Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Aktualnosti

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije: “Jesmo li ravnopravni – dokumenti i stvarnost”

  vpž/foto Kristijan Toplak           09.03.2021.         546 pogleda
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije: “Jesmo li ravnopravni – dokumenti i stvarnost”

Dan žena vrijeme je za podsjećanje na sva postignuća i napredak ,pozivanje na nove promjene i iskazivanje priznanja svim ženama koje su odigrale značaju uloge u borbi za stjecanje ženskih prava u povijesti. U svojim zahtjevima kroz povijest žene su tražile pravo glasa , pravo na dostojanstven rad i pravilno vrednovanje toga rada,pravo na obrazovanje, zaustavljanje nasilja nad ženama, uključivanje u politički život i odlučivanje,pravo na zdravstvene usluge koje odgovaraju njihovim prioritetima,usklađenost poslovnog i privatnog života .Nešto od toga je tijekom vremena ostvareno i neki zahtjevi su ispunjeni, no žene još uvijek nemaju jednake mogućnosti i ravnopravnost nije postignuta.

Možemo reći da je ostvaren zadovoljavajući zakonodavni okvir za ostvarivanje ravnopravnosti spolova no dosljedna primjena često izostaje. Stavovi prema ravnopravnosti se mijenjaju ,ali čak i današnja generacija suočava se s rodnim stereotipima i razlikama .Neravnopravnost muškaraca i žena još uvijek postoji. U svim krizama žene pokazuju svoju snagu i gotovo uvijek nose veliki teret tih vremena, tako je i u krizi pandemije COVID-19 Europska unija prepoznala je tu važnu ulogu i ovogodišnje obilježavanje Dana žena provodi se pod temom "Žene u vodstvu:Postizanje jednake budućnosti u COVID-19", slavi ogromne napore žena i djevojaka širom svijeta u oblikovanju ravnopravnije budućnosti i oporavka od pandemije COVID-19. Žene su podnijele i podnose veliki teret u borbi protiv pandemije jer prevladavaju u zdravstvenom sektoru,mnoge su pogođene jer su na nesigurnim radnim mjestima koja su nestala ili su se promijenila zbog krize,stalna ograničavanja kretanja doprinijela su porastu nasilja u obitelji. Svijet je postigao neviđen napredak u tehnološkom,zdravstvenom ,komunikacijskom i inom smislu ,ali ni jedna zemlja nije postigla ravnopravnost spolova. Što prijeći uspostavu ravnopravnosti muškaraca i žena?, neizostavno je pitanje.

Puno je toga od kulturoloških i društvenih uvriježenih stavova i zato borba za ravnopravnost traži nastavak zahtjeva jer boreći se za ženska prava mi unapređujemo cijelo društvo i ne isključujemo muškarce već naprotiv stvaramo ugodnije i uspješnije okruženje za sve. Kako bismo to ostvarili tražimo: Dosljednu primjenu dokumenata i zakona, poštivanje ljudskih prava,jednake mogućnosti na tržištu rada,jednake plaće, jednake mirovine,usklađenost poslovnog i privatnog života, poštivanje kvota o podzastupljenosti ženskog spola na izbornim listama, suzbijanje nasilja nad ženama, zdravstvene usluge koje odgovaraju prioritetima korisnica/ka. Budimo hrabre i slijedimo žene koje su bile pokretači za ostvarivanje prava jer da njih nije bilo žene bi bile potpuno nevidljive u društvu i ne bi imale niti ovaj dio prava i mogućnosti koje danas imaju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.