dok gazda za sve nije optužio pijetla, i na kraju od njega napravio juhu. No idući dan je požalio, jer je pola kokoši odnio jastreb, pola ih se smrzlo na kiši, jer se puran nije znao sakriti pod strehu, koja mu je bila pod nosom. Na kraju, je i puran krasio blagdanski stol, ali uz tugu u praznom dvorištu, jer više se nije čulo niti radosno kokodakanje, niti hrapavo i ponosno kukurikanje starog pijetla.

Pouka: Puran nikad ne može imati mudrost pijetla, a niti njegovu hrabrost. Koliko god sakupljao mudrost, puran će uvijek ostati puran!

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
8.1.2014. 12:55
Mnogi roditelji svaki dan govore svojoj djeci "Uči, sine, da ne bi radio."

I evo, zahvaljujući bivšoj i današnjoj vlasti, sve je više onih koji završe osnovnu školu, srednju, fakultet, i poslije toga ne rade ništa!

Zoki i njegova vlada su konačno dokazali da su roditelji u pravu!
fitilj
8.1.2014. 12:52
Roditelji svaki dan govore svojoj djeci "Uči, sine, da ne bi radio."

I evo, zahvaljujući bivšoj i današnjoj vlasti, sve je više onih koji završe osnovnu školu, srednju, fakultet, i poslije toga ne rade ništa!
Zoki i njegova vlada su konačno dokazali da su
fitilj
31.12.2013. 11:11
Lagali su nas, lažu nas i još nam se smiju u lice!
Milanović i njegovi ministri baš nijedno izborno obećanje nisu ispunili. Analizirali smo jednu po jednu stavku u `Planu 21`, ali i u `Programu vlade za mandat do 2015.`, kao i rad svakog od članova Vlade. Ukratko, ništa ali baš ništa nisu ispunili i napravili, a oni se još hvale `postignućima` na pola mandata. Milanovićeva vlada slavi drugu godišnjicu mandata i nema dana da se premijer ili netko od njegovih ministara ne pohvali "svojim postignućima" na polovini mandata. Građani naravno, na svojoj koži najbolje osjećaju što su Milanovićevi napravili ili bolje rečeno, što nisu napravili u prve dvije godine vlasti.

Bez obzira na različita tumačenja, mišljenja i interpretacije, pokušali smo analizirati stavku po stavku Plana 21, ali i Programa vlade za mandat od 2011. do 2015.godine. Isto tako svakog od članova Milanovićevog kabineta suočili smo s onim što su obećali napraviti u svom resoru i došli smo do poražavajućih, tragičnih pokazatelja.

Izvor i cijeli tekst na :www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/110291-lagali-su-nas-lazu-nas-i-jos-nam-se-smiju-u-lice.html
fitilj
20.12.2013. 11:58
Evo sada će se po štukinoj, ili zapovjedi luzera Zokija sirotinja izbaciti na ulicu, a deboloj guski kojoj je iz državnog proračuna mazan vrat, će se još dodatno dati 6 milijuna kuna!
www.index.hr/vijesti/clanak/recite-dosta-milanovicu-izbacuje-cistacice-na-ulicu-zbog-stednje-a-svecenicima-u-bolnicama-daje-dodatnih-6-milijuna-kuna/717537.aspx
www.index.hr/vijesti/clanak/jos-jedna-sramotna-odluka-sdpove-vlade-svecenici-ce-u-bolnicama-imati-place-vece-od-profesora-dobivat-ce-vise-od-9-tisuca-kuna-bruto/717528.aspx

Ustavni je sud odlučio o komunističkim metodama koje koristi kukulele vlada luzera Zokija koja je liječnicima nezakonitom odlukom oduzela pravo na štrajk.
www.index.hr/vijesti/clanak/ustavni-sud-protiv-vlade-donijeli-su-nezakonitu-odluku-ukidamo-radnu-obvezu-lijecnicima/717549.aspx
fitilj
15.12.2013. 10:10
Preporučam da se u Novom listu pročita kolumna: Na vlasti Sizif, u oporbi Don Kihot
www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Iza-pozornice-Branka-Podgornika/Na-vlasti-Sizif-u-oporbi-Don-Kihot
fitilj
12.12.2013. 13:36
Ovo su sve nepromišljene izjave prvog pijetla Kukuriku Vlade: Koga će Zoki sljedećeg uvrijediti?

www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/108204-ovo-su-sve-nepromisljene-izjave-prvog-pijetla-kukuriku-vlade-koga-ce-zoki-sljedeceg-uvrijediti.html

To samo potvrđuje gornju pouku da: Puran nikad ne može imati mudrost pijetla, a niti njegovu hrabrost. Koliko god sakupljao mudrost, puran će uvijek ostati puran!
fitilj
30.11.2013. 16:12
Menije jasno zašto SDP nije izišao u javnost s izvješćem sa svoje izborne skupštine novog županijskog vodstva. Kao prvo potvrđeno je da je Tomislav Žagar samo marionete na čelu virovitičko-Podravske županijske organizacije SDP-a, jer da nije nebi mu u gnjezdo stavljali kukavičja jaja kao što su Nada Čavlović Smiljanec i Damir Barić. Sva drugo će se pokazati u nerednom razdoblju u kojem će se novi predsjednik pokazati kao poslušna marioneta onih kojima su u vodstvo stranke izabrali porezne dužnicke, a osobe bez repova stavili na led.
fitilj
29.11.2013. 12:26
@Mate Vukušić nije da se kačim za tebe, ali ti si mi moj hajdukovac jedina vjerodostojna osoba u tom virovitičkom SDP-u, pa koga ću pitati ako ne onoga kojem vjerujem da me neće farbati s partijski floskulama i prodajom ideologije koju ni pas ne samo pomirisao, već i debelo namazanu s maslom nebi pojeo.

E pa vidiš @Mate Vukušić kada sam u utorak pisao tajkomentar nigdje ne nađoh izvješće o toj konspirativnoj izbornoj skupštini za koju ptićice kažu da nisu pozvani ni predstavnici koalicijskih partnera, što bi se reklo da se radi o ponašanju nedoličnom demokraciji, jer kao što znamo radi se o izboru županijskog vodstva, a na razini Županije postoji ako me pamćenje ne vara i nekakva koalicja. Bar tako nastupa SDP kada recimo napada HDZ i njegovu tematsku sjednicu Vijeća o stanju u poljoprivredi. Hebiga tada mu je koalicijski partner dobar, a da ga pozove na izbornu skupštinu županijske organizacije, mu onda ne valja.

Tek nakon pisanja tog mog komentara na internetskoj stranici se je pojavilo izvješće o tom događaju koji se je održao 24.12. tj. dva dana prije. No nigdje na ovom našem domaćem portalu se nije pojavila vijest o tome, iako je u prošlosti SDP za svaku sitnicu izdavao priopćenja, a sada o ovako važnom, (skoro napisah festivalu demokracije, što ne može biti jer ne pozvaše predstavnike koalicijskih partnera) sakrivaju imena stranačkih igrača kao zmija noge! A nije vrag da se boje liste poreznih dužnika, pa im je trebalo tri dana da provjere da se nisu opet obrukali kao izbora perjanica gradske organizacije. A možda predstavnike koalicijskih partnerane pozvaše radi štednje, jer iće i piće košta.

Inače vijest je jako štura i ne sadrži imena svih izabranih, što držim ponašanje po onoj oprez je majka mudrosti, jer nikada se nezna što se iza brda valja pa se nakon zadnjeg kiksa preporuča oprez s imenima. www.sdpvt.org/organizacije/zupanijska-organizacija/odrzana-izborna-konvencija-sdp-a-viroviticko-podravske-zupanije/84

Prema tome kao što na zvaničnoj stranici SDP-a može vidjeti,sveje nekako šturo i nema potpune informacije o izborima, pa čak ni toga da je kao što vidimo iz priloženih slika izboru nazočio i gazda Zoki.

E pa da neznam da partijska doktrina SDP-a glasi; tko nije za taj je protiv, rekao bi čudni neki kriteriji, ali to je već na samom početku pokazivanje pravog lica novog županijskog vodstva SDP-a, a u koje su novo vodstvo kao što vidimo izabrane neke osobe koje ne podnose kritičnost svog koalicijskog partnera.
Mate Vukušić
29.11.2013. 10:57
Ajme meni, ne znam što se ti, fitilj uporno kačiš na mene kada imaš nekakve nedoumice, pitanja...
Nisam bio na izbornoj konvenciji jer sam vozio starog na operaciju u Magdalenu, ako baš moram elaborirat. U SDP-u nema blokade informacija, ti to dobro znaš, podaci o izabranima na konvenciji poznati su javnosti kroz neke od medija. Ali, eto, samo za tebe još jednom, uz novog/starog predsjednika Žagara, za potpredsjednike(ce) izabrane su dr. Marijana Živko i Martina Grman. U predsjedništvo izabrani su NČ Smiljanec, D Barić, Matej Ivoš, Tomislav Bračun, Slobodan Perić, Vlatko Podnar. Izabram je i županijski odbor ali zbog brojnosti mi se ne da nabrajati.
Dakle, ne skriva SDP ništa, samo treba pročitati. Živio,
fitilj
28.11.2013. 19:49
@atma a što vrijedi imati arhivu da nemaš popis audio zapisa "jinglova" sa radija 101 veritu8.comule.com/101%20mirror/1)%20%20Stranice/SviJingloviRadija%20101.html

Ma znam je da je u virovitičkom SDP-u mrak, TIŠINA! Ma kakav parlamentarizam! Javiti će se drugovi idućeg tjedna kada će građanima dijeliti Božićno žito, a o kukolju u svojim redovima ni riječi.

E pa hebiga ono što me posebno brine je da su ušutkali i mog hajdukovca Matu, pa se ni on je javlja sa vijestima što je to tulo u Nadicinog đamahitiji u kojoj je za imama proglašem Tomislav Žagar, ali ogigledno nam je nešto promukao, pa se ne javlja koja su mu kukavičja jaja podmetnula u predsjedničko gnjezdo.
atma
28.11.2013. 16:55
@fitilj

TIŠINA! ..... Kakav parlamentarizam!?

P.S.
Nažalost, nikako ne mogu naći audio zapis ovog "jingla" sa radija 101
fitilj
28.11.2013. 11:34
Ludi moji ima li netko informaciju što se to događa u županijskoj organizaciji Virovitičko-Podravskog SDP-a, da njen novoizabrani predsjednik Tomislav Žagar ne izlazi u javnost s rezultatima konvencije o izboru novog županijskog vodstva.
fitilj
24.11.2013. 18:11
E kada bi hrvati bili bar sjena Švicarca
www.index.hr/vijesti/clanak/referendum-protiv-pohlepnih-kapitalista-65-posto-svicaraca-reklo-ne-ogranicavanju-menadzerskih-placa/713052.aspx
fitilj
21.11.2013. 19:52
@siniša prpić I Sinjska alka ima pogodak u 1, dva, sridu i ništa.

Ia ona poslovica; Svako zlo za neko dobro i ako nastavimo ovim tempom, zimu ćemo dočekati s 400.000 nezaposleniha tada, ili najkasnije u proljeće narodu će doći iz guzice u glavu i tada ...............
atma
21.11.2013. 19:49
@fitilj, tko će to učiniti? Tko? Ne bih stavio ruku u vatru da bi narod izabrao moralne osobe čak i kada bi se iste ponudile da izvuku zemlju iz krize. Možda sam pesimist, ali činjenice govore da ljudi općenito žele biti prevareni.
siniša prpić
21.11.2013. 19:39
@fitilj, svojevremeno je veliki Veselko Tenžera podsjetio da na španjolskom riječ "nada", znači - ništa.
fitilj
21.11.2013. 19:30
@nadakone treća opcija je prije svega da profunkcionira pravna država u Hrvata i da se donese zakon o lustraciji, nakon čega će iz izborne utrke biti izbačeni svi oni koji su vlast zlorabili kao vlastitu prćiju za stvaranje osobnog boljitka.

Tada na idućim izborima neće biti ni Ive josipovića, ni Zokija i njegovih prćijaša, ni Karamarka i njegovih prćijaša, ni Pusićke i njegovih prćijaša ni svih onih prćijaša iz IDS, SNV i HSLS, te prćijaša nacionalnih manjina.

No to može nažalost osigurati samo ulica, ali kao što znamo, nada umire posljednja.
nadakon
21.11.2013. 17:37
Pa mislim zato jer nevidim treću opciju..dali ti vidiš?.možemo mi pričati šta hoćemo ali hrvatsku je hdz podijelio a to im je i bio cilj..tuđman započeo a sanader završio posao..a ove nove stranke osnivaju isluženi političari ili sindikalisti nesposobni i bahati..to je nažalost naša stvarnost a bojim se da će nam još dugo tako biti jer nas bacaju u prošlost a ne u budućnost filajući nas sa partizanima,ustašama,četnicima,referendumima,ratovima..a od toga nema kruha niti napretka za bolju budućnost..pozdrav.
fitilj
21.11.2013. 16:59
@nadakone po čemu ti to zaključuješ da bi kod prijevremenih izbora na vlast došao karamarko, šeks, vaso i kompanija?

Zaključuješ li ti to po tome što je SDP u onih prijašnjih 4 godine i ovih dvije godina napravio najbolju reklamu za povratak HDZ-a.

A što se tiče pitanja tko nas je doveo u ovo stanje, zaboravljaš da su kukulele profiteri i nesposobnjakovići i zločinačka organizacija HDZ-a za svoje marifetluke imali pomagače i satelite bez kojih nebi uspjeli formirati vlast, a tko su te prodane duše ZNA SE, to su HNS, HSS, IDS, SNV i HSLS, te zastupnici nacionalnih manjina, bez čijih se glasova ni jedno od ta dva zla nebi šepurilo na vlasti.

Ili svoj zaključak temeljiš na činjenici da je SDP=HDZ, ili HDZ=SDP pa će se rotacija ta dva zla nastaviti u nedogled.
nadakon
21.11.2013. 13:38
Fitilj ako bi se i desili prijevremeni izbori pa znaš tko onda samo može doći na vlast..pa zar bi ti bilo drago da gledaš onoga karamarka,šeksa,vasu i kompaniju da se kočepere na vlast..to je naša realnost i mi možemo pričati iluzije ali treće opcije nema..jednostavno nema..i tko je sad tu veće zlo oni koji su nas u ovo stanje doveli ili oni koji nemaju hrabrosti da naprave reda u državi..pozz..
fitilj
21.11.2013. 10:36
Jedino rješenje ove krize u državi i spasa nacije su prijevremeni izbori.
www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Komentar-Branka-Mijica/Prijevremeni-izbori
fitilj
12.11.2013. 13:28
Evo jednog od razloga zašto birači nisu birali purana Zokija i njegove kokoši iz kukuriku koalicije!
www.index.hr/vijesti/clanak/u-listopadu-bez-posla-ostalo-vise-od-30-tisuca-ljudi-nezaposlenost-veca-nego-prosle-godine/711020.aspx

PS:
@siniša prpić nema pravne države dok su oni protiv kojih bi morala djelovati na vlasti, sjede u saboru, drže dokaze u državnom odvjetništvu i policiji i njihovi su peti ortaci u vrhovnom i Ustavnom sudu kao i po Općinskom, Županijskim sudovima!

Vrana vrani oči ne kopa, pa tako ni pravosudni lobi neće procesuirati one koji bi ih zbog neposluha mogli smjeniti sa zobnice državnog proračuna!
fitilj
12.11.2013. 13:23
Evo jednog od razloga zašto birači nisu birali purana Zokija i njegove kokoši iz kukuriku koalicije!
www.index.hr/vijesti/clanak/u-listopadu-bez-posla-ostalo-vise-od-30-tisuca-ljudi-nezaposlenost-veca-nego-prosle-godine/711020.aspx
siniša prpić
8.11.2013. 18:25
@kišni, poznajem ljude koji nisu šutjeli, ni onda kada su morali. Osobito mi je simpatičan jedan čovjek koji je znao klncima "držati prodike" u kasne sate...., Lludina od čovjeka.
@brzogorući....., pravne države, kao žedan kamen na studencu.
fitilj
8.11.2013. 17:36
@kišni nažalost taj mentalni sklop ovisnosti o politici direktna je posljedica nefunkcioniranja pravne države i koruptnog pravosuđa u kojem ne kadrovira struka, već politika.

Upravo zato u tom i takvom sistemu mogu opstati samo velike stranke koje financiraju interesne skupine i razni lobiji da ne napišem mafija koja diktira tko će obnašati vlast i kako će ta vlast funkcionirati.

Političke stranke odgajaju svoje kadrove na principu mrkve i batine, ili gledati u potiljak velikog vođe i misliti isto kao i on, što je garancija napredovanja u partijskoj hijerarhiji ili usuditi se misliti svojom glavom i biti stavljen na led, ili izbačen iz stranke.

Zato je u takvom sistemu šupkanja i nepotizma onaj tko misli svojom glavom bez obzira na svoju stručnost, sposobnost, moral i poštenje osuđen da gleda kako u partijskoj hijerarhiji i izbornim listama napreduju podobni, a ne stručni, sposobni, moralni i pošteni, jer su oni potencijalna opasnost da postanu zrnce pijeska u glasačkoj mašineriji koja ne misli svojom glavom, već glavom ovna predvodnika, što se u tom kuplerajskom društvu naziva stranačka stega!
kišni
8.11.2013. 5:59
Poštovani gospodine fitilj, mora doći do zakretnog momenta inače ništa od normaliziranja stanja, problem je sljedeći: ljudi nemaju svoj stav jer ih drže u šaci da ne kažem na uzdi, ako radite u gradskim firmama, flora, plin gradska uprava, županija morate glasati za određenu stranku ili partiju, da ne bude zabune nije to samo hdz i sdp ima svoje forme i sistemeljudi moraju izbaciti mentalni sklop iz glave aha oni me hrane moram šutiti, zato stalno govorim ljudima, razmišljajte svojom glavom, no sada smo u opasnoj fazi kada ljudi postaju zombiji potpuna depresija baš me briga što će raditi od mene, to obično završava sa burnim reakcijama, hrvatska je postala bure baruta sa kratkim fitiljem pozdrav.
fitilj
7.11.2013. 23:12
@kišni, ma sve je to za izdržati samo da postoji nada da će puranove žrtve počete razmišljati svojom glavom, no kako stvari stoje još ćemo dugo čekati da ljudima dođe što ono narod kaže iz guzice u glavu!
fitilj
7.11.2013. 23:07
@ ma sve je to za izdržati samo da postoji nada da će puranove žrtve počete razmišljati svojom glavom, no kako stvari stoje još ćemo dugo čekati da ljudima dođe što ono nerod kaže iz guzice u glavu!

I zato umjesto živije predvođene puranom u loncu socijslne bijede i neimaštine zavržava sirotinja, a ne lupeži s Markovog trga, Banskih dvora, lokalnih uprava i samouprava i sve one vucibatine i ološ koi se je nakrao i obogatio bez truda, znoja muke i pokrića za svoju stećevinu.
fitilj
6.11.2013. 23:57
@atma nebi šel reči da griješiš ako si mislio na Zokija koji je u najboljem slučaju mlađašni picopjevac, jer imati puranovo perje i kočoperiti se kao puran, za čega je Zoki prirodno nadaren je još daleko ratobornosti pravog purana, pa i ovog purana iz ove basne.
atma
6.11.2013. 17:45
@fitilj, jeste li još uvijek u nedoumici oko purana koji dobro govori engleski?
fitilj
5.11.2013. 8:40
@atma vjerujući da je jutro pametnije od dana mislio sam da ću dokučiti na kojeg to purana misliš koji bi jako dobro govorio engleski jezik.

Ali čorak, jer osim jedne lignje i nekolicine luzera ništa mi drugo ne pade na pamet.

@kišni potpisujem pogotovo kada se sjetim tko su visoki državni dužnosnici, kako sanaderova zapisničarka može postati premijerka ili da položaj prve potpredsjednice Zokijeve prćije i ministrice vanjskih poslova zauzme predsjednica kombi stranke Vesna Pusić.
kišni
5.11.2013. 5:56
točno prestanite samo kokodakati, žaliti se i čekati da Vam netko tko je uzeo Vašu muku daje mrvice dignite glave i počnite razmišljati svojom glavom, pa će purani prestati čučurlikati, te Vam stalno zavlačiti ruku u Vaš džep, i vikati da ste za to Vi krivi.
atma
4.11.2013. 22:22
Jel puran možda jako dobro govorio engleski jezik?


Još iz kategorije Politika