Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

Postanite pružatelj pogodnosti nositeljima Europske iskaznice za osobe s invaliditetom

  akd/vn           22.02.2024.         1644 pogleda
Postanite pružatelj pogodnosti nositeljima Europske iskaznice za osobe s invaliditetom

U tijeku je isporuka Nacionalnih i Europskih iskaznica te Europskih parkirališnih karata za osobe s invaliditetom, koje su izdane u sklopu EU projekta MOSI - Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner. Temeljem novog Zakona o povlasticama u prometu i kompleksnog IT sustava olakšava se pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice osobama s invaliditetom, a postupak izdavanja isprava odvija se u potpunosti digitalnim putem, bez potrebe obilaženja šaltera i institucija. Pravo na izdavanje isprava ostvaruje se prema kriterijima iz Zakona. Svi nositelji Nacionalne iskaznice dobivaju i Europsku, kojom se omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta.

<<< Isporučeno prvih 30 tisuća Nacionalnih i Europskih iskaznica za osobe s invaliditetom

Organizacije/tvrtke koje žele pružiti bolje uvjete osobama s invaliditetom, registrirati se mogu putem obrasca na stranici https://mosi.akd.hr/hr/pruzatelji-pogodnosti, pri čemu se obvezuju na pružanje pogodnosti po izboru svim nositeljima Europske iskaznice za osobe s invaliditetom s cjelokupnog područja EU-a. Prema europskim podacima govorimo o 80 milijuna osoba s invaliditetom.U sklopu registracije je potrebno, između ostalog, specificirati pogodnosti koje organizacija/tvrtka pruža te naznačiti je li objekt pristupačan osobama s invaliditetom. Svoje pogodnosti već pružaju nacionalni parkovi i parkovi prirode diljem Hrvatske, muzeji i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, koji osobama s invaliditetom osiguravaju pravo na popust na ulaznice pa čak i besplatan ulaz.

Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta.

Svi zainteresirani koji se žele detaljnije informirati o projektu i javnim ispravama mogu to učiniti putem mrežne stranice mosi.akd.hr. Projekt MOSI financiran je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje