Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

Promatrajte potpunu pomrčinu Mjeseca u društvu četiri planeta i Međunarodne svemirske postaje

  Danijel Reponj           26.07.2018.         2777 pogleda
Promatrajte potpunu pomrčinu Mjeseca u društvu četiri planeta i Međunarodne svemirske postaje

Pomrčina Mjeseca nastaje kada se Mjesec, naš prirodni satelit, u svojem kretanju oko Zemlje, nađe u položaju suprotnom od Sunca, a između njega i Sunca, naše zvijezde, nađe se naš planet. Tada Mjesec "uplovi" u Zemljinu sjenu i mi to vidimo kao potpunu pomrčinu Mjeseca. S obzirom da naš planet ima atmosferu, sunčeve zrake svjetla se lome unutar atmosfere, a kako se crveni dio valne duljine spektra najmanje raspršuje, za razliku od plavog dijela spektra, Mjesec obasjavaju upravo te crvenkaste zrake svjetlosti nastale refrakcijom u Zemljinoj atmosferi. Posljedica toga je da pomračeni Mjesec vidimo u prekrasnoj bakrenocrvenoj boji. Ova će potpuna pomrčina Mjeseca biti najduža u 21. stoljeću jer se nebeska mehanika pobrinula da Mjesec prođe gotovo po sredini Zemljine sjene i da ujedno bude u apogeju, točki kada je najudaljeniji od Zemlje pa se giba sporije. Te dvije činjenice uzrok su da će Mjesec provesti najviše vremena u Zemljinoj sjeni.

 Ovoga petka, odmah nakon zalaska sunca, na istoku će izaći, u 21:25 sati već djelomično pomračeni Mjesec, jer će početak pomrčine započeti nešto ranije, prije no što će Mjesec izaći kod nas, pa ćemo vidjeti neuobičajeni prizor izlaska Mjeseca na kojemu je pomrčina već započela. Nešto slično se događalo i 15. lipnja 2011. godine. Kako nebo bude tamnilo, pomrčina Mjeseca će se sve bolje vidjeti. U Zemljinu sjenu Mjesec će potpuno ući u 21:30 sati i tada započinje faza totaliteta, potpuna pomrčina Mjeseca. Maksimum, središnji dio pomrčine biti će u 22:21 sati. Tako potpuno pomračeni Mjesec, provest će u Zemljinoj sjeni sve do 23:13 sati, što znači da će faza potpune pomrčine Mjeseca trajati sat i četrdeset tri minute. U 23:13 sati počinje Mjesečev izlazak iz Zemljine sjene i kraj totaliteta, i tada opet započinje faza djelomične pomrčine Mjeseca, koja će trajati do 0:19 sati kada će Mjesec izaći iz Zemljine sjene. No, još nije kraj pomrčine jer će se Mjesec nakon toga naći u Zemljinoj polusjeni, što će se vrlo slabo vidjeti i uglavnom više nije atraktivno za promatranje. Iz polusjene će izaći u 1:28 sati i tada službeno završava ova pomrčina Mjeseca.

 Za vrijeme ove potpune pomrčine Mjeseca, na nebu ćemo moći jasnije vidjeti nekoliko planeta na nebu. Odmah nakon zalaska Sunca, na jugozapadnom dijelu neba vidjet će se blještavi sjaj planeta Venere. Lijevo prema jugu sjajit će planet Jupiter, najveći planet u Sunčevom sustavu. Na samom jugu vidjet ćemo sjaj planeta Saturna, najljepšeg planeta Sunčeva sustava, znate, onog s prstenima. Ispod samog Mjeseca, malo desno vidjet će se planet Mars, koji je ujedno ovog mjeseca u opoziciji, najbliži Zemlji u idućih 59 620 godina.

 Tijekom noći, za vrijeme pomrčine Mjeseca imat ćemo priliku i tri puta vidjeti prelet Međunarodne svemirske postaje ISS preko neba. Prvi prelet nas očekuje u sami sumrak. Postaja će se pojaviti u 20:54 sati na zapadu i letjet će prema sjeveroistoku. U najvišoj točki neba biti će u pravcu sjevera-sjeverozapada u 20:59 sati, da bi u 21:04 sati zašla nad sjeveroistokom. Vidjet će se u obliku sjajne zvijezde koja juri nebom.

Drugi prelet započet će na sjeverozapadnom dijelu neba u 22:31 sati i putovat će prema istoku. U najvišoj točki neba biti će u 22:36 sati na sjevernom dijelu neba. U 22:39 sati nestat će na istoku.

Treći prelet nas očekuje u 0:07 sati kada će se pojaviti na sjeverozapadu. Taj prelet nećemo vidjeti cijeli jer će Postaja u 0:11 sati uletjeti u Zemljinu sjenu i njezin će sjaj polako slabiti dok ne nestane.

 Stoga, ne propustite promatrati ove događaje za vrijeme pomrčine Mjeseca. Imat ćete dovoljno vremena diviti se tim prekrasnim prizorima na nebu. Ukoliko imate dvogled ili teleskop, ne ustručavajte ih se koristiti kako biste bolje vidjeli pomrčinu i planete. Isto tako, ako posjedujete fotoaparat, može i onaj ugrađeni u vašem mobitelu, svakako snimajte ovaj događaj za uspomenu. Pobrinite se da budete na mjestu bez rasvjete, odakle se pruža dobar pogled od istoka prema jugu i jugozapadu jer će se sve događati upravo na tom dijelu neba, a preleti Međunarodne svemirske postaje će se odvijati na sjevernom dijelu neba. Pomrčine su sjajna prilika da provjerite ili ponovite svoje znanje iz fizike, naučite i vidite nešto novo. Budete li imali sreće, možda ugledate i pokoji meteor, u našem narodu poznat kao zvijezda padalica. Tada, u skladu s tradicijom, ne zaboravite poželjeti neku lijepu želju, tko zna, možda vam se i ostvari. Astronomija je znanost koja vam otkriva tajne svemira i pojava u svemiru, nema nikakvog razloga da pri tome ne uživate u onome što vam pruža. Povedite sa sobom društvo, prijatelje, rođake, djecu, iskoristite tu toplu večer da se zajedno u prirodi dobro zabavite. Jer znanost je korisna, ali i - zabavna.

 Fotografije

Naslovna: Izlazak pomračenog Mjeseca iznad Bilogore, 15.06.2011. godine. © Snimio: Danijel Reponj

Galerija

Slika 1: Potpuna pomrčina Mjeseca. © Snimili: Marino Tumpić i Marcela Rasonja

Slika 2: Način na koji pomračeni Mjesec poprima nijansu bakreno crvene boje

Slika 3: Mehanika nastanka potpune pomrčine Mjeseca

Slika 4: Pogled na jugozapadni dio neba 27.7.2018. godine u 21:20 sati

Slika 5: Pogled na južni dio neba 27.7.2018. godine u 22:40 sati

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti