Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Virkas

Publika odlučila: Najslađa predstava Virkasa Dobar, loš, krakat Hrvatskog kazališta iz Pečuha

  Goran Gazdek           07.03.2016.         1556 pogleda
Publika odlučila: Najslađa predstava Virkasa Dobar, loš, krakat Hrvatskog kazališta iz Pečuha

Najslađa predstava ovogodišnjeg Virkas je Dobar, loš i krakati Hrvatskog kazališta Pečuh izvedena u okviru "Virkas plus" programa u četvrtak 18. veljače. Publika je ovoj baletnoj komediji s Divljeg zapada s glazbenim motivima Ennia Morriconea dala ocjenu 4,96. Tim povodom kratko smo razgovarali sa ravnateljem Hrvatskog kazališta iz Pečuha i redateljem ove predstave Slavenom Vidakovićem.

Publika je velikim aplauzom nekoliko puta glumce i plesače vraćala na binu. I dala im vrlo visoku ocjenu koji ostala kazališta do kraja festivala nisu uspjela prijeći. Je li je takav prijem uobičajen za ovu predstavu?

- Na puno mjesta smo je igrali, gostovali na dosta festivala i mogu reći da smo svuda dobro prolazili, a pogotovo u Hrvatskoj. Ali ovdje u Virovitici je bilo nešto posebno, ne znam da li smo u zadnjih godinu dana doživjeli toliko silnog pljeska i glasnih ovacija.

Predstava je vrlo neobična jer se u njoj ne priča i ne pjeva. Samo glazba, ples, pokreti... Kako je nastao ovaj komad? Jeste li bili fascinirani vestern filmovima?

- Kad smo razgovarali s koreografom ove predstave da napravimo neku šaljivu baletnu predstavu koja nije uobičajena ni u Mađarskoj predložio sam, nakon dugo razmišljanja, da to bude vestern. Kao djeca smo gledali takve filomove i oduševljavali se njima. Sjeli smo u restoran u Pečuhu i razrađivali ideju, bili u dilemi da li raditi po nekom filmu ili da zaboravimo i smislimo nešto drugo. Onda smo odlučili nešto preuzeti, a nešto napisati sasvim novo.

Kako bi ukratko predstavili vaše kazalište?

- Hrvatsko narodno kazalište u Pečuhu je osnovano 1992. godine. Osnovao ga je moj otac Antun Vidaković i evo, radi do dan danas. Očekujemo da će do jeseni biti izgrađena nova zgrada Hrvatskog kazališta koje je prije tri godine trebala biti završena, ali su radovi privremeno bili zaustavljeni. Imamo četiri do pet predstava - klasičnih, plesnih i komedija.

Koliko ovakvi festivali mogu pomoći kazalištima, pogotovo manjinskim kao što je vaše?

- Naš ansambl je jedino profesionalno hrvatsko kazalište izvan matice zemlje, ali je, na žalost, premalo prisutno na festivalima u Hrvatskoj. Ne znam koji je razlog, ali pozivam selektore i one koji odlučuju da dođu kod nas pogledati predstave jer će nas nakon toga sigurno uvrstiti.

Međutim s Kazalištem Virovitica imate odlične odnose?

- Gostujemo na Virkasu, a radilismo  i puno koprodukcija. Posljednji put je to bila predstava 39 stepenica iz 2011. godine s komom smo se predstavljali na mnogim festivalima i osvajali neke nagrade.

Najslađa predstava

1. Dobar, loš i krakat (4,96)
2.U agoniji (4,86)
3.Karlstad kunst cabaret (4,85)
4. Lažljivac (4,83)
5. Crveno (4,80)
6.Kralj Ubu (4,68)
7.Gilgameš (4,51)
8.Sakupljači perja (4,48)
9. Dom Bernarde Albe (4,35)
10. Pred upokojitvijo (4,22)
11. Tobelia (4,19)
12. Izugbljene ljubezni (4,00)

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas