Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Gospodarstvo

Podizanje hrvatskog kreditnog rejtinga pomoći će nam privući investitore uz konkurentnije uvjete zaduživanja

  hgk           29.06.2022.         1243 pogleda
Podizanje hrvatskog kreditnog rejtinga pomoći će nam privući investitore uz konkurentnije uvjete zaduživanja

Činjenica da je Moody's signalizirao podizanje kreditnog rejtinga na investicijski za Hrvatsku na temelju ulaska u eurozonu je vrlo dobra vijest za nas, posebno zato što smo percipirani kao sigurnija zemlja za ulaganje, što će se odraziti na cijenu zaduživanja te osigurati povoljnije i konkuretnije kamate na kredite od zemalja koje taj rejting još nisu ostvarile, komentirao je glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja najavu jedne od tri najveće agencije za dodjelu kreditnog rejtinga..

Šaravanja ističe da ovu najavu treba gledati u širem kontekstu, a to su i ulazak Hrvatske u eurozonu, za što trebamo pričekati službenu odluku 12. srpnja, kao i sve snažnija podrška koju dobivamo u nastojanjima da početkom sljedeće godine uđemo u šengenski prostor. 

„Eurozona i Schengen eliminiraju mnoge rizike. Schengen pojednostavljuje robnu razmjenu, protok ljudi, čine naše granične županije pristupačnije investitorima iz zemalja Schengena blizu Hrvatske te naše gospodarstvo konkurentnijim u usporedbi s nama usporedivim zemljama i onima u okruženju. Vidjeli smo i na ovogodišnjoj IMD ljestvici konkurentnosti da smo prvi puta ostvarili bolji rezultat od nekih od njih te je ovo dobar korak za daljnji rast našega gospodarstva u europskom okruženju,“ ističe Šaravanja navodeći primjer Italije koja se naslanja na neke naše županije. 

„Italija je jedan od najvećih izvoznika u EU i nama važan trgovinski partner. Smanjen trošak poslovanja s Hrvatskom potencijalno čini dijelove Hrvatske atraktivnijima za ulagače, pogotovo Istru te ostale slabije razvijene krajeve zemlje kojima su potrebna značajnija ulaganja za brži socioekonomski razvoj,“ navodi glavni ekonomist HGK. 

„Hrvatska će uz navedene faktore“, zaključuje Šaravanja, „definitivno imati niži trošak zaduživanja nego što bi bio slučaj da ne ulazimo u eurozonu i da ne dobivamo podršku za ulazak u Schengen, što je u konačnici dovelo do najave iz Moody'sa.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo