Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Matica hrvatska

Predstavljen novi broj časopisa Zavičaj! Na 134 stranice donosi 44 rada 25 autora

  Goran Gazdek           19.02.2023.         3379 pogleda
Predstavljen novi broj časopisa Zavičaj! Na 134 stranice donosi 44 rada 25 autora

Nakon punih pet godina izašlo je novo izdanje Zavičaja, županijskog časopisa za kulturu nastalog suradnjom ogranaka Matice hrvatske Virovitica, Slatina i Orahovica. Riječ je zapravo o dvobroju (34-35) u kojem su na 134 stranice objavljena 44 rada 25 autora razvrstana u dvanaest tema. Zašto smo ga tako dugo čekali i zašto dvobroj objasnila je na promociji u Gradskoj knjižnici i čitaonici glavna urednica Dubravka Sabolić ponovivši ono što je napisala u uvodniku: „Dio priloga su autori dostavljali 2018. i 2019., a drugi dio 2021. i 2022. godine te se uredništvo odlučilo za dvobroj. Dužem čekanju na novi broj pridonijele su i financijska oskudica te pandemijske godine koje su privremeno usporile rad Ogranka. Srećom, praksa dvobroja postoji od prije i ovo nije prvi put da je “Zavičaj” tiskan kao dvobroj“.

U temi Istraživanja obrađena su povijesna, etnološka, arheološka, književnopovijesna, jezična i onomastička pitanja. Stanislav Artuković piše o školama i školskim zgradama na području kotara Podravska Slatina, Valentina Volf o utvrdi Voćin, Josip Strija o kolumnama i feljtonima Ivana Dobravca Plevnika, Dragica Šuvak o izložbi „Spavaj mali Božiću“, Jasmina Jurković-Petras o povijesti pranja i glačanja tekstila kroz predmetne i rukopisne zapise muzejskih zbirki, Srđan Đuričić o kneževskom grobu iz Čađavice, Sanja Baškarad o nalazima kasnosrednjovjekovnih pećnjaka sa zaštitnih arheoloških istraživanja na lokalitetu dvorca Pejačević, a Marina Mađarević o govoru Mikeša.

U temi Obljetnice prigodnim tekstovima Mirjane Vodopić i Zdenke Kos obilježene su godišnjice Ogranka matice Hrvatske i gimnazije u Virovitici, rođenja Petra Preradovića.

Prvi broj Zavičaja izašao je 1991. godine. Svi do sada objavljeni brojevi prelamani su i tiskani u Grafoprojektu


Novi Zavičaj donosi razgovore s Viktorom Žmegačem, Vinkom Brešićem, Blankom Bart, Robertom Fritzom, Vlastom Golub i Oliverom Jukićem, stihove Natalije Bajer, Matea Balabana i Biljane Kovačević i dva putopisa: „Putovanje u Brugge, Veneciju sjevera“ i „Stazama filozofa i mitologije: putovanje na Kretu“ Marine Mađarević.
U temi Astronomija Danijel Reponj napisao je tri članka: Asteroid 3122 Florence, Koliko su planeti daleko i Supermjesec. Objavljena su i četiri nekrologa – Draganu Miloševiću, Jadranki Srdoč, Mariji Turk Kuči, Višnji Romaj i Branki Marčeti Gregurić te šest sjećanja na Mirka Kovačevića s književne tribine održane 29. listopada 2021. godine.

Tu su još i članci Joze Erpačića "Onomastički zapis" i Ivane Pavelić "Ondje gdje jezik grli planine", prilozi o radu ogranaka Matice hrvatske u Slatini i Virovitici i prikaz s otvaranja izložbe fotografija Saše Pjanića „The Window Seat/Meet Their Eyes“, a objavljene su i tri nagrađene fotografije s foto natječaja „Virka voli knjige“.

Broj je pripremilo uredništvo u sastavu Ivana Vidak, Dubravka Sabolić, Dražen Bunjevac, Zorica Varga i Damir Namjenik. Na naslovnoj stranici otisnut je rad Zavičaj u srcu i kistu Eve Duršot, učenice 6. razreda OŠ Vladimira Nazora, dobitnice prve nagrade na likovnom natječaju Ogranka Matice hrvatske Virovitica.  Osim Dubravke Sabolić o Zavičaju su na predstavljanju govorile Marija Karácsonyi i Natalija Bajer.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Matica hrvatska