Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

Predstavljeni rezultati projekta „Prevencijom do zdravlja u Virovitičko-podravskoj županiji“

  vpž           28.03.2024.         1526 pogleda
Predstavljeni rezultati projekta „Prevencijom do zdravlja u Virovitičko-podravskoj županiji“

Predstavljeni su rezultati javnozdravstvene aktivnosti „Prevencijom do zdravlja VPŽ“ provedenu u sklopu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, od 16. listopada do 3. studenog 2023. godine na području općine Suhopolje. Virovitičko-podravski župan Igor Andrović izrazio je ponos što je Tehnička škola Virovitica prva škola u Hrvatskoj koja provodi ovaj projekt. „Izrazito sam sretan, ponosan i zahvalan što su naši vrijedni učenici proveli jedan ovakav lijep i hvalevrijedan projekt jer nemamo svaki dan ovakve inicijative i ideje. Prvi smo u Hrvatskoj koji smo proveli ovako nešto i možemo biti primjer drugima. Siguran sam da su naši učenici pomogli onima kojima je to bilo potrebno, i ako su spasili samo jedan ljudski život, projekt je ispunio svoju zadaću. Vjerujem da ovo nije kraj ovakvim projektima i da će biti još ovakvih inicijativa koje ćemo zajednički provoditi“, rekao je župan Andrović.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije Miroslav Venus istaknuo je kako je projekt u potpunosti pokazao svoju opravdanost te zahvalio županu Androviću na neprekidnoj podršci i potpori.

„Činjenica je da smo se obratili županu za pomoć jer smo znali gdje treba doći kako bi inicijativa zaživjela jer nije dvojio ni trena. Pokazana je sinergija između dva sustava, dobrih i pametnih ideja koje padaju kod razumnih ljudi na plodno tlo i pokazuju svoje prave rezultate. Tako smo na području općine Suhopolje prije provedbe projekta imali od 1810 pozvanih osoba, odaziv od 210 osoba što je 11,2 posto, dok je nakon provedbe projekta odazvalo se njih 86 što je ukupno 33,2 posto, od pozvanih 259. Ovo je samo jedna provedena akcija u relativno kratkom periodu, a naši učenici su svojim angažmanom postigli odaziv tri puta veći od početnog“ – naglasio je ravnatelj Venus.

Zadovoljstvo pokazanim rezultatima iskazao je i ravnatelj Tehničke škole Virovitica Dino Davidović koji je istaknuo kako se projekt planira i sljedeće nastavne godine s obzirom da ovakvo iskustvo rada na terenu učenici mogu prenijeti na svoja buduća zanimanja.

Projekt se provodio u organizaciji Tehničke škole Virovitica, smjer medicinska sestra/ tehničar, i Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije. Ukupno je sudjelovalo 29 učenika i tri mentorice, a cilj projekta bilo je uključivanje što većeg broja stanovnika u programe probira kako bi se maligne bolesti otkrile na vrijeme te pravovremeno liječile, a sve u svrhu očuvanja kvalitete života i smrtnosti od istih.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje